Siyaset‘Türkiye doğru okunmalı’

‘Türkiye doğru okunmalı’

10.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

AB Bakanlığı, Türkiye’nin AB argümanlarını 4 ayakta derleyerek kitaplaştırdı. Kitapta “Büyüyen ekonomisi ve büyüyen demokrasisiyle Türkiye’deki bu dönüşümün doğru bir şekilde okunması gerekir” denildi.

‘Türkiye doğru  okunmalı’

Avrupa Parlamentosu üyelik müzakerelerinin dondurulmasını içeren raporu benimserken, Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, Türkiye’nin AB argümanlarını “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri”, “15 Temmuz Darbe Girişimi”, “Terörle Mücadele ve Aşırı akımlar” ile “Suriye Meselesi ve Mülteci Krizi” başlıklarıyla kitaplaştırdı.
“Türkiye AB İlişkileri” kitapçığın ana teması Bakan Çelik’in de ifadesiyle “Türkiye’nin dünyaya ve Avrupa katacağı çok şey var” teması eksenine oturtuldu. Türkiye’nin AB projesini, ülkenin milli çıkarları açısından devlet politikası haline getirdiği vurgulanan kitapçıkta, “Bizim reform irademizde bir eksiklik yok. AB-Türkiye arasındaki ilişkinin bir rekabet ilişkisi gibi kurgulanmaması, Türkiye’nin AB üyeliğine dönük olarak attığı bu adımların, reformların taktir edilmesi ve teşvik edilmesi, büyüyen ekonomisi ve büyüyen demokrasisiyle Türkiye’deki bu dönüşümün doğru bir şekilde okunması gerekir.” denildi.
‘Avrupa’ya karşı’
Son dönemdeki terör olaylarına vurgu yapılan kitapçıkta, şu ifadeler yer verildi: “Büyük resme bakılmalı,. Bizim bugüne kadar yaptığımız reformlar ve bundan sonra sürdürmeye kararlı olduğumuz reformlar ile bu büyük terör saldırısının altındayken bile özgürlük ve güvenlik dengesini koruma konusundaki hassasiyetimiz kayda değerdir. İçinde bulunduğu dönem, Türkiye’nin de içinde olduğu Avrupa jeopolitiği için ve Avrupa demokrasileri için çok büyük meydan okumaların söz konusu olduğu bir dönemdir.”
“15 Temmuz Darbe Girişimi” adlı kitapçıkta ise demokratik meşruiyetin namus olduğu sonuna kadar sahip çıkılacağı anlatılırken şu ifadeler kullanıldı: “Darbe girişimi, Lagland’ın ve Carl Bildt’in söylediği gibi, Avrupa topraklarında ve bir Avrupa demokrasisine karşı olmuştur. Darbe girişimi bir Avrupa ülkesinde ve Avrupa demokrasisinde yaşandı ve Türk halkı bütün bir demokrasi tarihini baştan yazacak kadar sokağa dökülerek demokrasisine sahip çıktı. Bu yüz yıldır, iki yüz yıldır görülmemiş bir demokrasi direnişidir.”
‘İçe kapanma hali’
Kitapçıktaki konular arasında “Suriye Meselesi ve Mülteci Krizi” ve “Terörle mücadele” başlıkları da yer aldı. “Avrupa’nın göçmen krizi sebebiyle içe kapanması demek, Avrupa değerler mimarisinin yok olması demektir” denilen kitapçıkta, Avrupa’da yükselen aşırı sağ akımların ortak demokratik değerleri tehdit ettiği vurgulandı.
Kitapçıklar, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yürütülecek çalışmalar, gerek yurtiçi gerekse yurtdışı toplantı, konferans ve benzeri çalışmalarda kullanılacak.