Siyaset Yasa rüzgârı

Yasa rüzgârı

21.09.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Anayasa değişikliği paketinin kabul edilmesinin ardından, Ak Parti, iktidara geldiği ilk dönemde olduğu gibi “kanun” atağı başlatacak.

Yasa rüzgârı

Anayasa değişikliği paketinde yer alan maddeler doğrultusunda çıkarılacak kanuni düzenlemeler dışında, hükümet, demokratik açılım sürecinde hazırlanan çok sayıda taslağı önümüzdeki dönemde Meclis’e sunacak. AB Genel Sekreterliği de kısa süre içerisinde Bakanlar Kurulu’nda görüşülmek üzere, yeni dönemde çıkarılacak kanunlarla ilgili Eylem Planı hazırlıyor. 2011’deki genel seçime kadar devam edecek “kanun” atağı, Türkiye’de birçok yeni kurumun kurulması ve önemli demokratik adımlar atılmasıyla son bulacak.
Anayasa paketi kapsamında, 10’u aşkın kanun çıkarması gereken hükümet, ilk etapta, HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişmesi için çıkarılması zorunlu kanunlara yoğunlaşacak. HSYK ile ilgili kanun taslağına Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkeme ile ilgili kanun taslağına Anayasa Mahkemesi şekil verecek. Adalet Bakanlığı’nın HSYK Taslağı ile ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiği öğrenildi. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kurulmasına ilişkin kanun ise büyük olasılıkla iptal edilen kanun esas alınarak hazırlanacak. Söz konusu kanunda, Kamu Başdenetçisi’nin nitelikleri, görevleri veçalışma esasları detaylandırılmıştı.

Bireysel başvuru
Anayasa paketinde yer alan hükümler doğrultusunda, Ekonomik Sosyal Konsey’in çalışma usulleri, memurların toplu sözleşme görüşmelerinin yürütülmesi, adalet hizmetlerinin denetimi, askeri yargının çalışma usulü, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin çalışma usulleri, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun açılması konularında da kanun çıkarılması zorunluluğu bulunuyor.