20.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Önce Hizbullah üyelerine ait çağrı cihazlarını, sonra da telsizleri patlatan İsrail, örgütün haberleşme imkanlarının çok sınırlı hale gelmesiyle beklenen askeri operasyonu başlattı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin Lübnan sınırına ilişkin savaş planını onayladığı duyurulurken, dün İsrail ordusu Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini vurmaya başladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Hizbullah’a ait ateşlenmeye hazır 30 füze platformu ve 150 füze rampasının hedef alındığı belirtildi. Örgütün altyapısının ve güneydeki silah depolarının da vurulduğu, topçu birliklerinin de Nakura bölgesine saldırı düzenlediği aktarıldı. İsrail’in saldırılarda ABD yapımı F-35 savaş uçaklarını kullandığı iddia edildi.
NASRALLAH: SAVAŞ İLANI
İsrail’in saldırısını Hizbullah lideri Hassan Nasrallah merakla beklenen konuşmasını yaptığı esnada başlatması dikkat çekti. Nasrallah konuşurken, İsrail jetleri Beyrut üzerinde sonik patlamalar gerçekleştirdi.
Konuşmasında çağrı cihazları ve telsizlere yönelik saldırılara değinen Nasrallah, “Bu, toplu katliamdan başka bir şey değil. İsrail’in suçlarına eklenen yeni bir suç olmuştur. İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Bu bir savaş ilanıdır” dedi. Birçok cihazın kullanılmadığını ve depoda olduğunu ifade eden Nasrallah, “Bu bizim için çok büyük bir şans oldu” dedi.
Saldırının dünyada daha önce görülmemiş cinsten olduğunu söyleyen Nasrallah, “Son değerlendirme yapacağız ancak bazı teyitlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Güvenlik, üretim, nakliye, gümrük, depolanma aşamalarından saldırı anına kadar detaylı şekilde incelenecek” ifadelerinde bulundu.
SAHTE ŞİRKET KURDULAR
Lübnan’da telsizlerin patlatılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 25’e, yaralı sayısı 608’e yükseldi. Önceki gün 12 kişinin öldüğü çağrı cihazı patlamalarıyla birlikte toplam can kaybı 37’ye, yaralı sayısı ise 2 bin 931’e yükseldi. Ülkede çağrı cihazı ve telsizlerin başkent Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı’nda kullanılması yasaklandı. “New York Times” gazetesinin görsel kanıtlara dayanarak yaptığı analize göre, Lübnan’da patlayan telsizler, Salı günü ülke genelinde patlayan çağrı cihazlarından yaklaşık 3 kat daha büyük ve ağırdı. Patlayan cihazlardan bazıları yangınlara neden olurken gazete telsizlere konulan patlayıcı miktarının diğerlerinden daha fazla olabileceğini yazdı.
Saldırıları ‘modern zamanların Truva Atı’ olarak tanımlayan gazetenin haberine göre, İsrail, Hasan Nasrallah’ın örgüt üyelerinin telefon kullanmamasına yönelik açıklamaları sonrası harekete geçti. Daha önceden devreye sokulan çağrı cihazı şirketi kurma planına hız verilirken, cep telefonlarının güvenli olmadığı söylentisi bile yayıldı.
TEK MÜŞTERİ HİZBULLAH
Gazetenin haberine göre çağrı cihazlarını üreten kişilerin gerçek kimliklerini gizlemek için en az iki tane daha sahte şirket kuruldu. Gözlerin çevrildiği Macaristan merkezli BAC şirketi, bu arada sıradan müşteriler aldı ve onlar için bir dizi çağrı cihazı üretti. Ancak gerçekten önemli olan tek müşteri Hizbullah’tı. Cihazlara patlayıcı içeren piller yerleştirildi. Bu cihazlar Lübnan’a ulaştı ve Nasrallah’ın talimatıyla örgüt üyelerine dağıtıldı.
ABD’li haber sitesi Axios’un konuyla ilgili iki kaynağa dayandırdığı haberinde, patlatılan telsizlerin İsrail istihbarat servislerince önceden tuzaklanarak Hizbullah’a teslim edildiği belirtilmişti.
SALDIRININ ARDINDAN 'BİRİM 8200' VAR
Çağrı cihazı ve telsiz saldırısının ardında İsrail’in gizli siber savaş birimi Birim 8200 olduğu ifade ediliyor. Birimin dahil olduğu söylenen operasyonlar arasında 2005-2010 yılları arasında İran’ın nükleer santrifüjlerini bozan Stuxnet virüsü saldırısı, Lübnan’a ait telekomünikasyon şirketi Ogero’ya 2017’de yapılan siber saldırı ve 2018’de Avustralya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden sivil bir havayolu uçağına yönelik DAEŞ saldırısının engellenmesi yer alıyor.
'İHTİYAÇ SAHİBİ' SUİKASTÇI!
İsrail’de bir kişinin, İran destekli bir suikast planına karıştığı iddiasıyla geçtiğimiz ay gözaltına alındığı açıklandı. İsrail güvenlik birimlerinden yapılan açıklamada, bir İsrail vatandaşının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Shin Bet Başkanı Ronen Bar’a yönelik İran tarafından hazırlanan suikast planına karıştığı şüphesiyle geçtiğimiz ay gözaltına alındığı belirtildi. İsrail basını, şüphelinin kimliğini 73 yaşındaki iş adamı Moti Maman olarak açıkladı. Şüphelinin bir dönem Türkiye’de de yaşadığı ve bu sayede İran’a giriş yaptığı öğrenildi. İsrail vatandaşının 1 milyon Dolar avans talep ettiği ancak talebinin reddedildiği ve toplantılara katıldığı için 5 bin Euro aldığı ifade edildi.
TELSİZ ÜRETİCİSİ DE KONUŞTU
Japonya merkezli iletişim ekipmanları üreticisi ICOM Direktörü Yoshiki Enomoto, Lübnan’da patlatılan telsizlerin daha önce sattıkları bir modelin bataryaları değiştirilmiş versiyonu olabileceğini açıkladı. Enomoto, “Ürünlerin seri numaralarını kontrol etmeden dağıtım kanallarını belirlemek zor” dedi. Enomoto, patlatılan telsizlere ait hasar görüntülerinin orijinal bataryaların patlamaya hazır hale getirilenlerle değiştirilmiş olabileceğini gösterdiğini vurguladı. Enomoto, ICOM’un iş ortakları aracılığıyla Avrupa’da da faaliyet gösterdiğini ancak ürünlerin Ortadoğu’ya nasıl ulaşabileceğinin net olmadığını belirtti.