Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas GÜÇLÜ

İLKÖĞRETİM 8 yıla çıkınca, miniklerin sınav yarışı sona erecek diye sevinmiştik. Oysa şu anda ortaya çıkan manzara, tam bir felaket. Belirsizlik, kandırmaca, sömürü ve iltimas bir yana, sınav çılgınlığı 1. sınıf öğrencilerini de içine alacak şekilde korkunç boyutlara ulaşıyor.
Bu aşamada sakin olması gereken veliler ise tam bir şaşkınlık içerisinde. Okul okul dolaşıp, bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlar ama, kafaları daha da karışıyor.
Bugün bu noktaya gelinmesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın kusuru büyük. Hala ortaya net bir uygulama yönetmeliği koyamadı. Örneğin, yabancı okulların durumu ne olacak? Hala belli değil.
Önce şu iki tespiti yaptıktan sonra yapılan yanlışlıkları bir bir sıralayalım:
Anayasa ve Temel Eğitim Kanunu gereği 8 yıllık kesintisiz ilköğretim okulları sadece Türkler tarafından açılabiliyor. Eğitim dili de kesinlikle Türkçe. Yani bazı derslerin, daha önce kolejlerin orta bölümlerinde de olduğu gibi yabancı dilde okutulması mümkün değil.
İkinci göz önünde bulundurulması gereken nokta ise, İstanbul Erkek Liseliler Vakfı'nın açtığı ilköğretim okulu da dahil, yeni açılan vakıf ilköğretim okullarından mezun olanlardan hiçbirinin, Anadolu liseleri ve yabancı okullara girişi mümkün değil.
Bu yüzden, bugünkü yasa ve yönetmeliklere göre İEL Vakfı İlköğretim Okulu'ndan mezun olanların İstanbul Lisesi'ne, SEV Vakfı Üsküdar İlköğretim Okulu'ndan mezun olanlarınÜsküdar Amerikan Lisesi'ne, Avusturya Lisesi mezunlarının kurduğu ilköğretim okulundan mezun olanların da Avusturya Lisesi'ne 8. sınıftan sonra sınavsız girmeleri mümkün değil. Diğer okullar için de değişen bir şey yok.
Bütün bu kargaşa içinde Robert Kolej'i takdir etmemek mümkün değil. Robert'i Robert yapan işte bu sağduyusu. Herkes ortalığı karıştırırken onlar sakinliğini koruyor...
Şimdi bir de yanlışlara bakalım:
* Kuraya katılmak için bile milyonlarca lira ve binlerce dolar alınıyor.
* Sınav yarışı, 5. sınıftan 8. sınıfa kayacak derken bütün sınıflara yayıldı.
* Anayasa'ya rağmen 3 ve 4. sınıftan sonra bazı derslerin yabancı dille öğretileceği vaadinde bulunuluyor.
* Gözde okulların vakıf ve dernek yöneticileri, kendileri için özel kontenjanlar ayırıyor.
* 4 ve 5. sınıflar için yapılacak sınavlarda yabancı dil soruları da yöneltilerek, bir kesime ayrıcalık tanıyor...
Sorun çok, çözen yok. Veliler ise ortada ne öğretmen, ne bina, ne de ilköğretim tecrübesi varken sadece ismin peşinde koşuyor ki, bu da maceradan başka bir şey değil.


Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr