SiyasetTBMM, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na 7 üye seçti

TBMM, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na 7 üye seçti

17.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) Meclis tarafından belirlenecek 7 üyenin seçimi yapıldı.

TBMM, Hakimler ve Savcılar  Kurulu’na 7 üye seçti

CHP ve HDP’nin katılmadığı oylamanın birinci turunda 367 oy çoğunluğuna ulaşılamadı. 1. tur oylamada Yargıtay üyeleri arasından seçilecek üyelerden Yaşar Şimşek 334, Mehmet Ademoğlu 324 ve Alp Arslan 340 oy aldı. Danıştay üyeleri arasından seçilecek üyelik için Cafer Ergen 339 oy, öğretim üyeleri arasından seçilecek üyelik için Ali Cengiz Köseoğlu 331, avukatlar arasından seçilecek üyelik için Songül Yazar 318 ve öğretim üyeleri ile avukatlar arasında seçilecek üyelik için Bahçeli’nin avukatı olan Hamit Kocabey 335 oy aldı.

Pusula krizi

Genel Kurul’daki oylamalara geçilmeden önce pusula krizi yaşandı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi adayların isminin bastırıldığı birleşik oy pusulasının mevzuata aykırı olduğunu, değiştirilmemesi halinde oylamaya geçmeyeceğini dile getirdi. Sabaha kadar sürecek 14 ayrı oylamanın gündeme gelmesi üzerine formül arandı ve bir milletvekiline adayların isimlerinin yer aldığı pususular 7 ayrı zarfta verilerek üç tur oylama yapılması konusunda görüş birliği sağlandı. Böylece daha önce bastırılan birleşik oy pusulaları iptal edilerek yeni oy pusulaları basıldı.

Daha sonra Meclis tarafından belirlenecek 7 HSK üyesinin 1. tur seçimine geçildi. Her 7 üye için 7 ayrı pusula ve zarf dağıtılan oylamaya CHP ve HDP katılmadı.

2.5 saatte sayıldı

2.5 saat süren HSK 1. tur gizli oylamasında Meclis üye tamsayısının 3’te 2 çoğunluğu (367) arandı. Birinci turda 352 Ak Parti ve MHP’li milletvekilinin kullandığı toplam 2 bin 564 oy sayıldı. Oylamada 6 boş, 15 geçersiz oy çıktı. Böylece 1. turda leterli çoğunluğa ulaşılamadığı için 5’te 3 çoğunluğun (330) arandığı ikinci tura geçildi. İkinci turda ilk turda en yüksek oyu alan Yaşar Şimşek, Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey HSK üyeliğine seçildi. Toplam 13 üyeden oluşacak ve 2 daire halinde çalışacak HSK üyelikleri için, TBMM Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonda, üyelik için TBMM Başkanlığına başvuran 83 aday adayı arasından 21 aday belirlenmişti.