TeknolojiMalezya'da bir kişiye sahte haber yüzünden hapis cezası verildi

Malezya'da bir kişiye sahte haber yüzünden hapis cezası verildi

01.05.2018 - 13:38 | Son Güncellenme:

Malezya'da 'Sahte Haber Yasası' kapsamında ilk ceza verildi. Youtube'a yüklenen video yüzünden bir adama ceza olarak bir aylık hapis cezası verildi.

Malezyada bir kişiye sahte haber yüzünden hapis cezası verildi

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Malezya, "Sahte Haber Yasası" uyarınca bri YouTube videosu yüzünden suçlu şahısa bir ay hapis cezası verdi. 46 yaşındaki Suçlu Salah Salem Saleh Sulaiman, işlediği suçu kabul etti ve videoyu öfke anında yayınladığını söyledi.

Sulaiman, Malezya polisinin, bir mühendis ve köktendinci Hamas grubu üyesi olduğu iddia edilen 34 yaşındaki Fadi al-Batş'ın Nisan'da öldürülmesini bildiren çağrıya cevap vermesinin 50 dakika sürdüğünü iddia eden bir YouTube videosu yayınladı. Malezya polisi bu iddiayı yalanladı ve cevabın yalnızca 8 dakikada verildiğini söyledi. Sonuç olarak Sulaiman, sahte haberleri yaymaktan suçlu bulundu.

Mahkemede herhangi bir yasal temsilin bulunmadığını belirten Süleyman, "Hata yaptığımı kabul ettim… Malezya'daki herkesten ciddi olarak özür dilerim, sadece Malezya polisi değil" dedi .

Haberin Devamı

Malezya'nın Sahte Haber Yasası hapiste altı yıla kadar hapis ve 500.000 ringgit (yaklaşık 123.000 $) para cezasına kadar çıkabiliyor. Sulaiman, 10.000 ringiti para cezasına çarptırıldı, ki bu 2,500 doların biraz üzerinde para ediyor. Bildirildiğine göre kişi para cezasını ödeyemedi ve hapiste bir ay geçirecek.

Malezya'nın sahte haber yasası altında “tamamen veya kısmen yanlış olan” haber, bilgi, veri ve raporların yayılması cezalandırılabilir. Hem bireyler hem de çevrimiçi hizmet sağlayıcılar, yanlış bilgi üretmek, yayınlamak veya dolaştırmak suçundan cezalarla karşı karşıya kalabilir. Bu sadece Malezya'daki bireyler ya da yayınlarla sınırlı değil, Malezya ya da vatandaşları etkilendiyse, ülke dışında üretilen yanlış bilgiler de yasa tarafından cezalandırılabilir.

Tasarıya karşı çıkan milletvekilleri, yasanın özgür konuşma tehdidi olduğunu savundu. Yasayla ilgili, "Bu yasa, gerçeği kapatmak için yanlış olanın doğru olarak kabul edilebileceği ve yanlış olanın yanlış olarak geri alınabileceği bir silahtır. Bu, ülkemiz için çok tehlikeli bir şey." dendi.

Sahte haberlerin çoğalması, sağlıklı politik söylem için kanıtlanmış bir tehdit olsa da, Malezya'nın kötü tanımlanmış ve geniş kapsamlı yasaları, kendilerini çevrimiçi olarak özgürce ifade etmek isteyenlere korku aşılayacak.

Yazarlar