13.01.2018 - 12:57 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.tr
Apple, iPhone X ile önümüzdeki on yıllık iPhone'lar için yeni altın standardı belirliyor. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ile aynı iç donanımı paylaşsa da iPhone X’in nihayetinde kendini satın aldırmak için birçok sebebi var.
iPhone X, Apple'ın telefon alanındaki ihtiyaç duyduğu büyük ilerleme. 2007'de orijinal iPhone dışında, iPhone X, Apple'ın akıllı telefon yönünde en büyük etkiye yaratacağı şekilde tasarlandı .
Şöyle de bir durum iPhone X, premium parçalar ve tamamen yeni bir deneyimle ilgili olsa da, akıllı telefon yeniliklerinde liderliği geri kazanmaya çalışan Cupertino markası için büyük bir kumar.
Touch ID parmak izi tarayıcısı gibi artık özümsenmiş güvenilir ögesi ve de Home düğmesini artık yok. Telefonda gezinme ve kilidini açma için de farklı komutları öğrenmek gerekiyor. Bu yeni nesil için sorun teşkil etmese de diğer kesimin buna alışması zaman alabilir. Geçtiğimiz yıllarda geleneksel kulaklık girişini kaldıran şirket için bu adımlar riskli görünüyor.
Herkesin aklındaki soru ise şu, “iPhone X sahip olunmaya değer bir telefon mu?”Sokakta kime sorsanız “Evet, iPhone X’e sahip olmak isterim” yanıtını alabilirsiniz. Ancak o şevk fiyatını duyunca kaçıyor. Çünkü iPhone X, piyasanın en pahalı akıllı telefonu.
Peki Apple'ın sunduğu özelliklerin çoğu (kablosuz şarj, çerçevesiz ekranlar ve yüz tanıma) bulunduğu endüstrinin yönünü değiştirecek mi? Yoksa zaten piyasaya sürüldü mü? iPhone X, üm zamanların en iyi iPhone’unu mu? O halde incelememize başlayalım.
iPhone’daki şimdiye kadarki en büyük tasarım değişikliği
iPhone X için temel adım: iPhone 8 Plus'ı alıp tüm özelliklerini iPhone 8 boyutuna yakın bir yapıya sıkıştırın. Face ID'yi ekleyin, ancak Touch ID, parmak izi sensörünü çıkarın. Kullanıcıların daha fazla ekrandan yararlanması içi çerçeveleri minimuma indirgeyin. Büyük OLED ekranı da ekleyin. İşte iPhone X.
Netleştirmek gerekirse, Home yani ev düğmesi ve Touch ID haricinde, diğer tüm iPhone 8 Plus özellikleri burada. Hızlı altı çekirdekli A11 Bionic işlemci, suya dayanıklılık ve maalesef yine kulaklık girişi yok. Ayrıca, iPhone X, Plus modellerinden daha iyi olan çift arka kameralara sahip. Daha sonra bununla ilgili size bilgi vereceğim. Kablosuz şarj işlemi için cam gövde yine burada karşımıza çıkıyor. Elde uyandırdığı his çok güzel olsa da siz cihazı bir kılıfla kullanmaya çaba gösteri. Apple Care Plus'ı da düşünebilirsiniz. Çünkü yere düşürürseniz iPhone X’in yalnızca ekran onarım ücreti 1180 TL.
iPhone X'i ilk kez tuttuğunuzda hissedeceğiniz ilk şey bunun bir premium cihaz olması. Kavisli cam tasarım ile dışarıdan etkileyici duran çelik kenarlar premium hissini tamamlıyor. Aynı zaman onun ne kadar pahalı olduğunun işareti.
X'in gümüş versiyonu parlak paslanmaz sağlam çelik kenarlar ile gelirken, siyah renk seçeneği de buhar depolanması adı verilen bir süreçle birleştirilen koyu bir renklendirmeye sahip. Üzerine oturarak iPhone X'i eğebileceğinizi gerçekten düşünmüyorum. Siz yine de telefonu kotunuzun arka cebine koyup üstüne oturmayın.
