Abbas GÜÇLÜ
HAYATTA en önemli iki seçimden birinin eş, diğerinin de iş olduğu söylenir. İki konudan birinde yapılacak yanlışlığın insanın hayatını zehir edeceği sık sık vurgulanır.
Eş seçimi konusunda, artık büyükler kadar gençler de duyarlı.
Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen
Üniversitelerarası Münazara Yarışması'nda, benim de juri üyeliği yaptığım oturumlardan birinde
"Evlilik öncesi birliktelik" tartışıldı. Birlikteliği savunanlar, yanlış bir evlilik yapmamak için evlilik öncesi birlikteliği, olmazsa olmaz kural olarak sundu. Muhalefet kanadı ise evlilik öncesi birlikteliği sadece cinsellik açısından, evliliği de kadın haklarının korunması olarak dar bir çerçevede ele alınca, karşı takımdan epeyce gol yedi.
Sonuçta her iki grup da gerek evlilik öncesinde, gerekse evlilikte eş seçiminin fazlasıyla önemli olduğu konusunda birleşti...
Bugünlerde yüz binlerce evde üzerinde en çok konuşulan konulardan biri de tercihler. 8. sınıfı bitirenler hangi liseye, liseyi bitirenler de hangi fakülteye gideceğinin arayışı içinde. Ama kafaları karmakarışık.
Örneğin 8. sınıfı bitirenleri ele alalım. Önlerinde öylesine çok seçenek var ki: Anadolu liseleri, kolejler, fen liseleri, meslek liseleri, süper liseler, imam hatipler, sağlık meslek liseleri, askeri liseler, klasik liseler ve açık lise.
Her okulun önceliği farklı. Örneğin çocuğum illa yabancı dil öğrensin diyorsanız, Anadolu liseleri ve kolejleri tercih etmekte yarar var. Üniversite sınavları sizin için çok daha önemliyse fen liseleri öncelik kazanır. Yok eğer benim için üniversite değil, bir an önce iş hayatına atılamak önemli diyorsanız, o zaman tercihleriniz meslek lisesi yönünde olmalı. Diploma olsun da neresi olursa olsun önemli değil diyorsanız, o zaman gideceğiniz adres belli: Artık sayıları iyice azalan klasik liseler. Dini bir atmosferde eğitim almak benim için üniversiteden daha önemli diyenlerin buluşma yeri de imam hatip liseleri.
Bu arada çok sayıda fen lisesinin, imam hatip liselerini aratmayacak şekilde tarikatların etkisi altında olduklarını, klasik liselerle, tabela Anadolu liseleri ve kolejlerin üniversite girişteki başarı oranlarının çok düşük olduğunu da hatırlatmakta yarar görüyorum.
Lise seçimi bir ölçüde geleceğe yönelik beklentilerin ilk adımı oluyor. İddialı bir liseye giremeyenin, iddialı bir fakülteyi kazanması çok zor. Bu yüzden ciddi anlamda üniversiteyi düşünenlerin şu günlerde yaptıkları lise tercih sıralamasına çok daha özen götermeleri gerekir. Örneğin mühendisliği düşünenlerin Matematik ağırlıklı okullara, tıp başta olmak üzere sağlık bilimlerini düşünenlerin fen ağırlıklı liselere gitmelerinde yarar var...
Üniversite giriş sınavlarında ise en önemli aşama tercihler olmasına karşın, maalesef ciddiyetle ele alınmıyor ve her yıl on binlerce genç tercih kurbanı oluyor. Onu da bir başka yazıda ele alacağız...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr