Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıl 1933... ABD’nin en büyük film şirketlerinden MGM, sözde Ermeni Soykırımı’nı anlatan bir film çekmeye karar verir.

Bu haber Ankara’ya ulaşınca, 10 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk, ABD’nin Ankara Büyükelçisini çağırıp, uyarır. Ulu Önder bununla da yetinmez film şirketine, “Bu film çekilirse, şirketinizin hiçbir filmi Türkiye’ye giremez” restini çektiği resmi bir yazı yollar ve o film çekilmez.

Kadere bakın ki, aradan onlarca yıl geçtikten sonra ABD’li dijital yayın platformu birçok ülkeyle aynı anda Türkiye pazarına da girdi. Disney Plus, Türkiye’deki abone sayısını hızla artırmak için bir dizi yerel içerik yapmaya karar verdi. Şirketin yeni CEO’su girdikleri pazarlarda işlerin planlandığı gibi gitmediğini anlayınca, bir gecede o ülkelerdeki tüm yerel içerikleri kaldırdı. Karardan Türkiye ve ‘Atatürk’ dizisi de nasibini alınca tepkiler başladı. Disney Plus Türkiye yöneticileri, dizinin grubun diğer kanalı FOX’ta yayınlanacağını açıkladı, ama insanları tatmin etmedi. Çünkü Disney’in bu kararında Ermeni lobisinin etkisi oldu inancı vardı kamuoyunda.

Haberin Devamı

Konu hakkında inceleme başlatan RTÜK, Disney Plus’tan savunma isterken Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, ABD’li şirketin ‘Atatürk’ dizi kararına tepki gösterip, şu açıklamayı yaptı:

“TBMM açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp, iptal gerekçelerini açıklamalarını isteyeceğiz. Bilgi Teknolojileri Kurumu’nu göreve çağırıyoruz. Lisans iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağına kadar her türlü karşılığı verilmeli.”
Atatürk, 1933’te ABD’li film devi MGM’nin sözde Ermeni Soykırım filminin çekmesini engelledi. Bakalım 90 yıl sonra Türkiye, ‘Atatürk’ dizisini Ermeniler yüzünden kaldıran ABD’li Disney’e geri adım attırabilecek mi ya da “Atatürk’e saygınız yoksa ülkesinde işiniz ne?” diyebilecek mi?

Atatürk yaptı, 90 yıl sonra sıra Türkiye’de

Erol Evgin’in sevdiği şarkılar

Erol Evgin’in 2021’de yayınladığı ‘Sevdiklerim’ albümünde okuduğu eserler şunlardı:

‘Yazık’, ‘Kaybolan Yıllar’, ‘El Gibi’, ‘Bir Pazar Kahvaltısı’, ‘Yan Benimle’, ‘Mektup’, ‘Unutma Beni’, ‘Beni Benimle Bırak’ ve ‘Vedasız Aşklar’.
Erol Evgin’in ‘Sevdiklerim’ albümüne sevenleri ilgi gösterince, sanatçı işin devamını getirdi. Erol Evgin, ‘Sevdiklerim 2’de ise şu sanatçıların eserlerini okudu:

Haberin Devamı

Sözlerini Murat Balkuş’un yazdığı, Erol Evgin’in bestelediği ‘Kar’,

Söz ve müziği Sezen Aksu’nun ‘İkinci Bahar’,

Bestecileri Antonior Vardis ve Gianis Parios, söz yazarı Sezen Aksu’nun ‘Ayrılmam’,

Söz ve müziği oğlu Murat Evgin’e ait ‘Kaderimsin’,

Güftesi ve bestesi İlhan Şeşen ait olan ‘Sen Benim Şarkılarımsın’,

Sözlerini Yunus Emre’nin yazdığı, Fazıl Say’ın bestelediği ‘Aşkın Elinden’,

Sözleri Sabahattin Ali’nin, müziği Yavuz Örten’in olan ‘Aldırma Gönül’,

Dr. Selma Çuhacı’nın yazdığı Erol Evgin’in bestelediği ‘Düşleri Olmalı İnsanın’,

Sözleri Hüsnü Arkan’a, bestesi Mehmet Nadir Göktürk’e ait ‘Sigaramın Dumanına Sarsam’,

Ahmet Kaya’nın sözlerini yazıp, bestelediği ‘Kum Gibi’,

Zülfü Livaneli’nin, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sözleri ve Nazım Hikmet’in şiirinden besteleyerek, müzik dünyasının ölümsüzleri arasına soktuğu ‘Yiğidim Aslanım’,

Haberin Devamı

Söz ve müziği Sıla Gençoğlu’nun ‘Oluruna Bırak’,

Suna Kaynakçı’nın ‘Beni Sen İnandır’ adlı eseri,

Erol Evgin’in Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirinden bestelediği ‘Yaşadığım Yıldızlar Şahidimdir’...

Erol Evgin Prodüksiyon yapımı ‘Sevdiklerim 2’ albümü sadece CD olarak satışa sunulmadı. Sanatçı, akustik albümünü koleksiyonerler ve şarkıları plaklardan dinlemek isteyenler için ‘long play’ olarak da çıkardı.

GÜNÜN SÖZÜ

“Her şeyin en iyisine sahip olan değil, sahip olduğunun tadını çıkaran mutludur.”

 (Nabokov)