Ağırlığa gelirsek. iPhone X elde veya cepte daha hafif. iPhone 8 Plus'ın 202gram ağırlığı ile karşılaştırıldığında X 174 gram.
iPhone X, iPhone'ların görünümünü ve işlevini değiştiriyor. X'den önce, iPhone tasarımı yıllarca donmuştu. Ekranın altındave üstündeki kalın çerçeveler ile Ana Ekran düğmesinden bahsediyorum. İşte bunlar artık X ile yok oldu. iOS , yıllar içinde bazı ince değişiklikler yaptı ancak Home düğmesini kaybetmek bir iPhone tanımını tamamen değiştiriyor.
iPhone X'deki 5.8 inç ekran, iPhone 8'deki 4.7 inç ekrana kıyasla büyük olsa da X'in ekranının iPhone 8 Plus'ın 5.5 inç ekranından "daha büyük" olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü farklı şekle sahipler. 8 ve 8 Plus, TV'nizle aynı 16: 9 en-boy oranına sahipken X, 19:9'a benziyor. Bu neden X, 8, 7, 6S ve 6'dan daha uzun ve geniş duruyor. iPhone 8 Plus’tan X’e geçince ekran ilk başta gözüme ufak geldi. Kullandıkça alışıyorsunuz ama aklım hala 8 Plus’ın ekranında.
Tasarım hakkında söylenecek olumsuz şey.Lekeleri belli etmesi. Çelik kenar parmak iziyle kaplanmasa da ön ve arka kısım cam olduğundan parmak izini belli ediyor.
iPhone X’de her düğme telefonun kenarına zarif bir şekilde yerleştirilmiş. Ancak her tuşta bir keskinlik var. Belli bir şekilde işlendiklerinden kaynaklanıyor olabilir.
Aynı şey, telefonun arkasındaki çıkıntılı kamera için de geçerlidir. Kameranın kenarları iPhone 8 veya 8 Plus’a nazaran daha keskin. Bu, Apple'ın X ile yeni bir tasarım yönü aldığını gösteriyor. Cihazın sağ kenarındaki açma kapama tuşu da artık daha büyük. Baş parmağam olarak oturuyor.
iPhone X'in elde nasıl hissettirdiğine bakarsak, tek elle kullanımı şaşırtıcı derecede kolay ve ergonomik. Telefonu tek elle kullanırken yeterli kavrayışa sahipsiniz. Artık bildirim paneli ve Kontrol Merkezi'ni farklı şekillerde açtığımızdan (ekranı parmağımızla sağ ve sol kenardan aşağı sürükleyerek) bunları bile tek elle rahatlıkla yerine getirebiliyorsunuz.
Stereo hoparlörler bu model de mevcut. Alt kenardaki hoparlörlerin biri çalışıyor. Buna rağmen kulaklık olmadan filme veya dizilerinizi kolayca dinleyebilirsiniz. Ofiste telefonu test ettiğimde çevremdeki arkadaşların sinir bozucu bakışları sesinin oldukça fazla olduğunun kanıtı.
Madem sesten bahsediyoruz iPhone X’te kulaklık girişi bulunmadığını tekrarlayalım. Kendinize iyi bir Bluetooth kulaklık alabilir ya da kutudaki adaptörle 3.5 kulaklıklarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Çarpıcı ekran
Yeni iPhone hakkında fark edeceğiniz ilk şey ekranı. Telefonu kaldırdığınız andan itibaren yeni ekran gözünüze çarpıyor. Ancak iPhone X’in çerçevesiz ekranı bu yıl piyasaya çıkan hemen hemen tüm diğer telefonlara gördüğümüz türden. Apple, ekranın çevresindeki kenarları incelterek çerçevesiztasarım trendini izliyor. İlk bakışta rakip telefonların ekranına kıyasla gözünüze biraz küçük gelebilir, ancak Apple'ın izlediği yaklaşımı beğendim.
Çoğu zamankamera ve diğer sensörleri yerleştirmek için ön yüze yerleştirilen çentik, biraz dikkat dağıtıcı olabilir. Apple, TrueDepth kamerasını barındıracak şekilde bu küçük parçayı ekranın üst kısmına ekledi.
