İlişki gündemleri ve dinamikleri çok farklı. Z kuşağı 15-20 sene sonra günümüzde tabu niteliğinde olan birçok konuyu sıradan görecek.
Ailenizle ve sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirdiğinizi umuyorum. Bugünkü konumuz gençler; dolayısıyla Z kuşağında ilişki dinamiklerini çeşitli anekdotlar ve gözlemlerim vasıtasıyla sizlere aktarmak istiyorum. Öncelikle şunu söylemem gerekiyor, gençlerle çalışmayı ve onlara ilişkileri konusunda yardımcı olmayı seviyorum; özellikle “Adile Sor” uygulamasından gönderdikleri sorularda onların sorunlarını yakından gözlemliyorum. Bu uygulamanın 900 bin üyesi bulunuyor ve yüzde 88’ini Z kuşağı genç kızlar oluşturuyor.
Dünyada ilişki dinamiklerinde çok büyük bir değişim yaşanıyor, pandemi süreci de bildiğimiz doğruların bile hızla değişmesine neden oldu; örneğin eskiden uzak mesafe ilişkisinin çok zorlu bir sınav olduğunu düşünürdük oysa bugün çok sayıda insan uzak mesafe ilişkisi yaşıyor ve bu durumdan memnun. Aşkta mesafe tanımayanlarda Z kuşağı başta geliyor çünkü gençler teknolojinin getirdiği nimetlere hemen uyum gösterip uygulamaları ustalıkla kullanıyorlar.
Dünyada ilişkiler üzerine her gün yüzlerce yeni dijital tanışma platformu kullanıma geçiyorsa bunun en büyük sebebi Z kuşağıdır; çünkü onlar için sosyal medyadan tanışma konusu asla bir problem değil hatta böylesini tercih ediyorlar. WhatsApp veya diğer mesajlaşma uygulamalarından kameralı görüşme yapanlar arasında Z kuşağı yine birinciliği kimseye bırakmıyor. Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley imzalı bir araştırmada, dünya nüfusunun yüzde 33’ünün Z kuşağına dâhil olduğunu görüyoruz.
BU SORUNLARI AŞMIŞLAR
Elimdeki bazı verileri size iletmek istiyorum. Adile Sor uygulamasından her gün yöneltilen yüzlerce sorudan öne çıkan bazı sorunlar modası geçmeyenler. İşin ilginç tarafı, Z kuşağından asla bu sorular yöneltilmiyor. Aşağıdaki soruların Z kuşağı için geçerli olmadığını size şöyle açıklayabilirim:
Eski sevgilimi nasıl geri getirebilirim?
Z kuşağı bunu hiç umursamıyor, hemen yeni bir ilişkiye yelken açıyor. 20 yaşlarında genç bir kız için ayrıldığı eski erkek arkadaşından daha önemsiz bir detay olamaz; çünkü hayatı yaşamak istiyor ve kimseyi saplantı haline getirmiyor.
Evlilik için ideal yaş nedir?
Z kuşağı evlilik konusunu umursamıyor, hatta 18 ile 25 yaş arasındaki gençlerin gönderdikleri sorularda şu yorum sıklıkla geçiyor: “Evliliğin modası geçti, sadece mutlu bir ilişki yaşamak istiyorum.”
Bir erkeği kendime nasıl âşık ederim?
Z kuşağı için bu sorunun hiçbir anlamı yok, bir erkeği âşık etmek açıkçası umurlarında bile değil; daha çok şöyle düşünüyorlar: “Acaba hangi ülkeleri gezmeliyim?”, “Benim özel alanıma karışmayacak ama aynı zamanda benimle uyumlu bir ilişki yaşayacak bir erkek bulabilir miyim?”, “Evlenmek istiyorum ancak anne olmaya hazır değilim, bu durumu erkek arkadaşıma nasıl açıklarım?”
Görüldüğü üzere Z kuşağının ilişki gündemi ve dinamikleri çok farklı ve onlar sanıyorum ki 15-20 sene sonra günümüzde tabu niteliğinde olan birçok konuyu sıradan görecekler. Dünya bu kadar hızlı değişirken aşk ve ilişkilerin de bundan payını alması kaçınılmaz bir gerçek.