Siyaset‘Sağa açılım’ tuttu ama yeterli olmadı

‘Sağa açılım’ tuttu ama yeterli olmadı

01.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi pek çok çevrede “büyük risk” olarak nitelendirilen “sağa açılım” stratejisi partinin oylarını artırsa da belediye başkanlık sayısını artırmaya yetmedi.

‘Sağa açılım’ tuttu ama yeterli olmadı


Anadolu Ajansı’nın son verilerine göre CHP, merkez sağ adaylarla girdiği büyük kentlerden yalnızca Hatay’da Lütfü Savaş ile yarışı kazanırken, diğer kentlerde yarışı yitirdi. Eski MHP’li Mansur Yavaş Ankara’da, eski DYP’li Sami Sözat Balıkesir’de, eski DYP’li Osman Çilsal Kayseri’de, eski DYP’li Kenan Nuhut Çorum’da, merkez sağ kökenli Necati Şahin Bursa’da partinin oylarını artırdı, ancak bu artış partinin bu kentlerde birinci olmasına yetmedi.
CHP, elinde bulundurduğu Mersin, Antalya, Artvin ve Ordu’yu kaybederken, Hatay ve Burdur’da belediyeyi kazandı. CHP İstanbul adayı Mustafa Sarıgül’ün, 2009 seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyun üzerine çıkması ancak Ak Parti adayı Kadir Topbaş’ın buna rağmen makası açması partide tepkiye yol açtı. Buna rağmen Sarıgül’ün “Kılıçdaroğlu’nun performansı”nın üzerine çıkması nedeniyle ilk kurultayda genel başkan adaylığını zorlayabileceği iddiaları kulislerde konuşulmaya başlandı.

Hedef tutmadı
CHP’nin yüzde 30’u aşma hedefiyle girdiği yerel seçimlerde parti oy oranını 2009 ve 2011’e kıyasla artırsa da büyük hayal kırıklığı yaşadı. Anadolu Ajansı verilerine göre Türkiye genelinde yüzde 27,89 oy alan CHP; 6’sı büyükşehir, 7’si il merkezi ve 176’sı ilçe ve belde olmak üzere toplam 189 seçim çevresinde belediyeleri kazandı. CHP, kazanamasa da İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde oy oranlarını artırdı. CHP; Anadolu Ajansı’nın verilerine göre Aydın, Muğla, Hatay, Eskişehir, İzmir ve Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Burdur, Çanakkale, Edirne, Giresun, Kırklareli, Sinop ve Zonguldak belediyelerini kazandı. CHP, Antalya, Artvin, Ordu ve Mersin’de yerel iktidarını kaybederken, Burdur ve Hatay’ı Ak Parti’den almayı başardı. 30 Mart seçimleriyle de, “Sahil partisi” algısını yıkamayan CHP, Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de de BDP’nin ardından, ancak ikinci sırayı alabildi.

Baykal faktörü iddiası
CHP’de kaybedilen 4 ilin 3’ünü yeni yasayla, sınırları genişletilen büyükşehirler oluşturuyor. Antalya, Ordu ve Mersin’de şehir merkezinde güçlü olan ancak il genelinde birinci parti olamayan CHP, yeni yasanın da etkisiyle bu kentleri kaybetti. Antalya’da eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın değiştirilmesini istediği mevcut Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile yola devam kararı çıkması nedeniyle, Baykal seçim sürecinde Antalya’da etkin bir kampanya yürütmedi. Hatay’da ise eski Ak Partili Lütfü Savaş’ın aday gösterilmesiyle merkez sağ seçmene de hitap eden CHP, aldığı bu risk sonucu belediyeyi kazanmayı başardı. Savaş, Kılıçdaroğlu’nun risk olarak adlandırılan “merkez sağ”a açılım politikasının tek büyük galibi de oldu.
CHP, İstanbul’da yönettiği 13 ilçeyi korurken, Ak Parti’nin elindeki Beylikdüzü’nü kazandı. Böylece CHP’nin İstanbul’daki belediye sayısı 14’e çıktı.