Çentik, iPhone’un geniş siyah şeridine kıyasla daha küçük olsa da yine de dikkat dağıtıyor. Bazı kısayollara bu çentiğin kenarlarından ekranı aşağı indirerek ulaşıyorsunuz. Pek çok geliştirici de uygulama tasarımlarını buna uyarlıyor. Pek çok videoyu uygulamayı tam ekran kullanamıyorsunuz. Ekran alt ve kenarlardan kesiliyor. En basitinden YouTube videolarını tam ekran izleyemiyorsunuz. Can sıkıcı bir durum.
Şu anda, tüm uygulamalar tam ekranı desteklemiyor. Snapchat, Google Takvim ve Google Dokümanlar gibi uygulamalar, üstte ve altta dev siyah şeritlere sahip ve bu da iPhone X'i iPhone 8 benzeri yapıyor. Apple, tüm önemli sosyal medya ağlarının tam ekranı desteklediğini ve pek çok geliştiricinin de uygulamalarını bu doğrultuda güncelleyeceğini açıkladı. Bundan sonra bize beklemek düşse de binlerce TL para verip tam ekranı kullanamamak acı verici.
X’te 8 Plus’a nazaran daha uzun bir ekran kullanıyor. iPhone 8 Plus'ın kağıt üzerindeki 5.5 inç ekranından daha büyük görünmesine karşın iPhone X, gerçekte ondan çok da büyük değil. Hatta ikisini yan yana koyduğunuzda 8 Plus daha büyük görünüyor.
iPhone X, 2436 x 1125 piksel çözünürlüğünde (inç başına 458 piksel) 5,8 inç OLED ekran sahiptir. OLED teknolojisi, daha derin siyahlar ve daha fazla kör eden beyazlar elde edeceğiniz anlamına geliyor. Bu nedenle web sitelerinden çektiğiniz fotoğraflara kadar her şey biraz daha iyi görünecek. Öte yandan ekran diğer OLED Android telefonlar kadar iyi ve doğrudan güneş ışığı altında kullanması kolay. Cihazın ekran kasa oranı yaklaşık yüzde 82.9.
“Çerçevesiz” terimini tam anlamıyla iPhone X için kullanmak yanlış olur. Evet, çerçeveler inceltilmiş ama ekranın kenarlarında yine de hafifbantlar var. Ancak bunlar deneyimden ödün vermiyor. Parmaklarınekranın yanlışlıkla bir yerine dokunulmasını engelliyorlar.Apple bunları gelecekte daha da düşürebilir ve görsel açıdan daha çekici bir iPhone sunabilir. Yine de X’in sunduğu deneyim hala çarpıcı.
Uzun ekran tek elle kullanım açısından daha ergonomik olsa da X’e eski bir iPhone’dan geçiş yaptığınızda, rakamlarınızın tıklanması için daha az alan olduğunu göreceksiniz.
iPhone 8 ve iPad Pro gördüğümüz Apple'ın True Tone teknolojisi, X’te de var. True Tone, bulunduğunuz aydınlatma koşulunu algılayıp ekran tonunu daha okunabilir hale getirmek için ayarlıyor. Sert ofis aydınlatmasında son derece iyi çalışarak ekranı daha sıcak ve daha kolay görmenizi sağlıyor.
iPhone X'in ekranı bunlar dışında birçok yeni özellik sunuyor: HDR oynatma. Telefon, HDR10 ve Dolby Vision formatlarında kodlanmış filmleri gösterebiliyor. OLED ekranla birlikte bu görüntüler oldukça derin siyahlar ve gerçekçi renkler sunuyor. Aksiyon dolu bir sahneyi izliyorsanız, efektler -diğer tüm OLED ekranlarda olduğu gibi- Phone X'de oldukça iyi görünüyor.
iPhone X’i iPhone 8 Plus'ın LCD ekranıyla karşılaştırıldığınızda, uygulamalarda daha azını görebildiğiniz zamanlar var. Ancak film izlemek düşündüğünüzde renk zenginliği, derinliği ve kalitesinin daha yüksek olduğunu görüyorsunuz.
iPhone X güzel, modern bir heykel gibi ve iPhone sahiplerinin nihayetinde telefonlarını tekrar göstermek için nedenleri var. Temiz, net ve hareket ettirdiğinizde renk kaymalarından arındırılmış ekran ona sürekli bakmanız için harika neden. Zaten bir telefondan da istediğin şey bu değil mi?
Hızlı performans ve hareket tabanlı iOS
iPhone 8 ve 8 Plus’taki A11 Bionic işlemciyi iPhone X’de de göreceksiniz. iPhone 8 Plus'tan iPhone X’e geçtiğimden beri performansında herhangi bir eksiklik görmedim.Arayüz akıcı ve uygulamalar arasındaki geçişler hızlı. Monument Valley 2, The Machines ve Transformers: Forged to Fight gibi oyunları sorunsuz şekilde oynadım.
iPhone X, kalbinde 3GB RAM ile birlikte çalışan A11 Bionic çiple geliyor. Bu RAM size çok gelmiyor olabilir ama kullanım hızında kendini belli ediyor. Depolama alanında 64 ve 256 GB seçenekleriniz var.
Geekbench skorlarına bakınca da iPhone X’in piyasanın hızlı bir telefon olduğunu göreceksiniz. Geekbench testinde iPhone X, tek çekirdekten 4232, çok çekirdekli testten ise 10238 puan aldı. iPhone 8 Plus tek çekirdekten 4238, çok çekirdekli testten ise 10453 puan almıştı. Karşılaştırma için Galaxy S8+, tek çekirdekten 2015, çok çekirdek testinden ise 6530 puan almıştı. iPhone X piyasadaki en güçlü telefonlardan biri ve yalnızca iPhone 8 Plus ile yarışıyor.
iPhone X , iOS ile etkileşim kurmak ve gezinmek için yeni bir yol da getiriyor. Artık Home düğmesi olmadığından iPhone X’i kullanmak için farklı hareketleri öğrenmek zorundasınız. iPhone X’i satın aldıktan sonra, daha önce iPhone'larla etkileşime girdiğiniz yolu unutmanız ve yeni tasarım, kullanıcı arabirimi gibi değişikliklere hazır olmanız gerekiyor.
Sonuçta ev düğmesi yok ve bu büyük bir değişiklik! Ana ekrana gitmeniz, uygulamalar arasında geçiş yapmanız ve Siri veya Apple Pay'ı düzenli çağırmanız gerekecek. Öğrenilecek bir sürü yeni hareket var ama merak etmeyin, hepsi çok basit.
Ekranı sağ üst köşeden aşağı kaydırarak Kontrol Merkezine gidin, Bildirim merkezini orta çentik alanından ekranı aşağı çekerek ulaşabilirsiniz. Bir uygulamanın içindeyseniz, en altta uzun bir çubuk göreceksiniz. Ana ekrana dönmek için onu yukarı doğru hızlıca kaydırın. Ya da açık olan uygulamalar arasında gezinmek için onu sağa veya sola kaydırın.
Ekranda parmağınızı aşağıdan yukarı doğru hızlıca kaydırıp duraklatırsanız, daha önce kullandığınız ve arka planda açık olan uygulamalarını göreceksiniz. Bunları kapatmak için üzerlerine basılı tutup sol üst köşede çıkan “-“ işaretine basarak kapatabilirsiniz.
Yine ana ekrandayken parmağınızı sol alttan sağa doğru kaydırarak uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Tüm animasyonlar hızlı ve akıcı bir şekilde yanıt veriyor. Yeni olduğundan büyük ölçüde eğlenceli.iPhone X ile birkaç gün geçirdikten sonra yeni hareketlere tamamen uyum sağladım.
Donanım aksiyonları da farklı. Siri'yi sessiz etkinleştirmeye mi çalışıyorsunuz? Kilit düğmesine dokunup basılı tutmanız yeterli. Ekran görüntüsü almak de çok kolay.Aynı anda kilit ve ses açma düğmelerine dokunun. Ekran görüntüsünü işaretleme seçeneğine sahip oluyorsunuz. iPhone'u kapatmak veya SOS acil servislerine erişmek için kilit ve ses kısma düğmesini basılı tutun. Kilit düğmesine iki kez hafifçe dokunarak da Apple Pay’i aktif hale getirebilirsiniz.
Bu jest tabanlı etkileşimler, ev düğmesi yerine uygulamalar arasında gezmenin ya da iPhone X’i daha hızlı kullanmanın düşünülmüş bir yolu. Ayrıca iOS 11, yeniden tasarlanan Kontrol Merkezi gibi daha fazla özelleştirme getiriyor. Nelerin yeni olduğunu görmek için kapsamlı iOS 11 yazılarıma bakabilirsiniz.
Face ID ile güvenliği arttırıp, Animoji ile eğlenceli mesajlar gönderin
Face ID, parmak izi tarayan Touch ID’nin yerini alan Apple'ın yüz tanıma sistemi. Kurulumu oldukça basit, iPhone X sizi başlangıçta görünüme sokmaya teşvik ediyor. Kafanızı birkaç kez döndürerek taratıyorsunuz ve kullanmaya hazırsınız. Artık parmak izinizi okutmak yerine, telefonunuza bakmanız yeterli ve kilidiniz açılacak.
Telefonunuzu yüzünüzle açabilmek için yapmanız gereken tek şey, iPhone X'in göz, burun ve ağzınızı düzgün şekilde görebilmesi. Face ID’nin beklentilerimin üzerinde çalıştığını söyleyebilirim. Diğer telefonlarda yüz tanımayı birçok kez kullandım ve iyi bir deneyim değildi.Doğrudan, parlak güneş ışığında Face ID kullanırken bile herhangi bir sorunla karşılaşmadım.
iPhone 8’deki Touch ID’ye kıyasla Face ID biraz yavaş. iPhone 8’deki parmak izi algılayıcı her zamankinden biraz daha hızlı için Face ID küçük bir farkla yavaş kalıyor.
Face ID'nin beni tanıyamadığı bazı anlar da oldu. Örneğin düşük ışık veya karanlık ortamlarda. Spor salonundayken de iyi ışık olmasına rağmen tanımadığı zamanlar oldu. Belirli açılarda da Face ID kullanmak biraz zorlaşabilir. Bu nedenle masanın üzerinde veya yatarken şifre kullanmak daha iyi olacaktır. Ekranın yanması için ise ekrana her zaman dokunabilirsiniz.
Apple, Face ID'nin zamanla daha iyi hale geleceğini söylüyor. Çünkü sürekli sizin tipinizi baz alarak güncelleniyor. Bu yüzden Face ID'nizi asla sıfırlamamanız öneriliyor.
Face ID, Touch ID’nin yerini alıyor olsa da güvenlik için parmak izi algılayıcısı kullanan bazı uygulamalarda garip sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin bir bankacılık uygulamasında oturum açıp, Touch ID’nin etkinleştirilmesi istedi. Uygulamayı kapatıp açtıktan sonra uygulamanın “Touch ID’yi destekleyecek şekilde tasarlandığını" gösteren bir mesaj geldi. Yani Face ID için henüz güncelleştirilmemiş. Yapanlar da var elbette. Örneğin, Evernote’da güvenliği eskiden Touch ID ile sağlarken artık Face ID ile giriş yapabiliyorum.
Touch ID ve Face ID ile ilgili bir diğer konu da Apple Pay'ı kullanırken. Normalde Touch ID kullanırken parmağınızı okuyucuya yaklaştırdığınızda anında ödemeyi doğruluyordu. iPhone X’te ise Face ID'yi etkinleştirmek için sağdaki yan düğmeye iki kere dokunmanız, yüzünüzü okutturmanız gerekiyor ki o zaman ödemeye hazır hale gelebilesiniz.
TrueDepth fotoğraf makinesinin kolaylaştırdığı bir diğer husus da Portre modu. Fotoğraflarda arka plan bulanık ve mükemmel.Kamera bölümünde bununla ilgili daha fazla konuşacağım ancak yeni teknoloji, Apple'ın piyasadaki en iyi ön kameralardan birini oluşturmasına izin verdi.
3D haritalama sensörlerini ve kameralarını kullanabileceğiniz diğer büyük özellik Animoji. Mesajlar uygulamasını açtığınızda bir arkadaşınızaanimasyonlu bir emoji göndermek için yeni bir seçenek yani Animoji'yi bulacaksınız. Yüz ifadelerinizi şaşırtıcı derecede bir doğrulukla takip ediyor ve söylediklerinizi kaydediyor, tıpkı filmlerde kullanılan hareket yakalama gibi. Kayıt süresiniz 10 saniye ve maymun, robot, uzaylı gibi seçenekleriniz var.
