Siyaset'OHAL’in kalkması terörün bittiği anlamına gelmez'

'OHAL’in kalkması terörün bittiği anlamına gelmez'

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Adalet Komisyonu, OHAL sonrası terörle mücadele tedbirlerini içeren teklifi görüştü. Komisyona katılması eleştirilen Adalet Bakanı Gül, terörle mücadelenin yeni dönemde de hukuk sınırları içinde devam edeceğini söyledi. Görüşmeler sonucu teklifin ilk 13 maddesi kabul edildi

OHAL’in kalkması terörün bittiği anlamına gelmez

OHAL’siz ilk günde TBMM Adalet Komisyonu, Ak Parti’nin OHAL döneminde geçerli bazı tedbir ve uygulamaların 3 yıl daha sürmesini içeren yasa teklifini ele aldı. Komisyona Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de katılması tepki çekti. CHP ve HDP temsilcileri OHAL’i kalıcı hale getirdiği ve anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle düzenlemeye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Fransa örneği

Komisyon, OHAL sonrası terörle mücadeleye ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifini ele almak üzere Ak Partili Hakkı Köylü başkanlığında dün 27. Dönem’in ilk toplantısını gerçekleştirdi. Görüşmeler sırasında söz alan Bakan Gül, 2 yıllık OHAL’den olağan döneme geçilmesiyle ihtiyaç duyulabilecek düzenlemeleri içeren teklifi, hükümet olarak olumlu bulduklarını belirtti. Gül, şunları söyledi: “Ak Parti’nin OHAL ilanı keyfekeder tercih değil, bir zaruretti. Devleti saran kanserli hücreleri temizlemek için düşünülmüş bir çare idi. Son 40 yıldır devletin sinir uçlarına kadar nüfuz eden bir casusluk organizasyonu ve terör örgütünü bünyemizden temizlemek başka türlü mümkün olamazdı. OHAL’in sonlanması terörle mücadeleden vazgeçtiğimiz anlamına gelmez. Benzer bir tecrübeyi yaşayan Fransa da ihtiyaç duyduğu mekanizmaları olağan döneme yansıtmıştır. Terörle mücadelemizin olağan dönemde de aksamadan sürdürülmesi için benzer bir adımın atılmasına ihtiyaç duyulduğu ortadadır. Terörle mücadele hukuk düzeni çeçevesinde devam edecektir.” Teklif sahiplerinden Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de, darbenin gerçek hacminin anlaşılmasını sağlayan OHAL’in dün gece itibarıyla kalktığına işaret ederek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“OHAL’in sonlanmasıyla beraber FETÖ ile mücadelede gecikme, bazı önlemlerin alınmasında bir noksanlık olması ihtimaline binaen bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Teklif de üç yıllık geçiş süreci öngörülüyor. Ümidimiz bu sürenin sonunda Türkiye’de bu terör örgütüyle olan mücadelenin hak ettiği şekilde neticelenmiş olmasıdır.”

‘Sürekli OHAL’

CHP’li Zeynel Emre de, “OHAL şeklen kalkıyor ama teklifle kurumsallaşan, sürekli bir OHAL geliyor” diyerek, teklifin alt komisyona sevkini istedi. CHP’li İbrahim Kaboğlu da teklifin anayasanın bir çok maddesine aykırı olduğunu söyledi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay “terörün panzehiri demokrasidir” diyerek, “Gece zifiri karanlıkta denize girenler akıllarına Jaws filmini getirlerse ortada köpekbalığı olmadığı halde hızla kıyıya yüzer. Valiler de işte böyle yapacak. Terör paronayasıyla valilere keyfi yetkiler tanıyarak insanlara hayatı zindan etmeyelim” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Altay’ın sözlerine karşılık, demokrasinin CHP’nin tekelinde olmadığını söyleyen Ak Partili Zengin, başörtüsü yasağını gündeme getirince komisyonda Ak Partili ve CHP’li vekiller arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

HDP’li Ayşe Acar Başara, teklifle valilere çok geniş yetkiler tanındığına işaret ederek, “Halkın seçtiği milletvekilinin şehrine alınmaması ve özgürlüklerin yok edilmesi gibi algılanırsa yanlış olur. Böyle olursa ben milletvekili olarak çalışmalarımı yürüttüğüm şehrime giremeyeceğim. Hatta geçmişte bakan bile, ‘sokağa çıkma yasağı var’ diye şehre alınmadı” dedi. İYİ Partili Hasan Subaşı da, “Darbe iklimini ortadan kaldırabilmek için normalleşme adına adımlar atılmasını tercih ederiz. Halkımızı potansiyel suçlu göremeyiz” derken, MHP’li Halil Öztürk ise terörle mücadelede hükümete destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Tansiyon yükseldi

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği komisyonda, teklifin tümü üzerine görüşmeler 4.5 saat sürdü. Muhalefetin alt komsiyon talebi ve müzakerelerin devamı istemiyle yaptığı itirazlara karşın, yapılan oylama ile teklifin madde görüşmelerine geçildi.

13 madde geçti

Komisyon dünkü 13,5 saatlik maddesiyle 25 maddelik teklifin ilk 13 maddesini kabul etti. Teklifin 3 yıl süreyle gözaltı sürelerini uzatan maddesi komisyonda uzun süre tartışıldı. Anayasaya göre gözaltına alınanın 4 gün içinde hakim karşısına çıkarılması hükmünü içerdiğini vurgulayan muhalefet temsilcileri, OHAL ve savaş hali dışında bu sürenin uzatılamayacağını vurgulayarak, teklifin gözaltı süresini toplu suçlarda 12 güne kadar çıkartan maddesinin anayasaya aykırı olduğunu savundular. İtirazlara karşın madde aynen benimsendi.

Komisyon teklif üzerine çalışmasına bugün devam edecek.

Silahların mülkiyeti kamuya

AK Parti’nin verdiği önergelerle teklifte bazı değişiklikler yapıldı. Önergeyle teklife eklenen maddeye göre, anayasal düzene karşı suçlar ile terör suçlarından mahkum olanlarla, MGK’ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti ve iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle, kamu görevinden çıkarılanların silah ruhsatları iptal edilecek ve bu silahların mülkiyeti kamuya geçirilecek. Kişinin görevine iade edilmesi halinde mülkiyeti kamuya geçirilen silahlar sahibine iade edilecek. Silahın iadesinin mümkün olmaması halinde ise rayiç değeri tespit edilerek, sahibine ödenecek.