08.04.2010 - 00:37 | Son Güncellenme:
ESRA ALUS
Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli Tümgeneral Tuncay Çakan, emekli Tuğgeneral Halil Kalkanlı ile emekli Tümgeneral Behzat Balta, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek” iddasıyla tutuklandı. Emekli Albay Erdal Akyazan mahkeme sorgusunun sonrası, emekli Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, emekli Tuğgeneral Oktay Faruk Memioğlu, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut ve emekli Albay Sıtkı Özbek ile askeriyede görevli sivil memur Güllü Şalkaya ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Gözaltına alınan ve savcılıkça sorgulamaları yapılan bazı emekli ve muvazzaf şüphelilere, savcılar tarafından, adliyede alınan ses kayıt örneklerinden bir kısmını, seminere ait ses kayıtlarıyla karşılaştırmak için “Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığı tarihçesi” gibi metinlerin okutulduğu belirtildi.
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne dün sabah ilk olarak son operasyonda gözaltına alınan Çakan, Balta, Akbulut, Tutkun, Kalkanlı, Memioğlu, Özbek, Akyazan ve Şalkaya sevk edildi. Bu kişiler, Cumhuriyet savcıları Süleyman Pehlivan ve Ali Haydar’a ifade verdi. Akbulut, Tutkun, Memioğlu, Özbek ve Şalkaya, savcılıkça serbest bırakıldı. Balta, Kalkanlı, Çakan ve Akyazan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Çakan, Kalkanlı ve Balta, tutuklanırken, Akyazan serbest kaldı.
Ses örnekleri alındı
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve savcılıkça sorgulamaları yapılan bazı emekli ve muvazzaf şüphelilere, ses kayıtları için bazı metinlerin okutulduğu öğrenildi. Emekli Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı Tuğgeneral Tuncay Çakan ile önceki gün İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklanan emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa’ya ses kaydının alınması için okutulan metinde “Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığı tarihçesi”nin yer aldığı belirtildi. Emekli Tuğgeneral Çakan’ın avukatı Armağan Güner ile emekli Tümgeneral Karababa’nın avukatı Barış Tepecik, müvekkillerine “Selimiye Kışlası, 1. Ordu Komutanlığı Tarihçesi”nin yazılı olduğu dört sayfalık bir metnin okutulduğunu söyledi. Bazı şüphelilerin, emniyet ve savcılık soruşturması aşamasında ses kayıtları alınırken bu kişilere kültür-sanat dergileri ve Osmanlı sanatına ilişkin kitaplardan bölümler okutulduğu kaydedildi.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının, adliyede alınan ses kayıt örneklerinden bir kısmını, seminere ait ses kayıtlarıyla karşılaştırılması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği ve emniyetten rapor gelmesinin beklendiği belirtildi.
Selimiye Kışlası’nın tarihi
İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alan Selimiye Kışlası, III. Selim tarafından Nizam-ı Cedid askerleri için 1794-1799 yılları arasında kesme taş bir kaide üzerine ahşap olarak inşa ettirildi. 1807’deki Yeniçeri ayaklanması sırasında yakılan kışla, Sultan II. Mahmud tarafından 1827-1829 tarihleri arasında mimar Krikor Balyan’a kagir olarak yeniden yaptırıldı.
Sultan Abdülmecid devrinde iki defa yenilenen ve dört köşesine yedişer katlı birer kule ilave edilerek bugünkü halini alan kışla, Kırım Savaşı sırasında 1853-1856 yılları arasında İngiliz askerlerine tahsis edildi.
Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale 1854’te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askelerinin tedavisinde görev aldı.
Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürüldü. Cumhuriyet döneminde farklı amaçlarla kullanılan kışla 1959-1963 yılları arasında “Selimiye Askeri Orta Okulu” adı ile askeri orta okul olarak hizmet verdi.
Kışla, 1963 yılında tamir edilerek 1. Ordu Karargâhı haline getirildi. 1970’li ve 1980’li yıllardaki sıkıyönetim zamanında askeri mahkemenin de görev yaptığı kışla, aynı zamanda askeri tutukevi olarak da kullanıldı. Türk mimari tarihinde, İstanbul’un geleneksel görünümünü değiştiren ilk yapılardan olan Selimiye Kışlası’nda şu anda 1. Ordu Komutanlığı faaliyet gösteriyor.