Bunu tüm Android veya iOS kullanıcılarına gönderebilirsiniz. Ancak arkadaşlarınızın bir iPhone X'i yoksa,karşılık vermesi mümkün olmayacak. Karşı taraf bunu standart bir video dosyası olarak görüyor. İnsanların beğeneceğini düşündüğümeğlenceli bir özellik ama iPhone X'i satın almak başlı başına bir neden değil.
Farklı mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla insanlara Animoji’ler gönderebilmek ise harika olurdu. Örneğin WhatsApp aracılığıyla. Ancak videoyu gönderdikten sonra kaydedip başka zaman WhatsApp gibi uygulamalar aracılığıyla arkadaşlarınıza paylaşabilirsiniz.
DSLR makine taşımaya gerek yok
iPhone X, iPhone 8 Plus'a benzer kameraya sahiptir.iPhone X'i arkasında baktığınızda arka kameraların yatay değil dikey olarak hizalandığını göreceksiniz. İki adet 12 MP arka kamera, bir adet geniş açılı (f/1.8 diyafram) ve bir adet de telefoto lens (f/2.4 diyafram) içeren mercektenoluşuyor.
Telefoto objektifi bir nesne ya da kişinin arkasını bulanıklaştırma veya "bokeh" efekti ekleyen Portre Modu için kullanılıyor. iPhone 8 Plus selefine göre üstünlüğünü Portre Işığı olarak adlandırılan yeni modla ortaya koyuyor.
Her iki kamerada da Apple için bir ilk olana optik görüntü sabitleme sistemi var. Bu, objektifleri optik zum ile yakınlaştırırken titrek ellerin bulanıklığını önlemeye yardımcı oluyor. Portre modunda çekilen fotoğrafları, telefoto objektife bağımlı olduğu için geliştirebilir.
Arka kamera kuşkusuz gösterinin yıldızı. Mükemmel renk doğruluğu ve çok sayıda ayrıntı sunuyor. Deklanşör gecikmesi de yok. Fotoğraf makinesini başlatın, deklanşör simgesine dokunun ve iPhone X, "Cheese!"diyebileceğinizden daha hızlı fotoğraf çekecektir. Note 8 ile kısa bir karşılaştırma yaparsamonlardan daha iyi dinamik aralık ve biraz daha detay sunduğunu söyleyebilirim. Ön kameradaki portre modunda ise Huawei Mate 10 Pro ile kafa kafaya gidebilirler. iPhone X’i iPhone 8 Plus ve iPhone 7 Plus ile karşılaştırırsanız da. çok fazla fark göreceksiniz.
Genel olarak, iPhone X’in çektiği fotoğrafları sevdim. iPhone X, yeterli ışık koşulları altında gayet canlı, detaylı ve parlak fotoğraflar çekiyor. Bu arada fotoğraflar anında yakalanıyor, hareketli nesneleri çekerken de gecikme yaşanmıyor.Düşük ışıklı senaryolarda, iPhone X, özellikle Portre modunda zorlanıyor. Ancak normal çekimleri önceki modellere göre daha net. Geliştirilen kontrast oranları ve daha iyi renkler sayesinde çekilen kareler X'in OLED ekranında da çok daha iyi görünüyor.
Şimdi DSLR benzeri konunun arkasına bulanıklık katan portre modu ve farklı stüdyo aydınlatma seçeneklerini sunan portre aydınlatmasından bahsedelim. Bu özellik iPhone 8 Plus modelinde de var. Ancak bu mod ile aydınlatma seçenekleri iPhone X’in 7MP ön kamerasına da eklendi.
