ÜNİVERSİTE adaylarının tercihlerle ilgili son değerlendirmeleri yaptığı şu günlerde, birkaç hatırlatma daha yapmakta yarar görüyorum.
Genel tercih; hem kalite açısından, hem de ücretsiz oluşu nedeniyle devlet üniversiteleri yönünde. Ama yoğun şekilde gelen sorulardan da anlaşılıyor ki, özeller ve yurtdışı üniversiteler de bir hayli gündemde.
Son iki yılda şipşak kanunlarla açılan özel vakıf üniversitelerinin sayısı 18'e ulaştı. İçlerinde her açıdan çok iyi olanlar da var, zaman içinde iyi olmaya aday olanlar da. Ama bazıları da var ki, aradan kırk yıl geçse de değişen bir şey olmayacak...
Parası olanlar için vakıf üniversiteleri iyi bir alternatif. Açıkta kalmaktansa, sınav hazırlığı ya da yurtdışı eğitim için milyarlarca lira akıtmaktansa iyi bir vakıf üniversitesine girmek avantaja dönüşebilir.
Hangi özel üniversite daha iyi? Bize en fazla yöneltilen soru bu...
Gazete ilanlarına, bastırılan buroşürlere, yapılan konuşmalara bakılırsa, bırakın özelleri, devletler de dahil Türkiye'nin en iyi üniversiteleri kendileri. Hatta ipin ucunu kaçırıp, kendilerini dünyanın en iyi üniversitesi ilan edenler bile var. Çoğuna gülüp geçiyoruz. Bazı abartılı yazıları okuyunca hayrete düşüyoruz. Hatır gönül için de olsa bu kadarı olmaz diyoruz...
Şu aşamada sizlere önerimiz, yazacağınız özel üniversiteleri tek tek araştırın. Arkasında kimler var? Öğretim kadrosu kimlerden oluşuyor? Ortalama puanı kaç? Jüppe mi yetiştiriyor, yoksa bilim mi üretiyor? Kampüs üniversitesi mi, yoksa gecekondu üniversite mi? Anlayacağınız söylenenlere değil, gördüklerinize inanın...
KKTC üniversiteleri de bir hayli gündeminde. Bir ikisi dışında, bizim vakıf üniversiteleri varken oraya gitmeye değmez derim. Ama farklı bir ortam arayanlar için uygun üniversiteyi bulma koşuluyla, birçok ülkeye göre özellikle ekonomik açıdan KKTC uygun bir tercih olabilir.
Avrupa, ABD ve Türk cumhuriyetlerindeki üniversiteler de binlerce ailenin gündeminde. Bu ailelere ve gençlere de önerim: özellikle Batı üniversitelerine lisans düzeyinde değil, yüksek lisans için gidin. Ergenlik çağının tam ortalarında, kişiliğin ve ciddi arkadaş çevresinin yeni oluşmaya başladığı bir dönemde, yurtdışı deneyimi çoğu zaman yarardan çok zarar getiriyor.
KKTC üniversitelerinin YÖK tarafından tanınması ve vakıf üniversitelerinin çoğalmasıyla Türk cumhuriyetlerindeki üniversiteler cazibesini yitirdi. Çok iyi alternatif bulmadan, Rusya da dahil hepsini çok iyi düşünün derim.
Bu arada okul ve dershane yöneticilerinin tercihlerinizi şişirmelerine kesinlikle müsaade etmeyin. Onların derdi, başarı oranlarını yükseltip hava atmak. Sizin devam edip etmeyeceğiniz umurlarında bile değil. Siz siz olun kazandığınızda devam etmeyeceğiniz fakülteleri listenize almayın!
Yazara E-Posta: A.Guclu@milliyet.com.tr