10.09.2021 - 16:25 | Son Güncellenme:
İhsan Dindar - Milliyet.com.tr "Dünyanın en ucuz Michelin yıldızlı yemeği"ne dair haberler ilk yapıldığında ses getirmiş ve büyük ilgi görmüştü. Adı bilinmeyen herhangi bir şefin çok da büyük bir bütçe olmadan meraklılarına sunduğu bu yemeğin ünü kısa sürede Singapur sınırlarını aşıp dünyaca ünlü bir lezzete dönmüştü. Soya soslu tavuklu pilav olarak özetleyebileceğimiz bu özel tarifin ustası Singapurlu Chan Hong Meng, kısa sürede yakaladığı bilinilirlikle Michelin yıldızı da kazanmıştı.
3 DOLARA MICHELIN YILDIZLI YEMEK
2016 yılında, Singapurlu Chan Hong Meng, seyyar tezgahında sattığı 3 dolarlık Liao Fan Hong Kong soya soslu tavuklu plav ve eriştesiyle Michelin rehberinde yerini aldı. Normalde de oldukça uygun bir fiyat olan bu meblağ, Singapur gibi dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birinde de müşteriye sunulunca daha da büyük ilgi görmüştü.
Chan'in 2016 ses getiren bu başarısının ardından tahmin edilebileceği üzere kısa sürede müşterilerinin sayısı git gide artı. Seyyar tezgahıyla uzun süre iş yapan ve bu süreçte de Michelin yıldızı kazanan Chan, yakaladığı başarının ardından Singapur'un farklı noktalarında da özel tarifiyle müşterilerini cezbetmeyi sürdürdü. Ancak yaklaşık beş yıldır Michelin yıldızı unvanlı bir şef olan Chan, kısa bir süre önce onu şöhrete taşıyan bu özelliğini kaybetti.
NEDENİ HENÜZ BELLİ DEĞİL
Şef Chan Hon Meng, 2009'da zincir dükkanlara dönüşen yatırımıyla birlikte en başlangıcından bu yana değişmeyen gizli tarifi ve pişirme yöntemiyle ünlü soya soslu tavuklu pilavını müşterileriyle buluşturuyor. Yemeğinin her zaman günlük taze hazırlanması ve pişirilmesi gerektiğine inanan şef, kendisinden habersiz ve gerekçesiz bir biçimde Michelin yıldızının alınmasından ötürü oldukça üzgün. CNNTravel'a Singapur muhabirine konuşan Chan, bu kararın gerekçesini henüz öğrenemediğini ifade ediyor.
Dünyanın en müreffeh yerlerinden biri olan Uzak Doğu ülkesi Singapur'da kendi özel tarifiyle faaliyet gösteren Chan, yıllardır hazırladığı yemeğinin kalitesinde herhangi bir değişim olmadığı ve bu yönde şikâyet de gelmediği için kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.
MICHELİN YILDIZI NEDİR?
Otel ve restoranların kalitesini sınıflandırmak için oluşturulan Michelin Rehberi'nde 1, 2 ve 3 yıldızlı kategoriler bulunmakta. En yüksek seviyenin 3 yıldız olduğu bu sistemde, yeme-içme mekânları öncelikle bu listeye girebilmeyi ardından da yıldız sayısını arttırmayı hedefliyor. Şu ana kadar Türkiye'den herhangi bir restoran ya da otel bu listeye dahil olamazken en fazla Michelin yıldızlı mekân Paris ve Tokyo'da bulunmakta.