SiyasetMHP'de kurultay günü

MHP'de kurultay günü

19.06.2016 - 09:43 | Son Güncellenme:

MHP'de muhalif adaylar bugün parti tüzüğünü değiştirmek için toplanıyor. Salon içi ve dışında yoğun güvenlik önlemi alındı. Partililer salona gitmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Parti yönetimi kurultaya katılmadı. MHP kurultayına gelen ilk isim Ümit Özdağ oldu! Genel Başkan adaylarından Meral Akşener'in salona 'Başbakan Meral' sloganı ile girmesi gerilime neden oldu. Yan yana oturan genel başkan adaylarının hararetli tartışması dikkat çekti. Hazirun cetveline imza atan delege sayısının 752 olduğu açıklandı. Olağanüstü tüzük kurultayı başladı. Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu, Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi anons etti ama katılmadığı için konuşma yapması maddesi atlandı. Kurultayda tüzükte 13 madde değişti. Olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı. Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oy birliğiyle kabul edildi.Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP'lilerin geri dönmelerinin de önü açıldı.

MHPde kurultay günü

MHP'de 1 Kasım seçimleri sonrası başlayan kurultay tartışmalarında bugün önemli bir adım atılıyor. Olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önünü açacak tüzük kurultayı bugün Ankara Büyük Anadolu Oteli'ndeki salonda yapılıyor. Salona gelen Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener yan yana oturdu. Kurultaya katılmayacağını açıklayan MHP lideri Devlet Bahçeli için özel yer ayrılmazken, fotoğrafları salona asıldı.

Haberin Devamı

Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel tarafından salonda yapılan açıklamada hazurun cetveline imza atan delege sayısının kurultayın toplanması için gerekli olan salt çoğunluğa ulaştığı belirtildi. Erel, yaptığı açıklamada 752 delegenin noter tastikli imza verdiği yaklaşık 50 delgenin ise sırada beklediği belirtti.Açıklamanın ardından salondan "Ülkücü hareket engellenemez" sloganları yükseldi. 5 saatlik gecikmeden sonra olağansüt tüzük kurultayı başladı. Kurultayın açılışını MHP Kurucular Kurulu Üyesi ve Çağrı Heyeti Başkanı Ali Sağar yaptı.

Divan başkanlığına Meral Akşener'in adayı Musavat Dervişoğlu seçildi. Divan üyeliklerine ise Halil Aydoğdu, Dursun Ataş, Nesrin Ünal ve Kürşat Ergün getirildi. MHP 6. Olağanüstü Kurultay'da 119 maddelik MHP Tüzüğü'nün 13 maddesi değişti. Böylece olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı. Kurultay'da Olağanüstü Büyük Kongre'nin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Aynı tarih için MHP Genel Merkezi de seçimli kurultay kararı almıştı.

Haberin Devamı

BAHÇELİ KÜRSÜYE DAVET EDİLDİ AMA...

Divan Başkanı Musavat Dervişoğlu kongrede Genel Başkan Devlet Bahçeli ya da görevlendirdiği bir yetkiliyi konuşma yapması için kürsüye davet etti. Bahçeli ya da görevlendirdiği bir isim olmadığı için konuşma maddesi oy birliği ile atlandı.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onamasından sonra çağrı heyeti tarafından 19 Haziran Pazar günü kongrenin yapılması yönünde aldığı karara istinaden partililer kongrenin yapılacağı Büyük Anadolu Otel önünde toplanmaya başladı. Salonda tüm hazırlıklar tamamlandı. Bin 500 kişi kapasiteli salonda Atatürk, Alparslan Türkeş ve Devlet Bahçeli'nin dev posterleri asıldı.Kurultay için Çağrı Heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre delege gözüken 1186 partiliye davet gönderdi. Tüzük değişikliği için salt çoğunluk yetiyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Salon çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Havalanı ayrımından sonra iki ayrı güvenlik noktası oluşturuldu. Salon içinde isi delgeler iki ayrı güvenlik önleminden sonra giriş yapabiliyorlar. Salona gitmek isteyenler kilometrelerce uzun araç kuyruğu oluşturdu.

Haberin Devamı

İLK KEZ ELEKTRONİK BARKOT SİSTEMİ KULLANILDI

Salona delegeler dışında kimse alınmıyor. Delegeler için özel kartlar hazırlandı. İlk kez bir kongrede elektronik barkot sistemi kullanılıyor. Delegeler kartlarındaki özel barkodu okutup isimleri görüldükten sonra girebildiler. Basın, delege, misafirler, protokol ve partililer ayır ayrı kapılardan giriş yaptı.

