06.12.2017 - 13:46 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bitcoin'in değeri, gün içinde 12 bin 580 dolara tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Sadece bu sene içinde yaklaşık yüzde 1100 değer kazanan Bitcoin, TSİ 12,45'de ise 12 bin 579 dolardan işlem görüyordu.
Dünya genelindeki 1200'e yakın sanal para arasında en değerli olan Bitcoin’in toplam piyasa değeri ise 210 milyar dolara yaklaşıyor. Söz konusu sanal biriminin değer kazanmasında ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunun (CFTC) cuma günü yaptığı "ABD merkezli finans firmaları CME Group, CBOE ve Cantor Fitzgerald kripto para tabanlı finansal ürünlerin 18 Aralık itibariyle listelerine ekleyeceklerine" dair açıklamasının etkisi olduğu belirtiliyor.
ABD'de 2000'li yıllarda teknoloji hisse senetlerinde yaşanan balona benzetilen bitcoin, kimilerine göre yakın zamanda düşüşe geçecek bir para birimi. Kimilerine göre ise yıl bitmeden 40 bin doları bile bulabilir.
Peki Bitcon'in rakibi olacak para birimleri neler?
Ethereum (ETH)
Bitcoin gibi blok zincir (blockchain) teknolojisi ile geliştirilen Ethereum, 2014 yılında dijital para biriminin daha da merkeziyetçilikten uzaklaştırılması için Vitalik Buterin tarafından yaratıldı.
Ethereum blok zincirinin para birimi Ether olarak adlandırılıyor. ETH kodu ile temsil ediliyor ve kripto para döviz işlemlerinde ticareti yapılıyor. Ether, Ethereum ağındaki hesaplama hizmetleri ve işlem ücretleri için ödeme aracı olarak da kullanılıyor.
Etherum açık bir merkezi olmayan yazılım platformu, para transferi ücretlerini ödemek ve bu işlemleri gerçekleştirmek için kullanılıyor.
45,5 milyar dolar piyasa değeri olan Ethereum 442 dolar civarından işlem görüyor.
Ripple (XRP)
2012 yılında kullanıma açılan Ripple, New York Times’daki bazı uzmanlara göre Bitcoin’in en büyük rakibi. Birçok banka tarafından ödeme ve para gönderme sistemi olarak kullanılan Ripple, Bitcoin'in aksine herhangi bir para biriminin transfer edilebildiği ya da ticaretinin yapılabildiği bir sistem.
Birçok banka tarafından daha şimdiden ödeme ve para gönderme sistemi olarak kullanılıyor.
9,82 milyar dolar piyasa değeri olan Ripple, 0,22 dolardan işlem görüyor.
IOTA (MIOTA)
Bitcoin, etherium gibi daha çok kullanılan kripto para türlerinden farklı olarak “Tangle” adlı yeni bir teknoloji kullanan IOTA diğer “Blockchain” teknolojili kripto para birimlerinden ayrılıyor.
Tangle, Blockchain’den farklı olarak birbirine bağlı veri zincirleri yerine “dag” adı verilen ve yönlendirilmiş yönsüz çizelge olarak tercüme edilebilen bir teknoloji kullanıyor.
Tangle tıpkı blockchain gibi eşler arası doğrulama ilkesine dayanırken, işlemlerin gerçekleşmesi için herhangi madencilere ihtiyaç duymuyor.
Microsoft, Fujitsu ve diğer başka şirketlerle işbirliği yapan bu yeni dijital para birimi, 'nesnelerin interneti' alanında kendini ilk piyasa alanı olarak tanımlıyor.
IOTA neden diğer coinlerden farklı derseniz:
6,75 milyar dolar piyasa değeri olan IOTA, 4.65 dolardan işlem görüyor.
Dash (DASH)
Dash bu isme kavuşmadan önce Ocak 2014'te XCoin (XCO), ardından Darkcoin, en son olarak da 'dijital para'dan (digital coin) esinlenerek Dash ismiyle piyasaya çıktı. Dash, rakiplerinden gizliliğe önem vermesi ve para transferlerini anonimleştirmesiyle ayrılıyor.
Dash’ın piyasa değeri 6 milyar dolar. İşlem gördüğü fiyat ise 724 dolar.
Litecoin (LTC)
Bir Google çalışanı tarafından geliştirilen Litecoin, Bitcoin’e nazaran daha ucuz ve kolay erişebilir bir seçenek olarak dikkat çekiyor. Litecoin işlem ücreti sıfıra (0) yakındır ve ödemeler Bitcoin'e nazaran dört (4) kat hızlı gerçekleşir.
2011 yılında Bitcoin’den daha hızlı işlem gerçekleştiren bir sistem ile kurulan Litecoin’in piyasa değeri 5,47 milyar dolar. İşlem gördüğü fiyat ise 102 dolar.