30.10.2013 - 11:28 | Son Güncellenme:
SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kasım ayında Meclis gündemine gelecek torba yasaya yanıltıcı reklamlara hapis cezası getiren hükümlerin ekleneceğini söyledi. Müezzinoğlu, "Cezai müeyyideler, yaptırımlar artınca ve hapis cezası da devreye girince daha ciddi bir kontrol sistematiği olmuş olacak" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geceyi geçirdiği Edirne’deki otelde sabah gazetecilerle bir araya geldi. Edirne’de devam eden yatırımlarla ilgili bilgiler veren Bakan Müezzinoğlu, gazetecilerin ‘Yüzde 100 et’ ibaresiyle satılan ürünlerde dalak, işkembe, yürek, bağırsak, akciğer, meme gibi sakatatın yanı sıra kemik, deri, kıkırdak ve kıl’ gibi maddeler tespit edildiğini hatırlatılması üzerine, yanıltıcı reklamlara hapis cezası getirileceğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, "Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’nın bir denetimi yok. Bu konudaki denetimleri, standardı belirleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapıyor. Ama cezai müeyyideleri arttıran hükümler torba kanun tasarısına konulacak. Torba kanun bu hafta gelecekti, bazı teknik nedenlerle ertelemek durumunda kaldık. Tahmin ediyorum kasım ayında Meclis’e gelecek. O zaman orada cezai müeyyideler, yaptırımlar artınca ve hapis cezası da devreye girince daha ciddi bir kontrol sistematiği olmuş olacak" diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, "Şimdi vatandaşı aldatan, yanıltan veya içinde söylendiğinin dışında katkı maddesi olanlar tabii ki ‘para cezasını ödedim yapmaya devam ederim’ bu doğru değil. Bizim bu yanıltıcı reklamlar dediğimiz işte ‘bu gıdayı al, şu hastalığın tedavi olsun’ gibi ‘her türlü derde derman’ gibi televizyonlarda yer alan reklamlar gibi bütün bunlarla ilgili düzenlemelerimiz bu torba kanun içerisinde var" dedi.
’20 BİN UZMAN HEKİM AÇIĞIMIZ VAR’
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de 20 bin uzman hekim açığı bulunduğunu ve Yunanistan’da iş arayan 7 bin hekime kapılarının açık olduğunu bir kez daha hatırlatarak, bunun için gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Bakan Müezzinoğlu, "Yunanistan’da 7 bin doktorun iş aradığı medyasına yansıdı. Ben de ’Türkiye’de onlara ihtiyacımız var; kapımız onlara açık’ dedim. Bizim şu anda 20 bin uzman hekim açığımız var. Yunanistan’da mesleki birikimi yüksek olan, mesleki katkı sağlayabilecek hekimlerden istifa etmek isteriz. Onlara kapımız açık" dedi.
’YUNANLI DOKTORLARA TERCÜMAN VEREBİLİRİZ’
Yunanistan’dan gelerek Türkiye’de çalışacak hekimlerin Türkçe bilmediğinin hatırlatılması üzerine Bakan Müezzinoğlu, "Şimdi artık dilde çok sorun yok, neticede iyi bir tercümanı veririz yanına. Şimdi onun örneğin çocuk kalp cerrahı olduğunu düşünelim. Bu mesleğini iyi yapıp yapmıyor olması, bilip bilmiyor olması ve dünya standartlarındaki eğitimi var ise bize o mesleğini icra etmesini arzu ediyoruz. Mesleğini çok iyi yapıyor mu? Bize o lazım" diye konuştu.
’182’NİN ÜCRETİ 1 LİRAYI GEÇMEYECEK’
Bir gazetecinin 182 hastane randevu sisteminin ücretli olmasıyla ilgili sorusu üzerine, bu konuda bir çalışma sürdürdüklerini ifade eden Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
"Alo 182 ücretsiz değil. Dakikası 45 kuruş ama herkesin kullandığı hatlar farklı veya aldığı paketler farklı. Görüşmeler uzadığı için faturalara 4-5 liralık yansımalar olduğu konusunda şikayetler geliyor. Biz şimdi bütün operatörlerle fiks bir ücret üzerine anlaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız hastane randevusu için aradığında süre ne kadar uzarsa uzasın. Görüşme sırasında istenilen bilgiler verirken de süre işliyor, kontör işliyor. Üç dakika oldu diyelim, faturaya da 3 lira geliyor. Biz burada randevu için mi telefon etti, 75 kuruşun dışında geçmeyecek. Onu, 1 lirayı geçmeyecek şekilde görüşmeleri yapıyoruz. Henüz sonuçlandırmış değiliz. Ama vatandaşımız randevu için aradığında 1 lirayı geçmeyen bir ücret faturalarına tahakkuk edecek."