Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Marmaris, Turgut Mahallesi, Delikyol Koyu’ndaki villasının Birinci Derece Sit Alanı’nda olduğu, bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü tarafından yıkım kararı alındığına dair haberlere rağmen günlerdir sessizliğini koruyan Şahan Gökbakar, nihayet konuştu.

Sit Alanı’nda villa olur mu

Hayatı yazdığı senaryoları film yapmakla geçmiş, seyirci rekoru kıran filmleri sayesinde istese malikâne bile alabilecekken kafasını dinlemek için Marmaris’in bir cennet koyundaki 84 m2 köy evini tercih eden çevreci Gökbakar, yine senaristliğini ve oyunculuğunu gösterdi. Oyuncu, villa konusundaki gerçekler yerine algının olgunun önüne geçtiği açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

“Aynı haber üç gündür pompalanıyor, troller yazıyor, sahte bir gündem yaratılıyor. Çok net belli bir amaca hizmet ettiği... Artık hukuki süreç mi etkilenmek isteniyor, yoksa bir yerlerde baskı mı oluşturulmaya çalışılıyor, bilemiyorum.”

O haberler yalan mı?

Dikkat ettiyseniz “Haberler yalan” demedi, ama sadece o haberlerin hukuki süreci etkilemek için yapılmış olabileceğini iddia etti.

Birçok haberde görsel olarak kendi villasının kullanılmasına rağmen birkaç mecranın iki parsel yanındaki villaları yayınlamasından yola çıkıp, medyayı tembellikle bile suçladı.

Oyuncunun ‘hukuki süreç’ ile kastettiği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın villası için verdiği yıkım kararına karşı açtığı ‘yürütmeyi durdurma’ davası.

Peki, bakanlık bu villa hakkında niye yıkım kararı aldı?

Oyuncu, villası için ‘İmar Barışı’ndan faydalanmak istedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaptığı inceleme sonunda ‘kaçak yapı’ ilan edilen villa hakkında yıkım kararı aldı.

Gökbakar’ın 2020 yılında aldığı Birinci Derece Sit Alanı’ndaki villayla ilgili dediği şu:

“2020 yılında bir emlak sitesinden bu evi buldum. Sahibi, 2018 yılında Yapı Kayıt belgesini aldığı bu evi ve iskelesini satıyordu. Ben de bu ev ‘Yapı Kayıtlı’ diye düşünerek (bir güven uyandırmıştı bende, devletin verdiği bir belge var) evi aldım.”

Belediyenin tavrı

İyi, güzel de; denize kadar inen çam ağaçlarıyla kaplı, yolu bile olmayan bir yer orası. O yüzden bakanlık bölgenin ‘Doğal Karakteri Korunacak Alan’, yani çivi bile çakılamayacak bir yer olduğu gerekçesiyle 2022’de Gökbakar’ın elindeki ‘Yapı Kayıt’ belgesini iptal etti.

Haberin Devamı

Villa ‘kaçak yapı’ sayılınca oyuncu, alt tarafı deniz, üst tarafı gökyüzü, etrafı çam ağaçlarıyla çevrili villasına elektrik ve su bağlatamadı. Gökbakar, elektrik ihtiyacını arazisine kurduğu güneş panelleriyle, su ihtiyacını ise arazi içerisine yerleştirdiği depolara tankerlerle su getirterek sağladı. Villanın yolu yok, tek ulaşım denizden; yani o derece doğal ve bakir bir yer.

Bakanlığın tebliğine rağmen Marmaris Belediyesi, hukuki süreci gerekçe gösterip villayı yıkmadı. Bakanlık, “O dava yıkımı engellemez” diye yazmasına rağmen belediye yıkımı yapmadı. Çünkü, Birinci Derece Sit Alanı’na inşaat izni ve ‘Yapı Ruhsatı’ veren Marmaris Belediyesi.

Gökbakar’ın Marmaris’teki villasıyla ilgili gerçekler bunlar.

Gökbakar, “Toplumsal bilinç oluşacaksa ilk balyozu da biz vuralım ya eve, elimizle yıkalım” diyerek, tribüne oynamak yerine, “Olay yargıda. Adaletin kestiği parmak acımaz” diyemedi.

Haberin Devamı

Çünkü o da biliyor, yıkım kararını yargı onarsa cennet gibi bir yerdeki villasına kolay kolay veda edemeyeceğini...

GÜNÜN SÖZÜ: “Gerçekleri bildiğimde, yalan söyleyenleri dinlemeyi seviyorum.” (Mark Twain)