Böylece çekimlerinizin çok daha profesyonel görünmesini sağlayabilirsiniz ki iPhone X bu konuda sağlam iş çıkarıyor. Ancak saç taramaya çalışıldığında ön kamera arkadaki çift kamera kadar iyi değil.
iPhone X'in sunduğu bulanıklık güçlü ve bir DSLR kamera tarafından çekilmiş gibi doğal görünüyor. Ön kamerada portre modu kullanılırken kamera arka planın aşırı pozlandığı karelerde -dinamik aralıklarla uğraşırken- sorun yaşayabiliyor. Konunun kenarlarını tamamen algılayamama gibi. Saçlar da özellikle selfie kameradayken sıklıkla bulanık oluyor.
iPhone Xvideo özellikleriyle de aynı zamanda pazardaki en iyi cihazlar arasında olmasını sağlıyor. Saniyede 60 kare ile 4K kayıt seçeneği net ve akıcı görüntüler sunuyor. Full HD 60fps seçeneğiniz de mevcut. Vlog çekmek için iPhone X veya iPhone 8 Plus’ı kullanabilirsiniz ki ben öyle yapıyorum. Harici bir mikrofon ve gorillapod ile kolayca vlogger işine girebilirsiniz. Hatta bazı durumlarda harici mikrofonu kullanmanıza bile gerek yok. Telefon sesi son derece net alıyor.
Şöyle bir durum söz konusu iPhone X'i bir videographer ya da vlogger olarak kullanmayı düşünüyorsanız muhtemelen daha pahalı olan 256GB’lık modele gitmek isteyeceksiniz.Çünkü burada depolama alanını genişletmenin bir yolu yok.
Genel olarak, iPhone X'in kameraları her zamankinden daha fazla şey yapmanıza izin veriyor ve sonuçlar her zaman olduğu gibi etkileyici. En sevdiğim bölüm hala kameranın kullanma kolaylığı ve erişilebilirliği. Kamera uygulamasını kullanmak inanılmaz derecede hızlı ve herhangi bir deklanşör gecikmesini hiç görmedim.
iPhone X’te 2716mAh pil bulunuyor. iPhone 8 Plus’ta ise 2691 mAh batarya var. iPhone X Apple'ın bu zamana kadar sunduğu en büyük bataryasına sahip. Daha fazla piksellibüyük ekranı göz önüne alındığında bu güç değeri mantıklı.
iPhone X'deki pil ömrü ortalama denebilir ama bir iPhone’a göre iyi. Orta veya yüksek kullanımdayken çoğu iş gününde yüzde 30 pil ömrüm kalmış şekilde günü tamamladım. Buna fotoğraf çekme, online müzik dinleme, video izleme, web'de gezinme ve bildirimlere yanıt verme dahil.
iPhone X'i çeşitli senaryolarda kullanarak elde ettiğim verilere dayanarak, ağır bir kullanımla gününde pilinin yaklaşık 18 saat gibi iyi bir sonuç verdiğini keşfettim. Bu ağır kullanıma Facebook, Snapchat, internette gezinme gibi pili zorlayan her şey dahil.
En sevdiğimiz özelliklerden biri de iPhone X’i, Qi kablosuz şarj standardıyla uyumlu hale getiren cam sırtı. Telefonunuzu bir şarj yastığı üzerine koyun ve şarj olmasını bekleyin. Kablolara gerek yok. iPhone X’in kablosuz olarak tam şarj olması 2 saat 15 dakika aldı.
15 dakikalık normal şarjla% 20 pil ömrü elde ediyorsunuz ve bu sizin eve gitmeniz için yeterli bir oran. Düşük güç tüketimi modu bu alanda işe yarıyor.
Apple, iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus'a hızlı şarj özelliği eklediğini açıklamıştı. Bu özellik yeni iPhone modellerinin pilini 30 dakikada sadece yüzde 50 şarj edebiliyor.
Ne yazık ki, Apple'ın yeni iPhone'larının kutusundan çıkan adaptörler hızlı şarjı desteklemiyor. Bu, hızlı bir şarj cihazına ayrı yatırım yapmanız gerekeceği anlamına geliyor.
