Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Başkent Kültür Yolu etkinliklerini yerinde görmek için Ankara Kalesi’nde dolaştık, turizmi konuştuk.

‘2019’un rekorunu 2023’te geçeceğiz’

5 şehirde turizm hareketliliği getiren festivallere 15 binden fazla sanatçı katılmış ve 3 bin etkinlik yapılmış. Yavuz 7’den 70’e herkesi kapsayıcı kültür ve sanat etkinlikleri düzenlendiğini belirtti.

Şehirlerde 4 mevsim turizmi artırmaya ve şehirleri tanıtmaya yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Yolu Festivalleri yapılıyor. İstanbul, Konya, Çanakkale, Diyarbakır ve şimdi de Ankara’da yapılan festivallerle turizme, kültür ve sanat alanıyla ayrı bir hareket getirildi. 5 şehirde 15 binden fazla sanatçının katıldığı 3 bin etkinliğe 10 binlerce kişi geliyor. Kültür Yolu Festivalleri seneye 5 ilde daha yapılacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Başkent Kültür Yolu etkinliklerini yerinde görmek için Ankara Kalesi’nde dolaştık, ebru yaptık, turizmi konuştuk. 7’den 70’e herkesi kapsayıcı kültür ve sanat etkinlikleri olduğunu belirten Yavuz, “Kültür ve sanatla turizmde sezonu uzatıyoruz” diyor. Turizmin çok iyi toparlandığını belirten Yavuz, “Bu sene inşallah 47 milyon turist, 37 milyar dolar gelir beklentimiz var. 2019 Türkiye’nin rekor yılıydı. 52,5 milyondu. Tam pandemi öncesi. 2023’teki hedefimiz 52,5 milyonu geçmek” vurgusu yaptı.

Yavuz, Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

HER İLE KÜLTÜR YATIRIMLARI: Her ile büyük kültür yatırımları yaptık. 3 yıl önemli çalışmalar yaptık. Bunların görünmesi için Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ni gerçekleştirdik. Orada çok başarılı olunca ikincisini Ankara’da yapalım istedik. Ankara’da iyi ses getirdi. Hatta son yüzyılın en güzel kültür sanat etkinliği dediler. Ankara’nın kültür altyapısı çok iyi. CSO muhteşem oldu. Yurtdışından gelenler çok beğeniyor. Ankara’nın kültürel değerlerini ön plana çıkarttık. İlk başta Ankaralıların Ankara’yı yeniden keşfetmesini istiyoruz. Sonra da farkındalık yaratmak istiyoruz. Ankara’da 70. müzeyi açtık. Konser, sergi, söyleşi, çocuk etkinlikleri, tiyatro ve film gösterimlerinden oluşan 580 etkinliği sanatseverlerle buluşturuyoruz. Başkent Kültür Yolu Festivali 73 farklı mekânda, 5 binden fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşecek.

Haberin Devamı

FARKINDALIK YARATIYORUZ: Bir kültür yolu, kültür aksı yaratalım, üzerine de sanatsal aktiviteler, kültürel faaliyetler koyalım, böylece insanları o aksa çekelim istedik. Böylece bu vesile ile insanlar kentlerinin, şehirlerinin kültürlerini tekrar öğrensinler. Kültürel mirasını öğrensinler. Rehberli geziler yapıyoruz. Herkes o kadar şaşırıyor ki aaa burada böyle bir müze varmış, aaa burada işte bir hikâye mi varmış? Buranın böyle bir tarihi mi varmış? Farkındalık yaratmak, öğretmek aslında. Ve şehri sevdirmek.

TURİZME HAREKET GETİRDİ: Çanakkale’yi yaptık, çok sevildi. Oteller doldu. Restaurantlar doldu. Ve daha fazla insan gelmek istedi çevre illerden, otellerde yer yok. Yani bir kaldıraç görevi görüyor. Ekonomik kalkınma sağlıyor. Şehre kültür ekonomisi, turizm ekonomisi yaratıyor. Hem de o şehrin sosyal refahına, sosyal gelişmişliğine fayda sağlıyor. Biz şu anda 5 şehirde yapıyoruz. Uluslararası çok sanatçı getirdik. Şehirlerimiz artacak. Önümüzdeki yıl ilkbaharda yine beş şehir. Şu anda belli olanlar Adana, İzmir, Gaziantep ve iki şehir daha seçeceğiz. 

Haberin Devamı

2023 HEDEFLERİ: Turizm çok iyi toparlandı. Bu sene inşallah 47 milyon turist, 37 milyar dolar gelir beklentimiz var. 2023 hedefimiz ise rekor yılımız olan 2019’u geçmek. 2019, Türkiye’nin rekor yılıydı. Tam pandemi öncesi. 52,5 milyondu. Hedefimiz onu geçmek 2023’te. Turizm sadece otelcinin, acentenin kazandığı bir şey değil. Tarım canlanıyor, oteller dolu olduğu zaman. Tekstil canlanıyor. Kuyumcusundan küçük esnafa kadar herkese yansıyor. 50’ye yakın sektör turizmden pay alıyor. 

SEZONU UZATIYORUZ: Turizm sezonunu uzatmış oluyorsunuz. Yaz kış süreç uzamış oluyor. Bir de kültür vesilesi ile insanları seyahat ettirdiğiniz zaman aslında bu yıl boyu yapılacak bir şey kışın da yapılabilir ve böylece sezonu uzatmış oluyorsunuz turizm anlamında. Kültür destinasyonu olan bir şehre her an gelebilirsin. Bu o anlamda turizm ekonomisini güçlendirmesi konusunda çok kıymetli bir proje. Bir de kendi tarihimizi öğrenmek, şehirlerin hikâyelerini öğrenmek.

‘2019’un rekorunu 2023’te geçeceğiz’

Özgül Özkan Yavuz, ebru sanatındaki ustalığını konuşturdu.

‘3-5 yaşındaki çocuklar ebru öğreniyor’

GENÇLERE DESTEK VERİYORUZ: Festivallerdeki amaçlarımızdan biri, yeni sanatsal üretimi çoğaltmak, genç yeteneklere destek olmak. Hepsi proje vesilesiyle yeni bir eser üretiyor ya da eserlerini sergilemeye çıkartıyor. Gençleri çok desteklemeye çalışıyoruz. Çocuk etkinliklerine özel önem veriyoruz. Çocuk tiyatrosu, müzikali var. Bir de el yeteneklerini geliştirecek mesela Karagöz Hacivat atölyemiz var. Ebru atölyemiz var. 5 yaşındaki, 3 yaşındaki çocuklar bir ebru öğreniyorlar inanamazsınız. Resim heykel müzemizde çocuklar için proje yapıyoruz. Çocuklara veriyoruz bir resim defteri, hadi yap bakalım diyoruz. Yapıyorlar ve onlardan sergi yapıyoruz. O kadar mutlu oluyorlar ki bir havalar, bir havalar. Böylece çocuklarımız da şehrini tanıyor, sanatla tanışıyor.