Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       ATETÜRK ve arkadaşları, Cumhuriyet'in ilanından hemer sonra, modern Türkiye için atılıma başlarlar. Öncelikli konularının başında eğitim gelir. Tevhid - i Tedrisat Kanunu ile, önce tüm okulları tek çatı altında toplayarak medreselerin karanlığından kurtulurlar, ardından da harf inkılabı ile çağdaş eğitim standardını hedef alırlar.
Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin olanakları sınırlıdır. Anadolu'yu bir ağ gibi saran yabancı misyoner okulları da rahatsızlık vermeye başlar. Okulları kapatmak ya da gidişi önlemektense onların karşısına daha iyi eğitim veren özel eğitim kurumları açma fikri doğar. Türk Eğitim Derneği (TED) 70 yıl önce işte böyle bir arzuyla, eğitime gönül verenlerin desteğiyle, Ankara'da kurulur. İlk başkanı İsmet İnönü'dür. Önce Ankara'daki TED Koleji açılır. Ardından da bu yıl 40. kuruluş yıldönümünü kutlayan Zonguldak TED Koleji ve diğerleri gelir.
40. yıl etkinlikleri çerçevesinde verilen "Son Beş Yılda Eğitime En fazla Katkıda bulunanlar" ödülünü almak için hafta sonu Zonguldak'taydım. Her yönüyle farklı bu şirin kentimizi ve TED Koleji'ni yakından tanıma olanağı buldum...
Milliyet'in eğitime sayfa ayırmasını şaşkınlıkla karşılayanlar ve bana en iyisi başka alan mı bulamadın diyenler için de dünkü ödüller anlamlı bir cevap niteliğindeydi.
Eğitim, zor ve uzun soluklu bir maraton yarışı. Çok daha popüler konular varken Milliyet'tin okuruyla bütünleşmesinin bir göstergesidir. TED Zonguldak Koleji'nin "daha iyi eğitim, daha iyi gelecek" mücadelemizi ödüllendirmesi bize onur verdi, güç verdi...
Ödül töreninden sonra"2000'ne 2 kala Türkiye'de ve Dünyada Eğitim konulu bir konferans verdim. Böylesine duyarlı toplulukla, böylesine düzeyli bir söyleşi maalesef her zaman olmuyor. Zonguldaklıları gönülden kutlarım.
Anadolu'da kırk yıllık okul bulmak çok zor. Ama Zonguldak bu açıdan çok şanslı. Türkiyenin hayırseverler tarafından yapılan ilk okulu olan Mehmet Çelikel Lisesi de bu ilimizde. Onlar da bu yıl 70. yılını kutluyor. Pek çok özel okula taş çıkaracak özelliklere ve mezunlara sahip seçkin bir devlet okulu.
Zonguldak TTK ile yani kömür işletmeleriyle altın çağını yaşamış, o çökünce de şehir dökülmeye başlamış. Hemen herkeste eskiye özlem var. Şehirden kaçan kaçana, nüfus azalıyor. Sosyal ortam iyileşeceğine geriye gidiyor.
Ecevit'e kırgınlar. "Hep ona oy verdik, o bize bir şey vermedi. Mümtaz Hoca'ya da kırgınız. Onu da biz seçtik, o da geriye dönüp bakmadı. Ama artık Zonguldak'ın çilesini çekmeyenlere oy yok" diyorlar.
Zonguldak eğitimde ve endüstride öncü bir kentimiz. Her ne kadar bir duraklama dönemi yaşasa da, mevcut birkimiyle bu makus talihini kıracağından eminiz. Tek aradıkları bugüne kadar hep onlardan beklenen özveri ve biraz da moral...
Bir zamanlar Türkiye'yi sırtında taşıyan, ekonomik canlılığı ve çağdaş sosyal ortamı yaratan Zonguldak halkı, eminim ikinci altın çağın kapılarını aralayacak dinamizmi de yaratacaktır. Bu süreçte Cafer Yazıcıoğlu gibi bu heyecanı hep içinde yaşatanlara ve Zonguldak'ı severlere çok iş düşüyor.



Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr