17.06.2021 - 11:43 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr/Bloomberg
Kullanıcılar yeni bir cihaz aldığında yüklü bazı uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar çoğunlukla akıllı telefon, tablet veya bilgisayar markasının 'kendi uygulamaları' oluyor. İşte bu noktada rekabetin önüne geçtiğini düşünen ABD'li yargıçlar, konu hakkında çalışmalar yapıyor.
En son ABD'de yeni bir yasa tasarısı ortaya atıldı. Yasayı öneren isimlerden olan temsilci David Ciciline, yasanın yürürlüğe girmesi durumunda yaşanabilecekleri duyurdu. Bu yeni yasa tasarısı onaylanırsa, Apple ve Google gibi şirketler başta olmak üzere artık cihazlarında kendi uygulamalarını ön yüklü olarak sunamayacak.
ÖN YÜKLÜ UYGULAMALAR KALKABİLİR
Özellikle iPhone'lardan tarayıcı olarak Safari'nin, müzik uygulaması olarak Apple Music'in ve mesajların direkt iMessage olarak ön yüklü olarak geldiği görülüyor. Bu ise diğer uygulamaları sonradan yüklemeniz gerekiyor. Google için de benzer şey geçerli. Android telefonlarda Google ve uygulamalarının tamamı ön yüklü geliyor ve diğer uygulamalar özel olarak indirilmesi gerekiyor. Yasa tasarısı da tam bunun önüne geçmek istiyor.
Geçen hafta sunulan bu yasa tasarısı eğer yürürlüğe girerse teknoloji devlerinin oldukça canı sıkılacak. Amazon için de geçerli olacak bu yasa, Microsoft'u da içine alacak mı bilmiyoruz ancak kabul edildiği takdirde işlerin değişmesini sağlayacak.