22.08.2011 - 00:02 | Son Güncellenme:
Şükrü Andaç / Dijital Dükkan
Teknoloji endüstrisinde son 10 gün radikal değişimlerin yaşandığı bir döneme sahne oldu. Google, cep telefonu ve tablet PC piyasasında agresif olma adına Motorola’nın mobil birimlerini 12.5 milyar dolara satın aldı. 72 yıllık bilgisayar devi HP, cep ve tablet işinden çekiliyor, bilgisayar birimini satış rafına çıkarıyor.
Yaşanan iki gelişmenin arka planına bakıldığında bu işlerin arkasında teknoloji pazarında ‘elma’ logosuyla ünlü Apple’ın parmağının olduğu görülüyor.
Önce iPod adlı müzikçaları ardından iPhone adlı telefonu, son olarak da iPad adlı tablet bilgisayarıyla teknoloji dünyasında oyunu değiştiren, önce kuralı bozan şimdilerde de kural koyucu konumuna gelen Apple’ın yaşanan bu değişimlerde büyük rolü var. Cep pazarının lideri Nokia’nın tarihindeki en kötü performansı, Motorola ve Blackberry’nin üreticisi RIM’in çöküşü, HP, Sony gibi devlerin geri planda kalmasının sebebi, yenilikçilik adına Apple’ın inovatif ürünleriyle rekabet edemiyor olmaları.
Geçmişi eskiye dayanan devler adına bugünlerde olumsuz hava yaşanırken, Apple’la birlikte Samsung, LG, HTC gibi Uzakdoğulu oyuncuların yükseldiği bir dönemin içinden geçiliyor. Uzakdoğulu üreticiler Apple’la rekabette hızlı hareket edip, rakibin ürünlerini adeta kopyalayarak yükseliş tarafına adlarını yazdırıyor.
8 yılda 103 şirket aldı
Son yapılan operasyonlara bakıldığında Google’ın Apple’la kora kor rekabete hazırlandığı, HP’nin ise ringden çekildiği görülüyor. Bu yüzden internet devi Google’ın operasyonu daha önemini hal alıyor. 2004’ten bu yana YouTube (1.65 milyar dolar) ve DoubleClick ( 3.1 milyar dolar) alımları da dahil olmak üzere toplam 102 şirketi 8.6 milyar dolar ödeyerek bünyesine katıp internet dünyasındaki liderlik pozisyonunu korumayı başaran Google, Apple’ın son dönemdeki hızlı çıkışını durdurmak adına önemli bir alımın altına imza attı. Şirket bu son alımla (rakam tarafında) bugüne kadarki şirket alımlarının toplamının üzerine çıktı. Bu yüzden alıma analist cephesinde büyük şüpheyle bakılıyor. Bu alımın hedefi Apple’ın iPhone ve iPad’lerde kullandığı mobil işletim sistemi “iOS”un karşısına Google’ın rakip olarak çıkardığı “Android”e destek atmak.
Endüstrinin onlarca oyuncusunun desteklediği Android’i yukarı çekmek için atılan bu adımla Google, büyük çaplı cihaz piyasasına adım atmış oluyor.
Cep’te yenilikçi olacak mı?
iPhone ve iPad’e rakip modellerle Apple’la rekabet edecek olan Google’ın gelirlerinin artacağı, cihaz pazarında daha etkili olacağı belirtiliyor. İnternet işinde oldukça inovatif, yenilikçi olan Google’ın cihaz işinde Apple ile rekabette elinin zayıf olması, Motorola birimlerinin bu işte oldukça cılız kalması yeni ekonomi devinin elini zayıf kılıyor.
Apple’ın önümüzdeki dönemde cihaz alanında atacağı her yeni adıma endüstrinin tüm oyuncularıyla birlikte yanıt vermek için büyük çaba harcayacak olan Google’ın takipçilik adına harcadığı yoğun mesai sırasında yenilikçi olmasının (cihaz işinde) oldukça zor olacağı görülüyor.
Üretim, lojistik, cihaz satışı tarafı da Google’ın eksik kaldığı yönler arasında öne çıkıyor.
Google
Geliri (2010) 29.3 milyar $
Kârı (2010) 8.5 milyar $
Piyasa değeri 125 milyar $
Apple
Geliri (2010) 65 milyar $
Kârı (2010) 14 milyar $
Piyasa değeri 330 milyar $
Rakipler strateji, JOBS yeni model peşinde
Önce müzikçalar ardından cep telefonu son olarak da bilgisayar pazarında pazarı birbirine katan Apple, atacağı yeni adımlarla gelir ve kârlılık cephesinde yeni rekorlara oynuyor. 330 milyar dolarlık piyasa değeriyle ABD’nin en değerli şirketleri liginde 2. sırada olan Apple, şimdilerde 141 yıllık petrol devi Exxon’u tahtından indirmenin hazırlıklarını yapıyor. Ekim başında ucuz fiyatlı (200 dolar) iPhone 5 ile piyasaya büyük hareket getireceği öngörülen Apple’ın iPhone 4S’i de çıkarması bekleniyor. Apple tablet işinde de 2012’nin ilk çeyreğinde iPad 3’le geliyor. Şirket tablet PC’deki yüzlerce rakibe karşın yüzde 80’lik payı elinde bulunduruyor. Apple ayrıca uygulama mağazası (AppStore) tarafı ve ‘Cloud’ adlı bulut bilişim servislerine yaptığı yeni yatırımla buralardan da önemli gelir rakamlarına ulaşmayı planlıyor.