08.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet - AYDIN HASAN
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde üzerine düşeni yerine getirdiğini Türkiye-AB yakınlaşması açısından Avrupa’nın bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi.
Çelik, dün TBMM AB Uyum Komisyonu başkan ve üyeleriyle bir araya geldi. Türkiye’nin AB ile vize serbestisine ilişkin yaptığı çalışmalara değinen Çelik, “Vize kağıdıyla ilgili çalışmalarımız vardı. Bu çalışmayı da tamamlamış bulunuyoruz. Türkiye’nin çalışması bugün yarın AB Komisyonuna teslim edilecek. Bu süreçte Türkiye üzerine düşenleri yerine getirdi. Esasında bize göre 72 kriterin hepsi yerine getirilmiştir” dedi.
Türkiye-AB yakınlaşması açısından Avrupa’nın bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyleyen Çelik, 18 Mart anlaşmasının sadece mali yardımlardan ibaret olmadığını, gönüllü yerleştirme, vize serbestisi, fasılların açılması konularının da anlaşmada yer aldığının altını çizdi. AB’nin önce fasılların açılması konusunu suskunlukla geçiştirdiğini, daha sonra fasıl açılmasına karşı olunduğu yönünde açıklamaların da geldiğini hatırlatan Çelik, “Bunlar yanlış yaklaşımlar. İstikrarsızlaşan bir dünyada, büyük ilişkileri ve büyük perspektifleri günlük siyasi mülahazalara kurban etmemek gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
Zeytin Dalı Harekâtı’na ilişkin AB’nin tutumuna da dikkati çeken Çelik, “Maalesef bu konuda beklediğimiz yaklaşımı göremediğimizi açıkça ifade etmek isterim. Avrupalı dostlarımızın bir müttefik olan Türkiye’nin terörle mücadelesi ile veya sivil kayıplarla ilgili şunu unutmaması gerekir: Öncelikle endişelenmeleri gereken Türkiye’ye dönük olarak bu füze, roket saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımızla ilgili saygı duruşunda bulunmaları gerekir” diye konuştu.
Zirve Varna’da
Türkiye ile AB arasında bir zirve yapılması konusunun gündemde olduğunu hatırlatan Çelik, “AB Konseyi Başkanı Donald Tusk bu zirveye olumlu bakılabileceğini söylemişti. Daha sonra Komisyon Başkanı Jean Claude Junker bunun üzerine çalıştıklarını söylemişti. Şimdi Türkiye’ye bu resmi olarak bildirilmiştir. 26 Mart tarihinde Türkiye ve AB arasında Varna’da Bulgaristan dönem başkanlığının daveti ve girişimleriyle bir zirve olacaktır” diye konuştu.
Ankara’nın teklifi Brüksel’e gönderildi
Türkiye; Türk vatandaşlarına AB ülkelerinde vize serbestisi uygulanması konusundaki yeni teklifini, Brüksel’e gönderdi. Türkiye’nin önerileri, Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakçı tarafından AB Komisyonu’na iletildi.
Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde, 72 kriterin yedisinde pürüz çıkmıştı. AB’nin taleplerini içeren yedi kriter şöyle sıralanmıştı:
“AB standartlarında tam uyumlu biyometrik pasaport çıkartılması, yolsuzlukla mücadele için önlemlerin alınması, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması yapılması, terörle mücadele yasa ve uygulamalarının Avrupa standartlarına uyacak şekilde düzenlenmesi, AB standartlarında kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, suç bağlantılı konularda AB’nin tüm ülkeleriyle etkili işbirliği yapılması ve AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nın tüm maddelerinin uygulanması.”
En önemli sorun terör tanımı
Yedi kriter arasında en önemli sorunlardan birini, terör tanımı oluşturuyor. AB Bakanlığı; Türkiye’nin teklifini içeren kağıdı, Brüksel’deki Türk temsilciliğine gönderdi. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kaymakçı, vize serbestisine yönelik çalışma planı belgesi ve eklerini Strazburg’da bir araya geldiği AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’a iletti. Kaymakcı, Timmermans’a bu çalışmanın ilerlemesi için komisyonun Türkiye’ye destek olması gerektiğini söyledi. Kaymakçı, Türkiye’nin komisyondan alacağı olumlu işaret çerçevesinde belgede belirtilen çalışmaların yapılacağını ifade etti. Timmermans ise uzmanlarının hemen çalışmaya başlayacağını belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkürlerini iletti.