23.11.2017 - 19:18 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Columbia Üniversitesi'nde Fizik ve Matematik profesörü olarak görev yapan Brian Greene, Dünya Bilim Festivali’nde şu ana kadar zaman yolculuğu hakkında bildiğimiz şeyleri aktardı. Greene, zamanda yolculuğu iki tipe ayırdı. Bu iki farklı yolculuğun tamamen birbirinden farklı olduğunu söyleyen profesör, geleceğe yolculuk şu anda bilimsel açıdan tamamen mümkün olduğunu, yalnızca teknolojinin buna yetişmesi gerektiğini söyledi.
İki tip seyahat olduğunun farkına varmanız çok kritiktir ve bunlar kökten farklı. Geleceğe seyahat mi ediyorsunuz? Kesinlikle mümkün.
Bunu nasıl yapacağımızı biliyoruz, çünkü Einstein yüzyıllar önce bu yolu bize gösterdi. Greene, ışığın hızına yaklaştıkça zamanın yavaşlayacağını ve bizler için normal geçen bir saatin normal hızda yaşayan insanlar için yüzlerce yıla denk gelebileceğini söyledi. Böylece, kalktığınızda dünyanın gezegeni üzerindeki geleceği olacak. Geleceğe zaman edeceksiniz yani.
Ayrıca, güçlü bir yerçekimi kaynağına yakın yerlerde nötron yıldızı, kara delik gibi nesnelerin yanına yakınlaşırsanız, zaman bükülecek ve yavaşlayacak. Böylece Dünya'ya geri döndüğünüzde, yine gelecekte olacaksınız.
Bunlar artık tartışmalı olmayan şeyler. Ne hakkında konuştuğunu bilen herhangi bir fizikçi de bunu kabul ediyor. Fakat geçmiş zamanın diğer bir türü, iddiaların başladığı noktadır. Çünkü çoğumuz geçmişe seyahatin mümkün olduğunu düşünmüyor.
Geçmişe gitmeye gelince işler farklı bir hal alıyor. Bazı bilim insanları da dahil pek çok kişi geçmişe gitmenin mümkün olmadığını savunuyor. İnsanlar geçmişe gitmenin solucan deliği ile sağlanabileceğini düşünüyor. Bu da Albert Einstein'ın keşfettiği bir şey. Adam bu alanda her şeyin üzerine ismini yazmış gibi.
İsterseniz bu delik, bir yerden diğerine köprüdür. Buradan oraya gitmek için size kısayol veren türden bir tünel. Bu fikir 1935'te keşfedildi. Solucan deliğini bir kara deliğin yanına koyarsanız veya solucan deliğinin içerisinde ışık hızında hareket ederseniz, tünelin iki açıklığında bir mekandan diğerine gitmek yerine zamanın farklı anlarına ulaşma imkanı yakalayabilirsiniz. Burada isterseniz geçmiş, isterseniz de geleceğe seyahat edebilirsiniz. Bir yöne giderseniz geçmişe diğer yöne giderseniz geleceğe seyahat edersiniz.
Sonuç olarak solucan deliklerinin gerçek olup olmadığı bilinmiyor. Onların içinden geçilip geçemeyeceğimizi, gerçek olup olmadıklarını bilmiyoruz. Burada genel bir belirsizlik var. Brian Greene, bu konuda iki türlü yolculuğun da mümkün olabileceğini, ancak birisinin somut kanıtları varken diğerinin henüz doğrulanmamış kanıtları olduğunu belirtiyor. Çoğumuz ise geçmişe bir solucan deliğinden geçerek bir kasırga yolculuğuna çıkmayacağınızı düşünüyor. Bu hala göz ardı edilemedi.