SiyasetYENİ BAKANLAR KURULU

YENİ BAKANLAR KURULU

25.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

65. Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı yeni kabineyi açıkladı.

YENİ BAKANLAR KURULU

BİNALİ YILDIRIM

Haberin Devamı

Başbakan

1955 Erzincan Refahiye doğumlu olan Yıldırım İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Yıldırım’ın yolu Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken kesişti. 1994-2000 yılları arasında İDO Genel Müdürlüğü’nü yaptı. 3 Kasım 2002’de milletvekili seçildi. Yıldırım kesintisiz 11 yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptı. Yıldırım bakanlığa 2014 yerel seçimi için ara verdi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için yarıştı ancak seçimi kazanamadı. Seçimin ardından Cumhurbaşkanı danışmanlığını üstlendi.

NURETTİN CANİKLİ

Başbakan Yardımcısı

Giresunlu olan Nurettin Canikli İngiltere Sheffield Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. Canikli, Ak Parti kurucu üyesi oldu. 22, 23 ve 24. dönemlerinde milletvekili seçilen Canikli, daha önce Ak Parti Grup Başkanvekilliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ

Başbakan Yardımcısı

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan Kurtulmuş, 1990-1993 yıllarında ABD’de misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Aktif siyasete, Necmettin Erbakan’ın yanında başladı. Saadet Partisi Genel Başkanı olan Kurtulmuş, HAS Parti’yi kurdu. 2012’de Ak Parti’ye katılldı.

MEHMET ŞİMŞEK

Başbakan Yardımcısı

Batman’da doğan Şimşek, 1993’te Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Şimşek, 2007’de milletvekili seçildi. 60. Hükümet’te Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı olan Şimşek, ardından Maliye Bakanı ve son olarak Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı oldu.

TUĞRUL TÜRKEŞ

Başbakan Yardımcısı

Alparslan Türkeş’in oğlu olan Tuğrul Türkeş, babasının vefatından sonra politikaya MHP genel başkanı adayı olarak girdi ancak seçimi Devlet Bahçeli kazandı. MHP milletvekili seçilen Türkeş’e, 7 Haziran’dan sonra Geçici Seçim Hükümeti üyeliği teklifini kabul edince MHP’yle yolları ayrıldı.

VEYSİ KAYNAK

Başbakan Yardımcısı

Serbest avukat olan Veysi Kaynak, Kahraman-maraş Belediye Başkanlığı yaptı. Kaynak, daha sonra Ak Parti’den TBMM 23. Dönem Kahramanmaraş milletvekilliğine seçildi. Adalet Bakanı Yardımcılığı da yapan Kaynak, kabineye ilk kez Başbakan Yardımcılığı göreviyle girdi.

Haberin Devamı

LÜTFİ ELVAN

Kalkınma

DPT kökenli olan Elvan, 23 ve 24. dönemlerde parlamentoya girdi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına seçildi. 2013’te Ulaştırma Bakanı olan Elvan, 64. Hükümet döneminde ise Başbakan Yardımcısı’ydı. Ahmet Davutoğlu’na en yakın isimlerden Elvan’ın yeni görevi Kalkınma Bakanlığı oldu.

NABİ AVCI

Kültür ve Turizm

İletişim profesörü olan Avcı, Başbakanlık Başdanışmanlığı yaptı. 61. Hükümette revizyonuyla Milli Eğitim Bakanı olan Avcı, Davutoğlu hükümetinde de görevini sürdürdü. Bakanlığı döneminde dershanelerin özel okula dönüşümüne imza attı. En fazla öğretmen ataması gerçekleştiren bakan oldu

NACİ AĞBAL

Maliye

Uzun yıllar Maliye Bakanlığı’nda bürokrat olarak görev alan Ağbal, 2009-2015 arasında Maliye Müsteşarlığı yaptı. 64. Hükümet’te Maliye Bakanlığı’na getirilen Ağbal, 65. Hükümet’te de bu görevi sürdürecek.

İSMET YILMAZ

Milli Eğitim

Hukuk Fakültesi mezunu olan Yılmaz, Ak Parti iktidarıyla Denizcilik Müsteşarı oldu. Yılmaz, bağımsız olarak 2007’de Ulaştırma Bakanı oldu. 1 Kasım 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanan Yılmaz, 61. Hükümet’te Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. 7 Haziran seçiminin ardından TBMM Başkanı seçilen Yılmaz, 64. Hükümet’te yeniden Milli Savunma Bakanı olmuştu.

Haberin Devamı

FİKRİ IŞIK

Milli Savunma

Öğretmen kökenli olan Işık, Ak Parti kurucuları arasında yer aldı. 2007’de milletvekili seçilen Işık, 2013’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı oldu. Işık, görevine bir sonraki hükümette ve 7 Haziran’den sonra kurulan geçici seçim hükümetinde de devam etti. Işık, Paralel Yapı’nın TÜBİTAK’tan temizlenmesi sürecinde bakanlık yaptı, özellikle yerli araba projesiyle gündeme geldi.

VEYSEL EROĞLU

Orman ve Su İşleri

1994’te Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İSKİ’nin başına geçen Eroğlu, DSİ’de de görev aldı. 2007’de milletvekili seçilen Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Haberin Devamı

BEKİR BOZDAĞ

Adalet

Serbest avukatlık yapan Bozdağ, Ak Parti kurucuları arasında yer aldı. 61. Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı görevine getirildi. Bozdağ, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından 26 Aralık 2013’te gerçekleştirilen ve dokuz bakanın kabine dışı kaldığı değişim sonunda Adalet Bakanı oldu.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA

Aile ve Sosyal Politikalar

1981 doğumlu Kaya, kabinenin en genç ismi. Elektrik-elektronik mühendisi ve tıp doktoru olan Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Genel Başkan Danışmanlığı görevine getirildi.

ÖMER ÇELİK

Avrupa Birliği

Yeni Yüzyıl Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaparken o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan ile tanışan Çelik, Ak Parti’nin kuruluşundan bu yana MKYK üyesi. 2013’te Kültür ve Turizm Bakanı olan Çelik, 1 Kasım’dan sonra Ak Parti sözcülüğü yaptı.

FARUK ÖZLÜ

Bilim Sanayi ve Teknoloji

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda uzun yıllar görev yapan Özlü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., Havalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş., TEKNOPARK İstanbul ile Savunma Teknolojileri’nde yönetici olarak çalıştı. Özlü, iki dönemdir Düzce milletvekili.

SÜLEYMAN SOYLU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik

Siyasete 1987’de DYP’de başlayan Soylu, 2008’de Demokrat Parti Genel Başkanlığa seçildi. Erdoğan davetiyle Ak Parti’ye katıldı. MKYK üyeliğine ve Genel Başkan Yardımcılığı’na seçilen Soylu, 2015’te milletvekili seçildi. Daha sonra Çalışma Bakanı oldu.

MEHMET ÖZHASEKİ

Çevre ve Şehircilik

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1994’te Melikgazi Belediye Başkanlığı’na seçildi, Yıllarca Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerde Kayseri Milletvekili seçildi. Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlendi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Dışişleri

Ak Parti Kurucu Üyesi Çavuşoğlu, 22, 23, 24. ve 26. dönem milletvekili olarak Meclis’e girdi. Çavuşoğlu, 26 Aralık 2013 ve 29 Ağustos 2014 arasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı. 62. Hükümet’te Dışişleri Bakanlığına getirildi.

NİHAT ZEYBEKCİ

Ekonomi

London Collage’da ekonomi eğitimi alan Zeybekci, 2004-2011 arasında Denizli Belediye Başkanlığı yaptı. 61. Hükümet dönemindeki kabine revizyonuyla Ekonomi Bakanlığı’na getirildi. 62. ve 63. hükümette de kabinede kalan Zeybekci, 64. Hükümet’te yer almamıştı

BERAT ALBAYRAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar

1978 doğumlu Albayrak, yurt dışındaki eğitiminin ardından özel şirketlerde yöneticilik yaptı.Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans dersi veren Albayrak, 25. ve 26. Dönemde milletvekili oldu. Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na devam edecek.

A. ÇAĞATAY KILIÇ

Gençlik ve Spor

2003’ten itibaren Ak Parti Genel Merkezi’nde danışmanlık, Başbakan müşavirliği ve özel kalem müdür yardımcılığı
yaptı. Samsun Milletvekili olan Kılıç. 2013’te Gençlik ve Spor Bakanlığı görevini üstlendi. Kılıç yeni kabinede koltuğunu koruyan isimlerden oldu.

FARUK ÇELİK

Gıda Tarım ve Hayvancılık

Fazilet Partisi Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Ak Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. 60. Hükümet’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik, 64. Hükümet’te Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Çelik, Yıldırım tarafından yeniden bu göreve atandı.

BÜLENT TÜFENKCİ

Gümrük ve Ticaret

Ak Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yapan Tüfenkci, 25’inci ve 26’ncı dönemlerde Malatya Milletvekili seçildi. 64. Hükümet’te Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev alan Tüfenkci, yeni kabinede de koltuğunu koruyan isimler arasında yer aldı.

EFKAN ALA

İçişleri

2004’te Diyarbakır Valiliği’ne getirildi. Dönemin Başbakanı Erdoğan tarafından, “örnek vali” olarak gösterilen Ala, 2007’de Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirildi. Ala, 17 Aralık operasyonunda istifa eden Muammer Güler’in yerine İçişleri Bakanı olarak atandı.

RECEP AKDAĞ

Sağlık

Tıp doktoru olan Akdağ, 1999’da profesör oldu. 18 Kasım 2002’den 24 Ocak 2013’e kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapan Akdağ, Refik Saydam’dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı oldu. “Sağlıkta Dönüşüm Programı”, “Dumansız Hava Sahası” gibi projeleri yürüten Akdağ, yeni kabinede eski koltuğuna geri döndü.

AHMET ARSLAN

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu olan Arslan, bir süre Pendik Tersanesi’nde çalıştı. Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve DLH Genel Müdürü olarak uzun süre Başbakan Yıldırım’la çalıştı.