Teknoloji HaberleriEkranı kırılan telefondan bilgileri kurtarmak mümkün

Ekranı kırılan telefondan bilgileri kurtarmak mümkün

07.01.2020 - 11:41 | Son Güncellenme:

Nüfusun önemli bir kısmı akıllı telefon kullanıyor ve telefon üreticilerinin çetin bir rekabetle ürettiği birbirinden iyi özelliklere sahip telefonları iletişim aracı olmanın ötesine taşıyor. Nerdeyse tamamen camdan oluşan tasarımıyla da beğeni kazanan akıllı telefonlar, çağrı ve mesajla iletişimin yanı sıra fotoğraf ve dosya depolamak için de kullanılıyor. Durum böyle olunca kırılan ekran, kullanıcılarda büyük panik yaratıyor. Oysa ekranı kırık telefondan veri kurtarmak imkânsız değil.

Ekranı kırılan telefondan bilgileri kurtarmak mümkün

Erdal KAPLANSEREN
erdal@layka.com.tr
Twitter: @Kaplanseren 

Haberin Devamı

Akıllı telefonların hassas dokunmatik ekranları kırıldığında rehberde kayıtlı telefon numaraları, fotoğraflar, videolar, mesajlar ve hesap şifrelerini kurtarmak birkaç basit yöntemle mümkün olabiliyor.

Ekran kısmen bozuk; fakat ana menü tuşu çalışıyorsa

Ekran kısmen bozuk olduğunda ana menü çalışıyorsa ekranı kırık telefondan veri kurtarmak kolay olacaktır. Ayalar menüsüne ulaşım sağlayıp USB kısıtlayıcı modu kapatmak ve cihazı bilgisayara bağlayarak telefonun içindeki verileri aktarmak, verileri kurtarmak için yeterli oluyor. Ayarlar’a erişememek de problem olmuyor. Bu durumda menü tuşuna uzun süre basılarak Siri sesli asistan açılır ve Siri’ye Voice Over özelliğini aktif etme komutu verilip, cihaz bilgisayara bağlanır. Voice Over’in yardımıyla veriler iCloud’a da yedeklenebilir. iPhone cihazın iTunes ile yakın zamanda senkronize edilmiş olması ekranı kırık telefondan veri kurtarma olasılığını artırıyor. Çünkü bu durumda da senkronizasyon işleminin yapıldığı bilgisayardaki yedekten veriler kurtarılabilir.

Haberin Devamı

Ana menü çalışmıyorsa

iPhone’nin ana menü tuşunun çalışmaması durumunda AssistiveTouch özelliğinden faydalanarak verileri kurtarmak mümkün olabiliyor. Bu özellik sayesinde telefon, bir ana menü tuşu tanıyarak veri kurtarmaya giden işlemler yapılabiliyor. Ayarlar/ Genel/ Erişim/Etkileşim/ AssistiveTouch işlem sırasıyla kontrol merkezine erişerek yedekleme yapılabiliyor.

Telefonun ekranı hiç çalışmıyorsa

Cihaz ekranı hiç çalışmıyorsa, Lightning kablosu olarak adlandırılan USB adaptörleriyle cihaza bir klavye bağlanabilir. Böylece kimlik doğrulaması yapılıp VoiceOver modu aktif edilmesiyle veri kurtarma işlemlerine başlanabiliyor.

Telefon Android işletim sistemine sahipse

Android cihazları tercih eden kullanıcılar USB klavyesini veya Bluetooth’la çalışan bir fareyi OTG kablosu aracılığıyla telefona bağlayıp cihazın ayarlar menüsünden “Build Number” özelliğine tıklayabiliyor. Bu sayede cihaz sistemi kullanıcıyı bir geliştirici olarak görüyor. Kullanıcı geliştirici seçenekleri adıyla sunulan yeni menüden USB kısıtlamasını kaldırıp medya transfer protokolü (MTP) şıkkını seçebiliyor ve verilerine erişebiliyor. Bazı durumlarda kimlik doğrulamasının ardından manuel olarak yedekleme yapmak yeterli olabiliyor.

Haberin Devamı

Tüm seçenekleri denediğiniz halde verilere erişemiyorsanız cihazınızı teknik servise götürmelisiniz. Telefona reset atılması gerekli olduğunda verileri kurtarmak mümkün olmayacaktır.

Mail:  erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren