Siyaset'Yaptıklarınızı takdir ediyoruz'

'Yaptıklarınızı takdir ediyoruz'

04.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin tahıl krizinin çözümünde oynadığı kritik role dikkat çeken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederek “Türkiye’nin bu önemli yaşam hattını korumak için yaptıklarını büyük takdirle karşılıyoruz” dedi

Yaptıklarınızı takdir ediyoruz

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu ve Stoltenberg arasında yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Stoltenberg, “Türkiye, NATO’nun önemli müttefikidir ve ortak güvenliğimize büyük katkılarda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Karadeniz’deki tahıl koridorunun yeniden işlerlik kazanmasına katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da teşekkür eden Stoltenberg, “Türkiye’nin, bu önemli yaşam hattını korumak için ve milyonlarca insanın ihtiyacı olan bu sevkiyatı sağlamak için yaptıklarını büyük takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Finlandiya ve İsveç

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, iki ülkenin Türkiye ile bir üçlü muhtıra konusunda anlaştıklarını hatırlattı.

Stoltenberg, “Bu muhtıranın Türkiye’ye daha fazla güvenlik getirmesini bekliyorsunuz ve ben bu endişelerinizi paylaşıyorum. İsveç ve Finlandiya, bu muhtıra konusunda Türkiye ile uzun vadeli ortaklıklarını taahhüt ettiklerini vurguladılar” dedi.  

Stoltenberg, “İsveç yeni yasalar geçiriyor ve böylece terör örgütlerine katılımı, PKK dahil olmak üzere engelliyor” ifadelerini kullandı. Stoltenberg ayrıca, İsveç’in terörizmin finansmanıyla mücadele konusundaki araçlarını güçlendirdiğini belirterek, daha fazla sınır dışı ve iadelerin arttığını kaydetti. Türkiye’ye uygulanan kısıtlamaların kalkmasına da değinen Stoltenberg, “Artık İsveç’in, Finlandiya’nın tam üye olarak NATO’ya katılması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Karadeniz’den tahıl ihracatı konusunda yaşanan sıkıntının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sarf ettikleri çabalarla yeniden çözüldüğünü hatırlatan Çavuşoğlu da “Ama 20 gün sonra bu tahıl anlaşmasının tekrar yenilenmesi gerekiyor. 4 aylık bir anlaşmaydı. Kesintisiz bir şekilde devam etmesi için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

NATO’ya güçlü destek

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine ilişkin bir soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde, 28 Haziran’da Üçlü Muhtıranın imzalandığını hatırlatarak, söz konusu memorandumda Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya tam üyelik için atması gereken adımların yer aldığını belirtti. Çavuşoğlu, bu konuda bazı adımların atıldığını anımsatarak, “Genel Sekreter’in de söylediği gibi İsveç’in Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırması önemli bir adım hatta bir iki şirketimizin başvurularını da olumlu değerlendirdiler. Diğer taraftan kanun değişikliğine de gittiler. Fakat şu anda henüz bu memorandumda olan tüm unsurların bu iki ülke tarafından tamamen uygulandığını söylemek mümkün değil” diye konuştu. Çavuşoğlu, “Genel Sekreter’e biz olumlu adımlarını söylüyoruz. Çünkü bizim derdimiz NATO’ya zarar vermek ya da NATO’nun genişlemesini engellemek değil. NATO’nun genişlemesine bugüne kadar en güçlü destek veren ülkelerin başında Türkiye gelir” dedi.

Haberin Devamı

Kalın: Dünya bizi arıyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk’te katıldığı programda soruları yanıtladı. Kalın, tahıl krizinin çözülmesine ilişkin “Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bu liderlik diplomasisi çok hızlı cevap buldu. Bu işin haftalarca süreceğini düşünerek bizi acil koduyla aradılar. Kısa sürede netice alınacağını beklemiyorlardı. Cumhurbaşkanımız, Putin ile Bakan Akar da 1 saat kadar sonra Şoygu ile görüştü. Ukrayna tarafının yapıcı tutumunu da takdir etmek önemli çünkü Rusya’nın istediği garantiyi verdi” ifadelerini kullandı.