Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bu hafta bol sürprizli bir toplantı vardı. Dünya Çiftçi Kadınlar Günü dolayısıyla Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde 81 ilden 120 girişimci kadının katılımıyla ‘Toprağa İz Bırakan Kadınlar’ programı yapıldı. Ancak Emine Erdoğan rahatsızlığı nedeniyle programa katılamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve toprağa iz bırakanlar

Yemekli toplantıda bol bol kadın çiftçilerle sohbet etme imkanı buldum. Sıfırdan başlayıp nerelere geldiklerini dinleyince toprağı nasıl işlediklerini ve azimlerini görüyorsunuz. Mücadelelerinde çok eleştirilmişler ama onlar neredeyse taşın suyunu sıkarak adım adım ilerlemişler ve işlerini büyütmüşler. ‘3 incir satamazsın’ denilenlerin 3 ülkeye ihracata başladıklarını dinledik etkinlikte.

Haberin Devamı

Kadın çiftçiler standlar da kurarak Külliye’de ürünlerini tattırdılar ve sergilediler.

Köylere ziyaretiyle, çiftçi kadınlarla hasatlara katılmasıyla dikkat çeken Emine Erdoğan’ın kendi yoktu ama, tüm ayrıntılarda imzası vardı. Hangi kadın çiftçi ile konuşsam ilk sözü Emine Erdoğan’ın kendilerine verdiği destek oldu.

Hanımın yerine vekaleten, kendi yerime asaleten geldim” diyerek karşılarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gören kadın çiftçiler çok mutlu oldu.

Önce fotoğraflar çektirildi sonra istekler sıralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan herkesi tek tek dinledi neredeyse. Ekibi sık sık teşekkür ederek Erdoğan’ı ilerletmek istese de Cumhurbaşkanı Erdoğan da karşı çıktı sohbetin bitmesine. Ve böylece sohbet uzadı.

Külliye’ye girişinde bazı gazetecilerle birlikte ayakta üstü sohbet etme imkanı da bulduk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok girişimciler, çok çalışıyorlar. Erkek çiftçilerin de çalışması lazım aynı şekilde” vurgusu yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin şeref salonunda ilk kez kadın çiftçiler tiyatro gösterisi sundu. Köyünde kurduğu tiyatro ile tanınan ve hatta Ronaldo ile reklam filmiyle dünyaya ismini duyuran Ümmiye teyze ve arkadaşları bu kez Külliye’deydi. Milli Mücadelenin kadın kahramanlarını konu alan bir oyun sergilediler. Külliye’nin şeref salonu “Ben Kara Fatmayım, Ben Nene Hatunum” sesleriyle çınladı.

Haberin Devamı

Toprakların muhafızısınız

Emine Erdoğan ise etkinliğe gönderdiği mesajda şu vurguları yaptı: 

“Tarım, ülkemizin en büyük zenginliğidir. Bu zenginliğe olan şükrümüzü, toprağımızın her bir karışını ekerek gösterelim. Anadolu’nun emektar kadınları olarak, her biriniz, bereket ve nimet fışkıran topraklarımızın muhafızı konumundasınız. Sizlerden bilhassa, toprağımızı kompost gübreyle zenginleştirmenizi ve topraklarımızın geleceğe verimliliğini koruyarak aktarılmasında destek olmanızı istiyorum. İklim değişikliği ile mücadelede, yerel tarım faaliyetlerinin çok önemli bir yeri var. Sizler, yerel tarımı yaşattıkça ve tabiata merhametli yaklaşımınızı sürdürdükçe, bu ülkenin evlatlarına güzel bir geleceği hazırlıyor olacaksınız.”

Güneş enerji zirvesi Türkiye’de

Dünya güneş enerjisi sektörü temsilcilerinin yakından takip ettiği BifiPV, Kalyon PV ev sahipliğinde ilk kez dün Türkiye’de başladı. Dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilen ve sektörün rotasını belirleyen çalıştayda, 3 gün boyunca 120’ye yakın bilim insanı ve sektör temsilcisi, Ankara’da bir araya geliyor.

Haberin Devamı

BifiPV Ankara 2022 için Kalyon PV CEO’su Ersan Tüfekçi şunları söyledi:

“Kalyon PV güneş enerjisi teknolojileri üretme konusunda dünyada öncü markalardan biri olma vizyonuyla çalışmakta, sektörün büyümesi için araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunmakta ve desteklemektedir. Bu çalıştayla son dönemde dünyada önemini çok daha yoğun şekilde hissettiğimiz enerji krizinde nasıl daha verimli enerji üretilir ve güneş enerjisinde verimi daha da arttıran yenilikler nelerdir, gibi konuları işliyoruz. Bu çalıştaydan elde edilecek bilgilerin sektörümüzün gelişiminde yepyeni bir kaldıraç etkisi yaratacağını düşünüyoruz.”