MHPde kurultay günü

MİSAFİRLER İÇİN ÖZEL SALON

Çağrı Heyeti, otele ait 8 bin kişilik kapalı spor salonunda da barkovizyon ekranlarıyla kurultayın izlenmesini sağladı. Kurultayın toplanması ve divanın oluşturulmasının ardından Çağrı Heyeti’nin görevi sona erdi.

DELEGE KAYITLARI NOTER EŞLİĞİNDE YAPILDI

Delgeler kamera ve noter eşliğinde kayıt yaptırdılar. Kongreye katılan degeler kimlik fotokopilerini verdikten sonra hazurun cetveline imza atıyorlar. İşlemlerin uzaması zaman zaman gerginliklere neden oldu.

Haberin Devamı

İLK GELEN ÜMİT ÖZDAĞ OLDU

Salona adaylardan ilk gelen Ümit Özdağ oldu. Özdağ'ın yanında eski vekillerden Özcan Yeniçeri de vardı.

ARBEDE YAŞANDI

MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan’ın salona girişi sırasında yanında bulunan partililer üstlerini aratmak istemedi. Bunun üzerine polis ile partililer arasında arbede yaşandı. Çoğu partili yaşanan bu tartışma üzerine kongre alanına aranmadan geçti.

SİNAN OĞAN'IN YANINDAKİ SÜRPRİZ İSİM

Iğdır eski Milletvekili Sinan Oğan, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş ile birlikte salona geldi.

BAŞBAKAN MERAL SLOGANLARI İLE GELDİ

Genel Başkan adaylarından Meral Akşener salona Başbakan Meral sloganları ile girdi. Akşener'in salona bu şekilde girmesi "Salona hakimiyet kurmak istiyor" algısı oluşmasına neden oldu. Diğer genel başkan adayları arasında bu durum rahatsızlık yarattı. Kısa bir gerilim yaşandı.

KURULTAYDA HARARETLİ TARTIŞMA

MHPde kurultay günü

Salona giren genel başkan adayları yan yana oturdu. Genel başkan adaylarının aralarındaki hararetli tartışma dikkat çekti. Kurultaya saatler kala iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturma karara almıştı. bu tartışmanın bu birliktelikle ilgil olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı

ŞARKILAR ÇALINDI

Kurultay salonunda Mustafa Yıldızdoğan, Ahmet Şafak ve Kıraç'ın MHP için hazırladığı şarkılar çalındı.

KOLAĞANÜSTÜ TÜZÜK KURULTAYININ AÇILIŞINI ALİ SAĞAR YAPTI

MHP Olağansüt Tüzük Kurultayı 5 saat gecikmeyle başladı. Kurultayın açılışını MHP Kurucular Kurulu Üyesi ve Çağrı Heyetinin kıdemli üyesi Ali Sağar yaptı.

İLK AÇIKLAMA OĞAN'DAN GELDİ: YETERLİ SAYIYA ULAŞTIK

MHP'nin 6. Olağanüstü Büyük Kongresi öncesi Söğütözü'ndeki Anadolu Otel'de delegelerle biraraya gelen MHP Genel Başkan Adayı Sinan Oğan, kongreyle ilgili yaptığı konuşmada “Görüldüğü gibi kongre heyecanını bütün ülkücüler yaşıyor. Biraz önce havaalanı yanındaki Büyük Anadolu Otel'deydim. Bütün delegelerimiz oradaydı. Bütün delegelerimizde coşku var. Şimdi de buradayız. Burada da aynı şekilde coşku bütün delegelerimizi sarmış durumda. Allah'ın izniyle yarın ülkücülere yakışır, centilmenlik içinde olağan bir kongre yapacağız” ifadelerini kullandı.
Kongre için yeterli sayıya ulaştıklarını belirten Oğan, "Şu an yeterli sayı mevcut. Yolda olan delegelerimiz de var. Dolayısıyla bu konuda şimdiden yeterli sayıya ulaştık diyebiliriz" şeklinde konuştu.

SALT ÇOĞUNLUK TARTIŞMASI

Yargıtay kayıtlarına göre tuzuk kurultayının yapılabilmesi için 1211 delegenin 606'sinin imza vermesi gerekiyordu. MHP yönetiminin açıkladığı rakamlara göre 1241 delegenin 621'nin imzası gerekiyor. Muhaliflerin rakamlarına göre ise 1198 delgenin 599'nun imzası gerektiği belirtiliyor.

TÜZÜKTE 13 DEĞİŞİKLİK YAPILDI

MHP'li muhaliflerin olağanüsüt tüzük kurultayında tüzükte 13 madde ile igili değşiklik önergesi verildi. Divan Başkanı Musavvat Dervişoğlu, değiştirilmesi istenen tüzük maddelerini okudu. Maddeler oy birliği ile kabul edildi. Muhaliflere verdikleri destek nedeni ile partiden uzaklaştırılan MHP'lilerin geri dönmelerinin de önü açıldı.