MacBook için satılan 49 dolarlık (yaklaşık 300 TL) 29W USB-C güç adaptörü ve USB-C – Lightning kablosuna ihtiyacınız var. Bu iki aksesuarı edindikten sonra iPhone 8 Plus’ınızı yarım saatte yüzde 0’dan yüzde 50 pil doluluk oranına ulaştırabilirsiniz.Telefonun pili bir buçuk saat gibi bir sürede ise tamamen dolu hale geliyor.
iOS 11.2 ile iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’a daha hızlı şarj desteği geldi. iPhone X’in iOS 11.1.2 ve iOS 11.2 ile kablosuz şarj sürelerini test ettim. Aynı süre içerisinde iki sürüm arasında yaklaşık yüzde 2 ile 5 arasında bir fark var. Yani çok fazla bir ilerleme yok.
iPhone X'in pil ömrü iyi mi? Oldukça iyi. Birkaç yıldır kullandığınız başka bir Apple cihazınız varsa, iPhone X’e geçince pil ömrünün gün boyunca ne kadar gittiğini görünce memnun olacaksınız.
Sonuca bağlıyorum…
iPhone X, bu yıl satın alacağınız en iyi iPhone. Ancak Android hayranları için bir telefon değil.iPhone X, iOS ekosisteminden ayrılmak istemeyen birinin telefonu ve son yıllardayeni bir tasarım bekleyenlerin kurtarıcısı. Aynı zamanda başka bir yeni iPhone'un gelmesini dört gözle bekleyenleri de gerçekten heyecanlanacak özelliklere sahip. İnsanlar Apple’ın bir sonraki hamlesinin veya yeniliğinin ne olacağını düşünmeden edemiyor. Şunu da belirteyim ne olursan olsun fiyatı oldukça yüksek.
Bana göre, X'den önceki en büyük iPhone, seriyi kötü özelliklerden arındırıp gerçek bir akıllı telefon deneyimi sunan, iyi tasarımı güçlü performansıyla birleştiren iPhone 4’tü.
Şimdiyse iPhone X, kullanıcılara iOS dünyasında daha önce hiç olmadığı şeyleri sunan yepyeni bir yöne götürüyor. Selfie kamera, güçlü işlemci, tamamen yeni ekran şekli ve Face ID, iPhone için yeni bir yön oluşturmak için etkileyici bir şekilde birleştirilmiş. Ancak bir Apple telefonunda OLED ekranı görmek yıllarımızı aldı. Umarım bir sonraki trend özelliği iPhone’larda görmek bu kadar uzun süre beklemeyiz.
iOS kullanıcıları için en iyi alternatifler, bu yılki iPhone 8 ve iPhone 8 Plus. Bunlar biraz daha uygun fiyatlı ve iPhone X ile neredeyse aynı özellikleri taşıyorlar. Elbette ki yeni tasarım, Animoji, Face ID gibi özellikleri kaybediyorsunuz.
Unutmayın ki Apple hala eski iPhone'ları satıyor. En yeni tasarım, eğlenceli kamera veya Face ID'ye ihtiyacınız yoksa ve yalnızca çalışan bir iPhone istiyorsanız, Apple’ın daha düşük fiyatlardan başlayan iPhone 6S ve iPhone 7 modellerini düşünebilirsiniz. Eski iPhone’ların daha az sayıda güncelleme aldığını da unutmayın.
Android ile kıyaslamak gerekirse çok sayıda iyi seçenek var. Google Pixel 2 ve Pixel 2 XL ürünlerini önerebilirim. Donanım ve yazılım entegrasyonu Apple’ı andırıyor. Ancak Türkiye’de resmi olarak satılmıyor. Türkiye’de satılan ve iPhone X'e rakip olabilecek Samsung Galaxy Note 8 var. İnanın hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Yine kamera konusunda rakip olarak Huawei Mate 10 Pro’yu söyleyebilirim.
iPhone X gerçekten de Apple için geleceğe açılmış bir kapı. iPhone X'de iyi özellik var bunu da kabul ediyorum. Ancak X’le gelen birçok özelliği zaten rakiplerinde görmüştük. Yine de konu iPhone olunca pek çok insan bunun ilk olduğunu sanıyor ama öyle değil.
Evet,bir Apple fanıysanız satın alınacağınız telefon iPhone X. Gözlerinizi muhteşem OLED ekranından ayıramayacağınız kesin. Telefonda dolaşmak için yeni hareketleri kullandığınızda da oldukça mutlu olabilirsiniz.
iPhone X’in 64GB olan başlangıç modeli 6099 TL, 256GB modeliyse 6899 TL.
ARTILARI
EKSİLERİ