04.03.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:
Doğal güzellikleri ve köklü kültürüyle gezilebilecek yerlerin başında gelen Uşak, binlerce yıl eskilere kadar uzanıyor. Her dönem, farklı kültürlerin baş tacı ettikleri şehrimiz, ülkemizde görülmeye değer yerler listesinde bulunmayı hak ediyor denilebilir. Dünyanın en büyük ikinci kanyonunun yanı sıra, Uşak'ta kaplıcalara, müzelere ve diğer yerlere ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.Antik kentler konusunda da zengin olan Uşak, çok sayıda tarihi köprüyü ve doğal güzelliği bağrında bulunduruyor. Her mevsimde ziyaret edilebilecek şehrimizin kökenlerinin çok eski dönemlere dayanması nedeniyle, ülkemizin en güzel tarihi mekanlarından bazılarını da burada bulabilirsiniz.Özellikle yabancı turistlerin uğrak noktası olan küçük ama marifeti büyük sayılan şehrimize gezi planı yapabilirsiniz. Şayet gezi planı düşünceniz henüz tam net değilse, tavsiyemiz zaman kaybetmeden Uşak'ı gidip yerinde görmeniz olacak. Bu şehirde birçok fotoğraf çekebilir, önemli anılar biriktirebilirsiniz. Yine tarihi mekanları ziyaret ederek burada yaşayan kavimlerin mimarileri hakkında bilgi sahibi olabilir, kendiniz insanlığın upuzun tarihinin içine atabilirsiniz.
1970 yılından bu yana hizmet sunan Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak tarihine şahitlik etmek isteyenler için önemli noktaların başında geliyor. Burada yaşamış olan medeniyetlere ait pek çok eserin bulunduğu müze, tarihi dönemlere göre farklı şekilde bölünmüştür. Eski Tunç Çağı eserleriyle birlikte, Helenistik dönemden Roma bölümüne kadar çok sayıda eser burada sergileniyor. Yine meşhur Karun Hazinesi Uşak Arkeoloji Müzesi içerisinde sergilenen eserler arasında yer alıyor.
Bölgenin eski önde gelenlerinden olan Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından 1893 yılında yapılan Paşa Hanı, Fransız mimarisiyle dikkat çekiyor. Türkiye'de Marsilya kiremidinin ilk defa kullanıldığı yapı, Uşak'ı ziyaret edenlerin gözde noktalarından birisidir. 1983 yılına kadar aktif bir ticaret yeri olarak kullanılan Paşa Hanı, bu dönemde fiziksel olarak çöküşle karşı karıya kalmıştır. Uşak'ın önemli sanayicilerinden birisi tarafından satın alınan han, restore edilerek günümüz şekline getirilmiştir. Üst katı otel olarak kullanılan Paşa Hanı'nın altı ise tarihi dükkanlara ev sahibidir.
1890 yıllarında Uşak'ın zengin ailelerinden olan Kaftancızadeler tarafından inşa edilen bina, 1978 yılından bu yana Atatürk Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor. Kurtuluş Savaşı esnasında karargah niteliğinde olan bina, bu esnada Atatürk'ün kaldı yer olarak biliniyor. Savaş sonrasında sahipleri tarafından bir süre kullanılmış ancak 1970 yılından itibaren kamu malı haline getirilmiştir.
Şehir merkezinden 40 kilometre uzaklıkta olan Blaundus Antik Kenti, Helenistik Çağ'a kadar uzana tarihiyle dikkat çekiyor. Birinci derece sit alanı olarak kabul edilen bu antik kent, 1845 yılında Hamilton tarafından inşa edilmeye başlamıştır. Büyük İskender Anadolu'ya seferler düzenlediği esnada inşa edilen kent, Roma İmparatorluğu döneminde büyük önem görmüştür. Uşak gezisinde görülmesi gereken noktalardan birisi diyebiliriz.
Uşak şehir merkezinden 45 kilometre kadar uzak olan Clandras Köprüsü, eşsiz atmosferiyle dikkat çeken yerlerden birisidir. 2500 yıl önce inşa edilen Clandras Köprüsü, 24 metre uzunluğa sahiptir. Derinliği 17 metreye kadar ulaşan Clandras Köprüsü, mesire yeri şeklinde de kullanılmıştır.
Şehir merkezinde bulunan Cimcim Çeşmesi, 1896 yılında yapılmıştır. Kesme taşın yapımına kullanıldığı çeşmenin mimarisi oldukça gösterişlidir. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen çeşme, Uşak gezisi sırasında ziyaret edilebilir noktalardan birisidir.
Cumhuriyet tarihiyle eş değer olan bu yaşlı evlerin büyük bölümü tahrip olmuş, çok azı günümüze ulaşabilmiştir. Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan tarihi evleri, Kurtuluş ve Işık Mahallelerinde bulabilirsiniz. Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış bu evlerden sadece 86 tanesi kalabilmiştir.
Bölge halkının mesire alanı olarak tercih ettiği Evrenli Doğal Parkı, Sivaslı ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezine 1 kilometre uzak olan park, yemyeşil alanıyla ziyaret edilebilecek yerlerden birisidir.
Ulubey ilçesinde bulunan Aksaz Kaplıcası Uşak ilinin kaplıca zenginliklerinden sadece birisidir. Deniz seviyesinden 650 metre yüksekte olan bu kaplıca, Aksaz Köyü sınırında bulunuyor. 39 derece sıcaklığı olan kaplıcaların özellikle felç hastalara, kas ağrısı çeken kişilere iyi geldiği söyleniyor. Doğal yapısını Uşak geziniz sırasında görmeniz gerekiyor.
Derinliği 50 ile 170 metre arasında olan Ulubey Kanyonu, 45 kilometre uzunluğa sahiptir. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu özelliğiyle dikkat çeken bu doğal güzellik, yamaç paraşütü için elverişli yerlerden birisidir. Cam terasın bulunduğu bu yerde yüksekliği mutlaka kendi gözlerinizle görmelisiniz. Uşak'ın doğal zenginliklerinden olan Ulubey Kanyonu, ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisidir.