Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yabancı dil konusunda sınıfta kaldık, diyecektim, vazgeçtim. Çünkü anında, “Hangi derste başarılıyız ki İngilizcede sonuncu olduğumuza şaşırıyorsun” cevabını alacağımı biliyorum.

Haksız da sayılmazsınız.

PISA’ya göre, Fizik’te, Kimya’da, Matematik’te, kısacası her derste Avrupa’da nal topluyoruz. İngilizcede belki farklıdır diye umut ediyordum. Baksanıza, liselerin tümü Anadolu lisesi oldu. Vakıf üniversitelerinin neredeyse tümünde İngilizce eğitim yapılıyor!

Öğrencilerin bu okullara girmek için gösterdikleri çaba ve velilerin harcadıkları para göz önünde bulundurulduğunda da en azından İngilizcede sondan bir iki sıra daha üstte olmamız gerektiği hayal edilebilirdi. Ama beterin de beteri durumdaymışız...

Haberin Devamı

Rapor açıklandı!

British Council’ın İngilizce dil eğitimi raporu, önceki hafta, İngiliz yetkililer ve YÖK Başkanı Saraç’ın da katıldığı bir toplantıda açıklandı.

Üniversitelerde İngilizce öğretimi hakkında bir ülkede bugüne dek gerçekleştirilmiş en kapsamlı çalışma olan bu rapor, lise ve özellikle de üniversitelerimizdeki İngilizce eğitiminin kalitesinin iyileştirilmesi ihtiyacını çok çarpıcı bir ortaya koyuyor.

İşte rapordan birkaç tespit:

“Türkiye, İngilizce dil yeterliliği bakımından henüz rakip ekonomileri yakalayamamıştır. Türkiye, çeşitli İngilizce konuşma ölçütlerine göre sürekli olarak çok düşük sıralarda yer almaktadır. Örneğin, English First tarafından geliştirilen 2013 İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne (EPI) göre Türkiye, 60 ülke arasında 41’inci sırada bulunmaktadır. 2012 yılında, hem anadili Türkçe olanların, hem de Türkiye’de ikamet edenlerin ortalama toplam Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı (TOEFL) puanı, Sudan ve Etiyopya gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkelere benzer şekilde, 120 üzerinden 75’tir.

Türkiye’nin konumu 2012’den bu yana iyileşme göstermedi. Türkiye, 2014 yılının İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne göre dünyada 47’nci ve 24 Avrupa ülkesi arasında sonuncu sırada yer alıyor.”

Boşa kürek çekiyoruz!

Rapordan diğer bazı satır başları da şöyle:

-Üniversitelerin çoğu, öğrencilerin ihtiyaçları ve müfredatın birbiriyle örtüşmemesi sorununu yaşıyor. Bu da öğrencilerin ve öğretmenlerin motivasyonunun düşmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

-Türkiye’deki üniversiteler yabancı öğrenciler tarafından tercih edilmiyor ve global endekslerde alt sıralarda yer alıyor.

-Hazırlık sınıfları seçmeli olmalı ve yalnızca eğitim dili İngilizce olan üniversitelerde olmalı. Müfredat, Genel Amaçlı İngilizceden Genel Akademik Amaçlı İngilizceye dönüştürülmelidir.

Raporda ayrıca Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Kore gibi gelişmekte olan diğer G20 ülkelerinde üniversitelerin kalitesini ve sıralamadaki yerini yükseltmeye yönelik projeler gerçekleştirilirken, Türkiye’nin niceliğe odaklanarak üniversite eğitimi alan öğrenci sayısını çok büyük ölçüde artırdığı dile getiriliyor ve Türk hükümetinin üniversitelerin kalitesini artırmaya yönelik benzer bir proje başlatması gerektiği yönünde tavsiyede bulunuluyor.

Raporda, ülkenin ulusal ve uluslararası gelişim hedeflerine ulaşması için İngilizcenin yükseköğretimde hangi içerikle, nasıl ve neden öğretilmesi gerektiğine ilişkin öneriler de yer alıyor.

Haberin Devamı

Özetin özeti:Deli saçması sınavlar için kurslara akıttığımız para ve zamanı yabancı dil öğrenmeye harcasaydık, en azından geriye somut bir şey kalırdı!