Teknolojiİnsanlar Mars'ta yaşasaydı nasıl görünürdü?

İnsanlar Mars'ta yaşasaydı nasıl görünürdü?

30.05.2018 - 11:41 | Son Güncellenme:

İnsanlık Mars'ta koloni kurmak için son dönemde çalışmalarına hız verdi. Peki insanlık Mars'ta yaşamayı başarırsa nasıl görünürdü? Bilim adamları, insanlığın Mars'ta yaşamayı başarırsa 1000 yıl içerisinde nasıl bir görünüşe sahip olabileceğini böyle açıkladı.

İnsanlar Marsta yaşasaydı nasıl görünürdü

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Mars'a koloni kurmak gelecekte insan türünün hayatta kalmasını sağlamak için en iyi şans olabilir. Mars'ın yaşam koşullarına uyum sağlamak için, bedenlerimiz tamamen yeni bir insan türüyle sonuçlanacak şekilde evrimleşebilir.

Yeni dünyaların kolonileşmesi söz konusu olduğunda, Mars insanlığın en iyi seçeneği olabilir. Ancak yolculuk, Ferdinand Magellan, Yuri Alekseyevich Gagarin ve Neil Armstrong gibi öncüler için geçmişte olduğu gibi kolay olmayacak.

Mars'ta koloni fikri şimdilik en zorlu mücadele. Sadece uzaylı bir gezegende nasıl daha az oksijen, daha zayıf yerçekimi kuvveti ve daha zararlı radyasyonla hayatta kalmayı öğrenmek değil. Bu aşırı koşullar, insan vücudu üzerinde kalıcı değişimler meydana getirebilir.

Haberin Devamı

Astronotlar bile, değişiklikleri fark etmek için Dünya'da çok fazla zaman harcamanıza gerek olmadığını biliyorlar. Düşük yerçekimi, fiziksel değişimlerin bir listesini başlatabilir. Eski NASA astronotu Scott Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonunda bir yıl yaşadı. Dünyanın yerçekimsel çekişi olmadan, sıfır yerçekimi, kemiklerini ve kaslarını zayıflattı ve omurgası arasındaki alanı genişletti. Bu onu 5 cm daha uzun hale getirdi.

Mars'ta Büyük Gize Sfenksi bulunduğu iddia edildi

Uzaydaki sıfır yerçekimi ortamı Mars'tan daha fazla. Bununla birlikte, bu değişiklikler hala daha küçük ölçeklerde gerçekleşebilir. Ve eğer onları yüzlerce yıl ve onlarca kuşakta birleştirirseniz, sonuçlar daha belirgin olmasa da, benzer olabilir.

Temel olarak, insanlar Mars'ın koşullarına iki yoldan biriyle uyum sağlayacaklar. İlk birkaç yüzyılda, iskeletlerimiz ve kaslarımız muhtemelen küçülecek ve yeryüzündeki insanların daha eski versiyonları olacağız. Kafataslarımızın geri kalanı büzülürse, nörolojik bozukluklar da dahil olmak üzere, daha kısa yaşam süresi ve sağlık komplikasyonlarına yol açacak.

Bazı bilim adamları aslında yeşil değil turuncu bir cilte sahip olacağımızı düşünüyorlar. Bu cilt rengi, zararlı UV radyasyonuna karşı belirli bir miktarda koruma sağlıyor.

Turuncu renkli sebze veya meyveleri büyük miktarlarda yediğimiz zaman, aslında kan dolaşımımızdaki ve cildimiz altına koruyucu karoten takviyesi alıyoruz. Korkmayın çok fazla havuç yemek sizi turuncu yapmaz.

Haberin Devamı

Mars'ta kansere karşı da büyük bir savunma olabilir. Gezegenin ince atmosferi, Dünya'ya oranla çok miktarda UV ve diğer yüksek enerjili radyasyona izin veriyor.

Mars yüzeyindeki yüksek radyasyon seviyeleri, hücrelerdeki DNA'yı hızlı bir şekilde değiştirecektir. Normalde, homo sapiens gibi bir türün dünya üzerinde evrimleşmesi birkaç yüz bin yıl sürebilir. Ancak bazı bilim adamları yüksek mutasyon oranının yüzyıllar içinde yeni insan türlerini ortaya çıkarabileceğini söylüyor. Dünyadan 10 kat daha hızlı evrim söz konusu.

Eğer radyasyon tam olarak bizi öldürmezse, hayatta kalan mutasyonlar, sonunda gen havuzunu çeşitlendirerek ve doğal seçilimin işini yapmasına izin veren nesiller boyunca gidecek.

Bir gün gelecekte Marslı biri dünyalı birine aşık olursa, sonuç trajediyle sonuçlanabilir. Marslılar ve dünyalıların bağışıklık sistemleri tamamen farklı olacak.

Yazarlar