Türkan Şoray, meslek yaşamı boyunca 222 filmde oynadı. Türkan Şoray’a, “En iyi 10 filminizi söyler misiniz?” diye sorulsa, her birinin kendisinde yeri ayrı olduğu için eminim ki aralarından ayrım yapıp, bu listeyi açıklamaz. Çünkü kiminden unutulmaz hatıralar kalmıştır geriye, kiminden olağanüstü gişe başarısı, kiminden ise ödüller...
Türkan Şoray’ı sevenlere aynı soru sorulsa büyük ihtimalle, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ı yazarlar listenin başına...
Film televizyonlarda o kadar çok yayınlandı, halka açık sinema etkinliklerinde o kadar çok gösterildi ki, sadece Türkan Şoray’la Kadir İnanır’ın sahneleri ve Cahit Berkay’ın müzikleri değil, iki afişte bile kendine yer bulan kamyon bile kazındı hafızalara...
Türkan Şoray, filmografisinde böylesine özel bir yere sahip filminin eser sahibi Cengiz Aytmatov’un memleketi Kırgızistan’dan davet aldı.
Türkan Şoray, Kırgızistan Kültür Bakanlığı’nın 17-21 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceği 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali için yaptığı davete, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ın eser sahibi Cengiz Aytmatov’un ülkesi olduğu için “Evet” dedi.
Dijital müzik listelerini oluşturanlar kimler?
Dijital müzik platformu abonelerinin, bu yaz en çok hangi şarkıları ve şarkıcıları dinlediğinin listesini yayınladığımda elimde bu veriler yoktu, ama şimdi var. Türk Telekom’un dijital müzik platformu Muud’dan abonelerine dair gelen bilgiler, en çok dinlenen şarkılar ve şarkıcıları belirleyenlerin kimler olduğunu ortaya koyuyor.
2023 yazında en çok Semicenk, Simge, Hande Yener, KÖFN, Soner Sarıkabadayı, İrem Derici, Zeynep Bastık, Mabel Matiz, Hadise ve İkilem’i dinleyenlerin yaşadıkları şehirler, cinsiyet ve yaş gruplarına dair Muud’dan aldığım bilgiler şunlar:
2023 yılı itibariyle Muud’un en çok kullanıldığı şehirler; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Samsun, Gaziantep ve Kayseri.
2023’te cinsiyet dağılımına bakıldığında Muud abonelerinin yüzde 57’si erkek, yüzde 43’ü kadın. Muud kullanıcılarının yaş aralıklarına bakıldığında ilk sırada 18-24 arası gençler var. 25-34 grubu ikinci, 35-44 yaş aralığında olanlar ise üçüncü sırada.
Müziğin şifa gücü
Besteci, piyanist ve yazar Anjelika Akbar, ‘Ahenk 432’ adlı bir albüm çıkardı. Sanatçı CD’sinde şu eserlere yer verdi:
‘Ve Çiçekler Yeniden Açacak’, ‘Aşkın Yükselişi’, ‘Love’, ‘Altın Şehir’, ‘J. S. Bach WTC Book 1-1. Prelude’, ‘Ninni’, ‘Severim Seni Ben’, ‘Kış Sonrası Bahar’, ‘Ave Maria’, ‘Haydar Haydar’ ve ‘Hakikat Yolculuğu’...
‘Ahenk 432’nin iç kapağı, bu çalışmanın bir albümden öte olduğunu anlatan sözlerle dolu:
“İnsanların kitlesel olarak yaşadıkları ruhsal ve bedensel yaralanma döneminde, sözlerin de etkisiz kaldığı zamanlarda; titreşimin ahengiyle insanların kalplerine yeniden yaşama gücünü verebilecek, toparlanmaları için tutunabilecekleri, umut ve güç verebilecek müziğe ihtiyaç vardı. Bu sebeple albüm, insanların ahenkli gelişmelerine daha fazla fırsat tanıyarak, bünyesini doğaya daha yakın tutan ve 20’nci yüzyıl ortasında yasaklanan 432 Hz titreşim hızı ile kaydedilmiştir.”
Akbar, bu albüme özel yaptığı bestelerin ve seçtiği diğer eserlerin, insanların bu kolay olmayan zamanlarda, ahenkli duyguları, umudu, müzik armonisinin vereceği tamlık duygusunu, doğanın ‘altın oran’ esintisini ve ayağa kalkıp, daha ışıklı bir dünya hayatı için gerekli gücü bulabilmeleri bağlamında ufak da olsa bir katkı sağlayacağını umuyor.
GÜNÜN SÖZÜ
“Yakınlığı belirleyen şey zaman ya da imkân değildir; sadece karakterdir. (Jane Austen)