KURULTAY İÇİN 10 TEMMUZ KARARI...

Kurultayda 119 maddelik MHP Tüzüğü'nün 13 maddesi değişti. Değiştirillen maddeler ile olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı. Kurultayda Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oy birliğiyle kabul edildi. Kurultayın 10 Temmuz 2016 tarihinde yeterli çoğunlukla toplanamaması durumunda ise 17 Temmuz 2016 tarihinde Büyük Anadolu Otel’de toplanılacağı belirtildi.

7 Haziran’dan sonra işlenen tüm disiplin cezaları kaldırıldı.

Seçimli olağanüstü kurultaya kadar Musavat dervişoğlu başkanılğında 6 kişilik kongre heyetinin görevlendirilmesi, kongre heyetinin genel başkan ve parti yönetimi adına her türlü kararı almaya yetkili olması kabul edildi.

Tüzük değişikliğiyle MYK'nın partiden ihraç ve teşkilat kapatma yetkileri kaldırıldı.

Ayrıca tüzüğe eklenen maddeyle "3 ay içinde hiçbir üye hakkında tedbirli olarak disiplin kararı alınamaz, tedbir kararları hükümsüzdür, her türlü karar organlarına seçilebilirler" hükmü getirildi.

GÜNGÖR'E İADE-İ İTİBAR

16.30 Kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi. 2001 yılında partiden ihraç edilen, 2014 yılında yaşamını yitiren eski Milletvekili Ali Güngör için de iade-i itibar kararı çıktı.

ÜMİT ÖZDAĞ'DA İLK AÇIKLAMA

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, "MHP kadrolarının büyük bir heyecanla beklediği tüzük kurultayını, büyük bir olgunluk, birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştirdik. Şimdi tüzük kurultayının yapılmasıyla genel başkan seçimli bir kurultayın da önü açılmış oldu" dedi.

ÇAĞRI HEYETİ'NDEN ÇAĞIR...

Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel bizim için psikolojik sınır olan 900'u aşmak için imza atmayan delegeleri de hazurun cetveline imza atmaya davet ediyorum açıklaması yaptı. Bu açıklama sırasında salon ayağa kalktı. 'Ülkücü hareket engellenemez" sloganları atıldı. Salonda genel başkan adaylarının taraftarlarının karşılıklı sloganları yükseliyor.

BAHÇELİ'YE KARŞI 8 İSİM

Seçimlerde başarısız olunduğunu savunan muhalifler, Devlet Bahçeli'ye karşı bayrak açmıştı. Genel Merkez'in seçimli kurultay açıklaması sonrası aday sayıs arttı. İşte o isimler:
Meral Akşener (Eski İçişleri Bakanı)
Koray Aydın (Eski Bakan)
Ümit Özdağ (MHP Genel Başkan yardımcısı)
Sait Gönen (eski Konya Milletvekili)
Sinan Oğan (Eski milletvekili)
Süleyman Servet Sazak (Gün Sazak’ı oğlu)
Suat Başaran (eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı)
Hüseyin Sözlü (Adana Büyükşehir Belediye Başkanı)

MHP'DEKİ KURULTAY İÇİN TARTIŞMALI SÜREÇ 15 OCAKTA BAŞLADI

MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.Olağanüstü kongre talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi. Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren Mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.

Gerekçeli kararda, MHP'nin 1232 delegesinden 531'inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezince olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğünün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.
GENEL MERKEZDEN KURULTAY KARARINA İTİRAZ

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin bu kararının ardından konu, Genel Merkez tarafından Yargıtaya taşındı. Genel Merkez, mahkemenin kararını 15 Nisan'da temyize götürdü. Yargıtaydaki temyiz süreci devam ederken, mahkeme tarafından görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Genel Merkez ise bu kararı tanımadığını bildirdi.Kongre tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

YEREL MAHKEMELERDEN DURDURMA

Ancak tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesindeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurdu.

15 MAYISTA TOPLANAMADILAR
Çağrı heyetinin kararı doğrultusunda kongre salonu önüne gelen delegeler salona giremeyince o günkü kurultay iptal edildi.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirterek Çağrı Heyeti’nin olağanüstü kurultayı toplayabileceğini belirtti. Yargıtay kararı sonrası MHP yönetimi 10 Temmuz'da seçimli kurultal yapma kararını açıkladı. Çağrı Heyeti ise 19 Haziran'da tüzük kurultayını toplama kararı aldı.