04.01.2018 - 14:16 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Logan Paul, kısa süre önce yayınladığı bir videoda Japonya Fuji Dağı’nın kuzeybatı kanadındaki Aokigahara ormanını ziyaret etti. “Ağaçların Gölgesi” olarak da bilinen bu bölge, her yıl yüzlerce intihar vakasına ev sahipliği yaptığı için “İntihar Ormanı” adıylam da biliniyor.
New York Dergisi’ne göre Paul, "Tokyo Maceraları" dizisinin üçüncü bölümünde "We found a dead body in the Japanese Suicide Forest…" yani "Japon İntihar Ormanı’nda ceset bulduk" başlıklı bir video yayınladı. 15 milyondan fazla aboneye sahip bir kanalın yayınladığı videoda, yüzü bulanık birinin intihar sonucu ölü olduğu gösteriliyor. Paul, ormanda arkadaşıyla buldukları ceset üzerindeki intihar mektubunu videosunda açık açık gösterdi.
Yayınlanan videonun izleyiciler için sakıncalı olduğu belirtildi ve Logan hareketi sonucunda küresel medyada büyük tepki çekti. Logan'ın insanları intihar eğilimine ittiği, intihara teşvik ettiği söylendi.
Paul'un Youtube'ta 15 milyonun üzerinde abonesi bulunuyor. İzleyici kitlesi genelde genç kesim olduğundan yaptıkları büyük önem taşıyor. Çünkü çoğu genç onu bir rol model olarak alıyor.
Gelen tepkilerin ardından pişmanlığını dile getiren Logan Paul, yayınladığı videoyla yaptıkları için pişman olduğunu söyledi ve özür diledi. Peki Paul'un ceset videosu gerçek miydi yoksa kurmaca bir oyun mu?
Türkiye'deki YouTuber'lar dahil olmak üzere milyonlarca takipçilere sahip fenomenler son dönemde dikkat çekmek ve daha fazla izlenmek adına farklı yollara başvuruyor. Reklamın iyisi kötüsü olmaz deyip farklı tarzda videolar çekip bunları yayınlıyorlar. Logan Paul'un da aslında kötü bir reklam yapmış olabileceği söyleniyor.
Paul kardeşlerin - bu arada Logan ve Jake Paul kardeşler- bu kadar meşhur olmadan önce eğlence ve komedi üzerine içeriklerler üretiyorlardı. Boş zamanınızda gülmek için izleyeceğiniz videoalardan bahsediyorum. Yaptığı videolar şimdilerde dünyanın her yerinde konuşuluyor.
Socially Blade'e göre Logan Paul, Aokigahara videosundan bu yana 100.000'den fazla abone kazandı. Bu arada hayranları onun için destek toplamaya devam ediyor. YouTube'ta bu tarz kişiler asla öldürülmez, sadece beslenirler. Pewdiepie geçen yıl tartışmalara nedenolmuş olabilir, fakat kanal hala büyüyor ve şimdi daha iyi bir anlayışta olduğunu söyleniyor. Başka yerlerde binlerce kişi veya aileler bu videoları izliyor. YouTube'un denetimi iyileştirmesi gerektiği konusunda yapılan tüm tartışmalara göre, kamuoyunun sevdiği kişileri YouTube'un genelde desteklediğini açıkça görüyoruz.
Yeni nesil YouTuber'lar şöhret olmak veyab dikkatini çekme için her şeyi yapabiliyor. Bunun önüne geçmek için yapay zeka destekli yazılımlar veya algoritmalar üzerinde çalışılsa da pek bir sonuç alınamıyor. Çünkü platformda adınızı öne çıkarmak için sansasyonel içerikte şeyler üretmeniz gerekiyor. Başlıkta "Neredeyse ölüyordum" yazan videoların milyonlarca görüntülendiğini açıkça görüyorsunuz.
Son olarak izlediğimiz çoğu videonun aslında tamamen kurgu ve yalanlar üzerine inşa edildiğini unutmayın. YouTuber'ları örnek alma konusuna gelirsek, herkesi örnek almayın derim.