TeknolojiYılbaşı alışverişlerinizde korunmayı unutmayın

Yılbaşı alışverişlerinizde korunmayı unutmayın

18.12.2012 - 16:00 | Son Güncellenme:

Norton by Symantec tarafından yayınlanan Norton Siber Suç Raporu’na göre, Türkiye’de 2012 yılında siber suç mağduru olan kişi sayısı 10 milyonu buluyor.

Yılbaşı alışverişlerinizde korunmayı unutmayın

Türkiye’de 2012 yılında siber suçların neden olduğu toplam net maliyet ise 556 milyon ABD dolarında fazla.[1] Yılbaşı gibi kutlama/eğlence dönemlerinde internet üzerinden yapılan işlemler yılın diğer zamanlarına göre ağırlık kazanıyor. Siber suçlular da en çok bu dönemlerde, çok avantajlı teklifler sunan sahte web siteleri üzerinden kullanıcılara tuzak kurarak kişisel ödeme bilgilerini elde etmek amacıyla kolları sıvıyor.

Haberin Devamı

Yaptıkları online alışverişlerde kullanıcılar, internetin sunduğu seçeneklerden ve rahatlıktan faydalanırlarken; alışveriş meraklılarının online işlemler sırasında kullandıkları kartları ve kişisel bilgilerini de internet tehditlerine karşı korumaları büyük önem taşıyor. Birçok ülkede uzun bir tatille kutlanan bizde ise en haraketli eğlence dönemlerinden biri olarak görülen yeni yılda, online alışveriş giderek yükselen bir fenomen haline geliyor. Norton by Symantec, suçluların ve dolandırıcıların bu yılbaşı döneminden karlı çıkmamaları için online alışverişler sırasında kullanıcıların kendilerini korumları için bazı tüyolar sunuyor:

Norton by Symantec’ten internet güvenliğine ilişkin 6 önemli ipucu:

Haberin Devamı

1. Güvenilir olmayan ve bilinmeyen web sitelerine karşı dikkatli olun – Online alışverişleriniz sırasında bildiğiniz ve güvenilir olduğundan emin olduğunuz sanal mağazaları tercih edin ve online işlemlerinizin güvenli sayfalar üzerinde gerçekleştiğinden emin olun. Güvenli sayfalar genellikle tarayıcı adres çubuğunda asma kilit işareti ile resmedilir. Ayrıca, güvenli bir web sitesi “HTTPS” ibaresini içerir. Alışveriş yaptığınız sitenin meşru bir site olup olmadığından emin olmak üzere o sitenin Norton tarafından doğrulanıp doğrulanmadığına bakın.

2. Spam mailler konusunda dikkatli olun – “Bu yılın en beğenilen oyuncağı ana caddedeki mağazadan %80 daha ucuz” ya da “tatil hediyelerinizin hepsini bizden kazanın ve kapınızdan teslim alın” gibi mesajlar size güvenilir geliyor mu? Bu gibi mesajlar genellikle kullanıcılar tarafından doğruymuş gibi algılanıyor. Siber suçlular, kullanıcıların online alışveriş eğilimleri hakkında yapılan araştırmaları yakından takip ediyorlar ve ilgi çekecek mail türünün nasıl olması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Tanımadığınız kişilerden gelen e-maillere, özellikle de fazlasıyla cömert görünenlere karşı her zaman şüpheci olun.

3. Sosyal medya platformlarında dikkati elden bırakmayın- Siber suç çeteleri kullanıcıların profillerini takip ederek, yılbaşında aileleri ile mi olacaklar, evleri o akşam boş mu olacak gibi detayları kolayca öğrenebiliyorlar. Sosyal medyada yılbaşı planlarınızdan bahsederken bilinçli olun.

Haberin Devamı

4. Kişisel bilgilerinizi güvende tutun- Siber çetelerin bu denli takipte olduğu yeni yıl döneminde, kişisel bilgilerinizi internet ortamında paylaşmaktan uzak durun. Kişisel bilgilerin kolayca ifşa edilebileceği sosyal platformlar üzerinden kurduğunuz arkadaşlıklarda dikkatli olun. Sosyal platformlarda yer alan kişiler her zaman söyledikleri kişi olmayabilirler.

5. Mobil telefonunuzu internet tehditlerine karşı koruyun - Yılbaşı gibi alışveriş aktivitelerinin çok yoğun olduğu dönemlerde, hırsızlar her zamankinden daha çok fırsat kollar. Bu gibi dönemlerde cep telefonunuzun ve diğer kişisel bilgilerinizin bulunduğu yeri sağlama alın. Mobil cihazlarınızın pin koruması altında olduğundan ve telefonunuz çalındığında, cihazınızı kilitleyebilmenize, kişisel bilgilerinizi silmenize olanak sağlayacak bir güvenlik aplikasyonu kullandığınızdan emin olun.

Haberin Devamı

6. Şifre kullanımlarınızda dikkatli olun – Sahip olduğunuz her online hesap için farklı bir şifre kullanın ve şifrelerinizi düzenli olarak güncelleyin. Cihazlarınız çalındığında ya da kaybolduğunda, siber suçluların tüm şifrelerinizi ve kişisel bilgilerinizi ele geçirmelerini sağlayacak “şifremi hatırla” linklerini tıklamayın.

Yazarlar