Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Okul seçiminde en önemli kriter giriş puanı!

Peki, bu doğru mu?

Kesinlikle hayır.

Anaokulundan üniversiteye okul seçiminde en önemli ayrıntı, seçeceğiniz okulun değerleri ile sizin değerlerinizin örtüşmesidir! Yoksa derin hayal kırıklıkları yaşanır.

Şu günlerde milyonlarca veli ve öğrenci kendisini en iyi şekilde geleceğe taşıyacak olan okul arayışı içerisinde.

Hemen herkes en iyi okul olsun istiyor.

Peki, en iyi okul hangisi?

Puanı en yüksek olan ve sınavlara en iyi hazırlayan mı yoksa öğrencisini kucaklayan, onu ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştiren mi?

Haberin Devamı

Meslekler için de durum farklı değil.

Kimimiz için çok sıradan olan bir meslek, bir başkasının en büyük hayali olabilir.

Bu yüzden okul seçimini hiç aceleye getirmeden, dayatılan şartları sorgusuz sualsiz kabullenmeden önce derinlemesine bir araştırma yapmakta sonsuz yarar var.

Hangi lise?

Bir milyonu aşkın öğrenci LGS’ye girdi. Puanlar açıklandı. Parası olan kolejlere yöneldi. Diğerleri fen, Anadolu, meslek, imam hatip, sosyal bilimler liselerine ya da sınavsız öğrenci alan özel Türk ve yabancı okullardan birine girmek için yarışacak. Üniversite yerine, bir an önce hayata atılmayı düşünenler ise şanslarını meslek liselerinde deneyecekler.

Peki, sizin için doğru lise hangisi?

Başarılı ve mutlu bir gelecek için hangi liseye öncelik verilmeli?

Son kararı vermeden önce bu okullardan mezunlarla konuşmak iyi olur.

Yine aynı şekilde okullara gidip tek tek ziyaret etmek de yine olmazsa olmazlardan biri olmalı. Sakın ihmal etmeyin.

Peki, hangi lise?

Gelin tek tek ele alalım…

Fen liseleri

Üniversiteye girişte en başarılı okullar. Tıp ve mühendisliği düşünenler için en doğru adres. Sınav başarıları yüksek ancak sosyal bilimlere ve sosyal hayata biraz uzaklar. Ama yine de iddialı bir üniversite diyenler için ilk sırada düşünülmesi gereken okullar.

Anadolu liseleri

Yabancı dille eğitim yapıyor diye tercih ediliyor. Ama şimdi neredeyse yüzde 90’ında yabancı dille
eğitime son verildiği için eleştiriliyor.

Kolejler

Sayıları her geçen gün artıyor. Ama çok azı dışında kontenjanlarını dolduran yok gibi. Ücretleri çok yüksek ve veliler ödedikleri paranın karşılığını aldığına inanmıyor. Başarı oranları okuldan okula değişiyor. Çok başarı olanlar da var.
O kadar para boşuna mı gitti dedirtenler de.

Haberin Devamı

Yabancı kolejler

Yabancı dil konusunda en iddialı olan onlar. Üniversite başarıları okuldan okula değişiyor. Pek çoğunun hedefinde yurt
dışı ve yabancı üniversiteler var. Çok fazla öğrenci almıyorlar. Parası ve yurt dışı hedefi olanlar için düşünülmesi gereken alternatiflerin başında geliyor.

Meslek liseleri

Kimilerine göre amele okulu, kimilerine göre de amele koleji ama hâlâ ilgi odağı. Bir an önce hayata atılmak isteyenler ve bir mesleğim olsun diyenler için cazibe merkezi. Ama ona rağmen başarılı öğrencilerin öncelikleri arasında bulunmuyor.

Oysa gelecek onların! Diplomalı işsiz üniversite mezunu olmaktansa işi olan bir teknisyen olmak çok daha cazip hale gelecek!

İmam hatip liseleri

İslami kolej olarak hâlâ tercih nedeni. Çoğu tam gün eğitim yapıyor. Büyük yatırımlar yapıldı ve sayıları giderek artıyor. Üniversite başarılarının sorgulanır olması, iddialı öğrencilere diğer okulları da düşündürüyor. Üniversite odaklı hale gelmeleri kafa karışıklığı yaratmanın ötesine geçemedi!

Haberin Devamı

Açık lise

Son yıllarda öğrenci sayısı çok arttı. Kimileri kayıt yaptıracak okul bulamadığı için zoraki gitti, kimileri de dershaneye zaman ayırmak için bir kaçış yolu olarak gördü. Bu kararı almadan önce iki kere düşünün derim!

Okul demek sadece sınav demek değildir! Sizi hayata da hazırlamalı.

Özetin özeti: Okul seçimi zor bir karar. Bugünden çok geleceği düşünün. Her ayrıntıyı dikkate alın. Çalışan çocuk her yerde başarır. Kendinize güvenin.