Teknolojiİzmirli şirket dron üretmeye başlıyor

İzmirli şirket dron üretmeye başlıyor

24.05.2023 - 11:52 | Son Güncellenme:

Teslimattan savunmaya, sinemadan tarıma, pek çok sektörde kullanılan dronların pazar büyüklüğü, 2022 sonunda 30 milyar dolar oldu. Tahminler, küresel dron pazarının 2030'da 260 milyar doları aşacağını gösterirken, İzmir merkezli teknoloji şirketi Metayıldız, yazılımı, tasarımı ve teknik teçhizatı mühendislerine ait ilk yerli dronunun test çalışmalarını 9 ay gibi kısa bir sürede tamamladı. Metayıldız Bilişim Kurucusu Sedat Ocakcı, "Seri üretime geçmek için gün sayıyoruz" dedi.

İzmirli şirket dron üretmeye başlıyor

Nesnelerin interneti teknolojilerinin gelişmesiyle hızla büyüyen pazarlardan biri de insansız hava araçları sektörü oldu. Dron olarak adlandırılan ve bugün paket teslimatından savunmaya, sinema ve film çekimlerinden tarımsal arazinin kontrolüne kadar pek çok alanda kullanılan dronların oluşturduğu pazarın 2022'yi 30 milyar dolar büyüklükle tamamladığı bilinirken, pazarın her yıl yüzde 30'luk bileşik büyümeyle 2030'da 260 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, metaverse gibi teknolojiler üzerine odaklanan İzmir merkezli bilişim, teknoloji ve Ar-Ge şirketi Metayıldız da Türkiye'nin yerli dronlarını dünyaya ihraç etmek için Ar-Ge çalışmalarını tamamladı.

Haberin Devamı

İzmirli şirket dron üretmeye başlıyor

'İLK YERLİ DRONUMUZUN TEST ÇALIŞMALARINI 9 AYDA TAMAMLADIK'

Küresel danışmanlık şirketi McKinsey'in verileri, 2019-2022 yılları arasında 660 bini aşkın ticari dron teslimatı gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Dronların hem son kullanıcı hem de endüstriyel düzeyde önümüzdeki yıllarda giderek daha fazla kullanım alanı bulacağını kaydeden Metayıldız Bilişim Kurucusu Sedat Ocakcı, "1 yıl önce artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve metaverse gibi teknolojiler odağında kurduğumuz şirketimizle kısa sürede mühendis çalışanlarımızın sayısını artırdık. İzmir'deki Ar-Ge merkezimizin haricinde, 250 milyon TL'ye yakın bir yatırımla, Metayıldız çatısı altındaki 6 şirketin çalışması için kiraladığımız ve yeniden tasarladığımız 5 katlı binamızın 2 katını dron odaklı Ar-Ge çalışmaları ve dron üretimi için ayırdık. Yazılımı, tasarımı ve teknik teçhizatı Metayıldız mühendislerinin imzasını taşıyan ilk yerli dronumuzun test çalışmalarını 9 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Seri üretime geçmek için gün sayıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'AZERBAYCAN VE KENYA'YLA TEMASLARIMIZ OLDU'

İhracatın öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirten Sedat Ocakcı, "Farklı kullanım amaçları için özelleştirilebilen dron çözümleriyle dünyanın dört bir yanına ihracat yapmayı hedefliyor, Türkiye'nin teknolojisini İzmir'den dünyaya ulaştırmak istiyoruz. Kısa süre içinde üretimine başlayacağımız dronlar, uzun süreli çekim, gözlem, keşif yapma gibi maksatlarla kullanılabilecek. Bu kapsamda Kenya Savunma Bakanlığı'yla ve Azerbaycan'la temaslarımız oldu. Hedef pazarlarımız arasında yer alan Karadağ ile ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" diye konuştu.

'HEDEFİMİZ, TÜRKİYE'NİN METAVERSE ALANINDA HALKA ARZ OLAN İLK ŞİRKETİ OLMAK'

Metaverse teknolojisinin de popülerlik kazanmasıyla uçsuz bucaksız olanaklar sunduğu daha iyi anlaşılan, pek çok proje için potansiyel bir altyapı sağlayan artırılmış ve sanal gerçeklik alanlarında uzmanlaşmayı amaçladıklarını hatırlatan Metayıldız Kurucusu Sedat Ocakcı, "VR gözlüklerle kurduğumuz deneyim alanları, bugün farklı kuruluşlar tarafından kullanılıyor. Örneğin bir üniversitemizde psikoloji öğrenimi gören öğrenciler, mezun olduktan sonra staj öncesi dönemde hastalarla ilk tanışmalarını, yazılımları tamamen Metayıldız tarafından geliştirilen VR gözlüklerle sağlıyor. Önemli kurumlardan da destek alan bu uygulamanın benzerlerini devreye alabilmek için farklı eğitim kurumlarıyla görüşmeleri sürdürüyoruz. Öte yandan geçtiğimiz yıl Çeşme'de 2 önemli lokasyonda Metayıldız tarafından kurulan metaverse deneyimleme alanları ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Metayıldız olarak hedefimiz, Türkiye'nin metaverse alanında halka arz olan ilk şirketi olmak. Bilişim, teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarımızla, savunma sanayii, yenilenebilir enerji, sanal gerçeklik gibi sektörlerde ülkemizin sayılı şirketlerden biri olma hedefiyle hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.