TeknolojiNokia'dan bir yenilik daha!

Nokia'dan bir yenilik daha!

24.10.2008 - 15:06 | Son Güncellenme:

Nokia, dünya lideri açık smartphone platformu Symbian OS™ işletim sistemine dayanan S60 yazılımına Qt'yi dahil ederek, uygulama yaratıcılarına yepyeni olanaklar sunuyor.

Nokiadan bir yenilik daha

Qt Software, Qt'nin dünya lideri açık smartphone (akıllı telefon) platformu Symbian OS™ işletim sistemine dayanan S60 yazılımına geçtiğini duyurdu. Qt, geliştiricilerin yarattıkları uygulamaları Windows, Mac, Linux, Windows CE, Windows Mobile?ın herhangi birinde ve gömülü Linux platformlarında kullanabilmelerini kolaylaştıran güçlü bir C++ uygulama geliştirme çerçevesidir. S60 platformunun da bunlara dahil edilmesiyle, geliştiriciler Qt-tabanlı uygulamalarıyla destekleyebilecekleri 80 milyon* cihazı hedef edinmiş oldular.

Haberin Devamı

Nokia yetkilileri konuyla ilgili olarak şunları ifade ediyor, "Qt ile gelen C++ geliştirme aracı sayesinde, platform üzerinde çok daha zengin kullanıcı deneyimlerinin geliştirilmesi sağlanacak ve Symbian OS işletim sistemine dayanan S60, uygulama ve hizmetlere odaklanmak isteyen geliştiriciler için çok daha cazip olacaktır."

Qt for S60 ile ilgili teknik ön bilgiye, QT Software'in mevcut web sitesi ulaşılabilir. Bu özelliğiyle Qt Software, açık platformlarda Qt'yi geliştirmek ve geliştirme sürecinin her aşamasında geribildirim toplamak için işbirliği yaklaşımına da uyumlu bir çizgide. S60'lardaki Qt, S60 3rd Edition Feature Pack 1 ve daha sonraki sürümlerle çalışabilecek. Qt for S60 ürünlerinin ilk tanıtımı 2009 yılının ikinci çeyreğinde yapılacak.

Haberin Devamı

Qt hakkında
Qt bir çapraz-platform uygulama çerçevesidir. Qt kullanarak uygulamalar ve kullanıcı arayüzleri geliştirebilir ve kaynak kodunu tekrar yazmaya gerek olmaksızın bunları pek çok masaüstü bilgisayar ve gömülü işletim sistemlerinde kullanabilirsiniz. Daha önceki ismi Trolltech olan Qt Software Haziran 2008 tarihinde Nokia tarafından satın alınmıştır.

S60 hakkında
Symbian işletim sistemine dayanan S60, dünyanın lider smartphone yazılımı olarak biliniyor ve sektörün önde gelen bazı mobil servis üreticileri tarafından lisanslanıyor. Ocak 2008 itibariyle, 180 milyonu aşkın S60 cihazı sevk edilmiş bulunuyor. S60 yazılımının esnekliği, farklı donanım tasarımlarına ve yazılım konfigürasyonlarına olanak tanıyor. Pazardaki S60 cihazlarının çokluğu bunun bir kanıtı. S60, ödüllü kullanıcı arayüzü, yeni mobil servis desteği ve iş ortaklarının çözümlerine yönelik inovasyon potansiyeli ile, mobil operatörler ve üçüncü taraf geliştirme uzmanları için açık ve ölçeklenebilir bir iş fırsatı sunuyor. S60 ve S60 topluluğu hakkında ayrıntılı bilgi için, adresi ziyaret edilebilir.