Siyaset‘Madem ki Kıbrıs’ta bir tırmanma istiyorsunuz biz de gereğini yaparız’

‘Madem ki Kıbrıs’ta bir tırmanma istiyorsunuz biz de gereğini yaparız’

01.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) silah ambargosunu kaldırması ile ilgili, “Silah anlamında ne gerekiyorsa bunu yapacağız. Madem tırmanma istiyorsunuz Ada’da biz de gereğini yapacağız” dedi.

‘Madem ki Kıbrıs’ta bir tırmanma istiyorsunuz biz de gereğini yaparız’

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeki programda basın mensupları ile bir araya gelen Çavuşoğlu, Yunanistan’a, “Kimsenin arkasına sığınmayın” uyarısında bulunarak şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Biz ‘olur’ vermeseydik Yunanistan NATO üyesi olamazdı. Yunanistan arkamda o var, bu var diye söylemlerin arkasına sığınırsa kendisi kaybeder. Yunanistan, ‘Avrupa Birliği tam arkamızda bulunur’ derse yanılır.  Kıbrıs’ta ve Ege’de sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu konu, Milli Güvenlik Kurulu’nda değerlendirildi. Bu noktaya nasıl geldik? Biz garantör ülkeyiz. Garantör ülke olarak KKTC’nin de haklarını savunmak zorundayız.” 

Çavuşoğlu, ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne silah ambargosunu kaldırmasıyla ilgili, şu değerlendirmede bulundu:

“Ada’da Türk tarafı-Rum tarafı dengesi var. ABD, Türkiye ve Yunanistan arasında da bir denge politikası izliyordu. Bu politikadan iki yıldır uzaklaşmaya başladı. Bu konuda biz uyardık. ABD aslında denge politikasını bozduğunu, tamamen Rum yanlısı olduğunu gösteriyor. ABD bir karar aldı. Rum tarafı silah alır, almaz. Bugüne kadar KKTC’de biz gerekli tedbirleri aldık. Bu karardan sonra biz de ilaveten buraya ne gerekiyorsa takviye yapacağız. Silah anlamında ne gerekiyorsa bunu yapacağız. ABD’nin bu kararına biz somut adımla cevap vereceğiz. Madem tırmanma istiyorsunuz Ada’da, biz de gereğini yapacağız. KKTC ve Kıbrıs Türkü’nü korumak için her türlü adımı atacağız. Artık başkalarının aldığı kararlara boyun eğmeyen bir Türkiye’nin olduğunu da dosta düşmana herkese göstermemiz gerekiyor.”