SiyasetTaş atan çocuklar alt komisyonda

Taş atan çocuklar alt komisyonda

18.03.2010 - 16:28 | Son Güncellenme:

.

Taş atan çocuklar alt komisyonda

TBMM Adalet Komisyonu’nda, kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve terör suçlarına bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların yargılanma usul ve ceza indirimlerini düzenleyen tasarı bir alt komisyona sevk edildi.

Haberin Devamı

TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya Başkanlığı’nda toplanarak, Terörle Mücadele Yasası ve bazı kanunlarda değişiklik öngören Hükümet tasarısını görüştü.

Komisyona bilgi vere Adalet Bakanı Sadullah Ergin, muhalefet partilerinin tepki gösterdiği Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasının öngörüldüğü iddialarına açıklık getirerek başladı konuşmasına. Ergin, yapılacak düzenlemeyle terör örgütü elebaşının yeniden yargılanabileceğine ilişkin endişelerin yerinde olmadığını, bu konunun, değişik yönlere çekilebilecek ve istismara müsait bir konu olduğunu söyledi.

Ergin, yasa tasarısı hakkında komisyon üyelerine bilgi verirken, Tasarının Terörle Mücadele Kanunu(TMK), Ceza Usul Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngördüğünü anımsattı. Ergin, tasarıyla çocuk adalet sisteminde değişiklik yapan hususların bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ergin, çocukların TMK’da sayılan fiil ve eylemlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını amaçladıklarını belirtti. Adalet Bakanı Ergin şöyle dedi:

"Şu anda 12-15 yaş grubundaki çocuklar, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor. Ancak 15-18 yaş arasındaki çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorlar. Bu tasarıdaki düzenlemeyle 18 yaş altındaki tüm çocuklar, ağır ceza mahkemesinde yargılansın isteniyor. Şu anda TMK kapsamında yargılanan 18 yaş altı çocukların hüküm alması durumunda, bu hükmün açıklanmasının geriye bırakılması mümkün değil. Bununla beraber seçenek yaptırımlara hükmün dönüştürülmesi de söz konusu değil. Bu düzenleme ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını geri bırakacak, alternatif seçenek yaptırımların da uygulanabilmesini sağlayacak düzenlemeler var bu tasarı içerisinde. Geçtiğimiz Ekim Ayı’nda Strazburg’ta AİHM’de yaptığımız temaslarda, Mahkeme Başkanı ile görüştük. Türkiye’de yapılan müracaatlardan en fazla hangi konularda müracaatlar var, hangi konularda ihlal kararları çıkıyor, bunları kategorize ettik. ’Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel haklarını ihlal ettiğine dair ihlal kararlarını yerine getirmeyen ülke’ şeklinde deklare edilmesi, Türkiye’yi uluslararası platformda incitiyor. Bu anlamda Rusya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelerle beraber ihlallerde ön planda olan bir ülke olarak anılıyoruz. Biz bu resmin değişmesini arzu ettik. Bu resmi değiştirmek için de en çok ihlal çıkan konularla ilgili bu paket içerisine düzenleme koymayı uygun bulduk."

Haberin Devamı

-TARTIŞMALAR-

Tasarının geneli üzerinde söz alan BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, tasarının bu haliyle yetersiz olduğunu belirtti.

DSP İstanbul Ayşe Jale Ağırbaş ise, polise taş atan çocukların nasıl kullanıldığına dikkat çekerek,"Terörle çocuğun yan yana kullanılması doğru değil. Bu çocukların eğitilmesi gerekir" dedi.

CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, tasarının sorunları çözmeyeceğini savunarak, "Önmeli olan bataklığı kurutmak, ancak biz bataklığa düşeni kurtarmaya çalışıyoruz. Bu da çözüm olmayacak. Yaşananlar çocuk haklarıyla bağdaşmıyor" diye konuştu.

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da, söz konusu tasarıyla "kısmi af" getirilmeye çalışıldığını iddia ederek, "Kamuoyunda taş atan çocuklar denilerek acitasyon yapılıyor. Terörle organik bağ içindekilere öfkelenmek gerekirken, acitasyon atmosferi oluşturuluyor" sözlerle tasarıyı eleştirdi.

Haberin Devamı

Tartışmaların ardından tasarı bir alt komisyona sevk edildi.

-TASARI NELER GETİRİYOR-

Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) çocuklara verilecek cezalar ve yargılanacakları mahkemeler konusunda yer alan alehteki bazı istisnalar kaldırılıyor. TMK’da yer alan "onbeş yaşını tamamlamamış" ifadesi ile "Bu suçlardan dolayı 15 yaşın üzerindeki çocuklar hakkında açılan davalar da bu mahkemelerde(ağır ceza) görülür" hükmü yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, 15-18 yaş arasındaki çocuklar artık özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmayacak, 18 yaş altındaki çocuklar için TMK’dan kaynaklanan yüzde 50 ceza artırımı uygulanmayacak, verilen cezalar da alternatif yaptırımlara dönüştürülebilecek.

Yazarlar