The Others'Ankara’da sert tavır gösterdik'

'Ankara’da sert tavır gösterdik'

15.02.2016 - 20:16 | Son Güncellenme:

Maliye Bakanı Birikim Özgür, su konusunda Ankara’da yapılan toplantılarda sert bir tutum da gösterdiklerini ve istedikleri sonucu aldıklarını kaydetti

Ankara’da sert tavır gösterdik

Ankara’da sert tavır gösterdik

Maliye Bakanı Birikim Özgür, su konusunda Ankara’da yürütülen görüşmelerde, KKTC tarafının hassas olduğu konularda “imzalamayız” diyerek görüşmelere ara verdiklerini, biraz da sert bir tavır göstererek istenilen sonucun alındığını ve Ada’ya mutlu dönüldüğünü söyledi. Özgür, suyu en makul fiyatla ve en hızlı şekilde, Kıbrıs Türk halkına ulaştırmak istediklerini, ihale şartnamesinin Kıbrıs Türkleri tarafından gösterilecek iradeyle şekilleneceğini ifade etti. Özgür, bugün öğleden sonra Ali Çıralı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Sanayi Odası heyetini kabul etti.

Haberin Devamı

ÇIRALI: “SU KONUSU ARTIK SONLANDIRILMALI”

Çıralı, görüşmede yaptığı konuşmada, 2010 yılından beri süregelen su konusunun artık sonlandırılmasını ve suyun halkla buluşturulmasını istediklerini kaydetti. Tekelleşmeye karşı olduklarını da söyleyen Çıralı, kamuoyunda KKTC-TC ekonomik protokolünün imzalanmamasının su konusuyla ilişkilendirildiğine işaret etti.

ÖZGÜR: “SU KONUSU SİYASETİ KİLİTLEDİ”

Maliye Bakanı Özgür de kabulde yaptığı konuşmada, su konusunun siyaseti kilitlediğini, bunun hem Türkiye-KKTC ilişkilerini; hem de KKTC siyasetini ilgilendirdiğini söyledi. Özgür, 24-25 Aralık tarihlerinde yapılan toplantılarda su yönetimi ve ihale süreciyle ilgili olumlu yaklaşım görmelerine rağmen, Kıbrıs Türk tarafında bazı kaygılar bulunduğundan bahsederek, bunun KKTC’ye 100 milyon TL’lik kaynağa mal olduğunu anlattı. Özgür, bunun üzerine Başbakanlık tarafından yeni bir “İleri İstişare Maksatlı Öneriler Paketi” hazırlandığını ve bunun Türkiye yetkililerine sunulduğunu kaydederek, bunların cevabını almak üzere 3 bakanla birlikte 8-9 Şubat’ta Ankara’ya gittiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

“ANKARA’DA BİZİM İSTEDİĞİMİZ SONUÇLAR ALINDI VE MUTLU DÖNDÜK”

Özgür, hassas oldukları üç noktada geri adım atılmadığını gördüklerini, bu nedenle görüşmeleri kestiklerini ve “imzalamayız” dediklerini ifade ederek “Biraz da sert tavır gösterdik, ama her üç konuda da bizim istediğimiz sonuçlar alındı ve Ada’ya mutlu döndük” ifadelerini kullandı.

“ANLAŞMA ÇOK ÇOK İYİ NOKTALARA GELDİ”

Hükümetler arası anlaşmanın çok çok iyi noktalara geldiğini kaydeden Bakan Özgür, alt yapı için kaynakların sınırlı olduğunu, bu noktada da kamu-özel iş birliğinin devreye girmesi gerektiğini belirtti. İlk olarak parçalı bir ihale istediklerini fakat bunun ölçek problemine takıldığını kaydeden Birikim Özgür, tek bir işletmeci fikri üzerinden yürümeye devam ettiklerini anlattı. Maliye Bakanı Özgür, en makul fiyatı tespit edebilmek için çalıştıklarını kaydederek, alt yapı ve işletmenin tek bir konsorsiyum tarafından yönetilmesinin öngörüldüğünü, su konusunda bir takım sorgulamalar veya kaygılar olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

“ŞARTNAMEYİ BİZ BELİRLEYECEĞİZ”

İhale şartnamesinin de KKTC tarafından belirleneceğini kaydeden Özgür, ihaleye ilişkin belirsizlik ortaya çıkmasının TC’nin en büyük kaygısı olduğunu ifade etti.

“SİYASİ MESAJLARIN PROJEYE ZARAR VERMESİNE İZİN VERMEYELİM”

Gelinen aşamada siyasi mesajlardan kaçınılması ve bazı siyasi mesajlarla projeye zarar verilmesinin önlenmesi gerektiği görüşünü bildiren Maliye Bakanı, esas hedefin en hızlı ve en ucuz şekilde halka suyu sunmak olduğunu yineledi. (TAK)