10.11.2008 - 15:39 | Son Güncellenme:
Mehmet Ağar’ın, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili Susurluk davası kapsamında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmaö suçundan yargılanmasına yarın başlanacak. Dava, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Doğru Yol Partisi ve Demokrat Parti eski genel başkanı Mehmet Ağar’ın, Susurluk davası kapsamında, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili “suç işlemek amacıyla örgüt kurmaö suçundan Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına yarın başlanacak.
-MİLLETVEKİLİ OLDUĞU İÇİN YARGILANMAMIŞTI-
Mehmet Ağar’ın 1993-1996 yılları arasında, cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek, gıyabi tutuklu sanık Abdullah Çatlı’nın saklı bulunduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere haber vermemek ve gizlenmesine yardım etmek; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e silah taşıma izin belgesi vermek suretiyle görevi kötüye kullanmak; yasalara aykırı olarak Abdullah Çatlı ve Yaşar Öz’e hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesini sağlamak suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçlamalarıyla hakkında dava açılması istenmişti.
Mehmet Ağar hakkında Susurluk davası kapsamında açılan dava, milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulmuştu. Ağar, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde tekrar milletvekili seçilemeyince, yasama dokunulmazlığı kalmadığı için İçişleri Bakanlığı dosyasını Danıştay’a gönderdi. Danıştay 1. Dairesi, Ağar’ın cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek suçu yönünden lüzum-u muhakemesine karar verdi. Danıştay, suçun işlendiği tarihte Ağar’ın vali statüsünde bulunduğunu belirterek yargılamasının Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinde yapılmasına hükmetti.
Danıştay 1. Dairesi DGM, Ağır Ceza ve Yargıtay’ın Susurluk kararları ile Ağar hakkındaki fezlekeleri inceleyerek bazı tespitlerde bulunmuştu. Daire kararında, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmekö suçuyla ilgili olarak İstanbul DGM’de yargılanan diğer sanıklar İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Abdülgani Kızılkaya, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Yaşar Öz, Ali Fevzi Bir, Haluk Kırcı ve Sami Hoştan ile Ağar arasında bazı bağlantılar tespit edildiği vurgulanmıştı.
Kararda ayrıca, İçişleri Bakanlığı başmüfettişlerince 5 Mart 1999’da düzenlenen fezlekenin incelenmesinden, Ağar’ın, üstüne atılı "cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek" suçunu işlediğini doğrulayacak ve hakkında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğu bildirilmişti.
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin, Mehmet Ağar’ın yargılanmasına ilişkin verdiği görevsizlik kararının ardından dosya, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gelmişti. Danıştay 1. Dairesi, Ağar’ın, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmekö suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, Ağar’ın eylemine uyan 5237 sayılı TCK’nın “suç işlemek için örgüt kurmakö başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti.(