Siyasetİzmir'de ‘Said-i Nursi krizi'

İzmir'de ‘Said-i Nursi krizi'

27.11.2010 - 15:14 | Son Güncellenme:

CHP İzmir İl Yönetimi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından Balçova Termal Tesisleri Seminer Salonu'nda organize edilen ‘Risale-i Nur'un Doğuş ve Neşin Yılları- Bediüzzaman Sergisi'ne tepki gösterdi. CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, böyle bir sergiye izin verilmesini anlamadıklarını söyledi.

İzmirde ‘Said-i Nursi krizi

CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Serdar Değirmenci, il başkanlığında basın toplantısı yaparken Özel İdare'ye ait Balçova Termal Tesisleri'nde düzenlenen ‘Risale-i Nur'un Doğuş ve Neşin Yılları-Bediüzzaman Sergisi'ne’ tepki gösterdi. İl Başkanı Nalbantoğlu, “Özel İdaremize ait Balçova Termal Tesisleri'nde bugün bir serginin açılışı gerçekleştiriliyor. Serginin açılışına, içeriğine söyleyecek bir şeyimiz yok. Bu yapanları ilgilendirir. Özel İdare'ye ait alanının kiralanması aşamasında, şirket yönetim kuruluna ne amaçla kiralanacağını konusunda verilen bilginin dışında bir iş yapıldığını dün akşam Said-i Nursi'ye ait bir resim sergisinin açılacağını oraya asılan dev pankartlarla öğrendik” dedi. Nalbantoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“İlgili arkadaşlar İstanbul İlim Yayma Vakfı'nın bu konuda herhangi bir bilgi vermediğini ifade etti. Gece sayın Valimizle görüştük. Bu serginin düzenleniş biçimi itibariyle iptal edilmesine ve şirket yönetim kurulunun görüşünün bu olduğunu ifade ettik. Ancak, sayın valimiz ‘orası bir ticarethanedir. Bir sözleşme yapılmıştır ve gereği yerine getirilecektir' diye yorum yaptı. Biz Özel İdare'ye ait yerlerin ticarethane olduğunu düşünmüyoruz. Sayın valimizi benzer uygulamalar konusunda bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Bugüne kadar İzmir'e yapmaya çalıştığı katkılar ve genel görüntünün değişmemesi gerektiğini bekliyoruz. Bu noktada haber verilmeden yapılmış olan bu serginin yapılmasını ve buna meydan verilmesini CHP il örgütü olarak kınıyoruz.”

Haberin Devamı

Nalbantoğlu, böyle bir serginin açılacağından kimsenin haberi olmadığını öne sürerken,, ‘Ne yapacaksın? Neden burası kiralanıyor?' gibi şeylerin sorulması gerektiğini söyledi. İl Genel Meclisi Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, şöyle dedi:

“İsteyen herkes istediği her yerde sergisini açar. Ama bunları haber vereceksin. Ne yapacağını söyleyeceksin. Ona göre de oraları yönetmekte olan insanlara karar verme olanağı sağlayacaksın. Termal A.Ş'yi yöneten arkadaşların bilgisi olsaydı bu serginin orada açılmasına biz buna izin vermezdik. Bu işin bu noktada iptal edilmesini sağlayabilecek şu andaki tek otorite Vali. Çünkü o şirketin yönetim kurulu başkanı Vali. O şirketin yönetim kurulunu olağanüstü toplantıya ancak Vali çağırabilir. Onun dışında başka bir otorite yok. O da bu işlemi yapmayacağını söyledi. Böyle bir serginin Özel İdare içinde açılmasına Termal A.Ş'yi yönetmekte olan CHP'liler izin vermezdi. Biz oraları ticaret hükümlerine göre kurulmuş bir şirket de olsa oraları kamusal alan olarak değerlendiriyoruz. Böyle bir özel amaçlı bir şeye verilmesinin doğru olacağını düşünmezdik. Biz bu işin engellenmemesini protesto ediyoruz. Vali bey devreye girmeliydi. İzmir'de işlerin hakikatten beraber çalıştığı beraber yönettiği tavrı burada da göstermesini beklerdik sayın valimizden.”

Haberin Devamı

PLATFORMDAN CEVAP

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, sergi duyurusunu hazırladıkları pankartın kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce gece indirildiğini söyledi. Yüce, aynı sergiyi 11'inci kez açtıklarını belirtirken, şöyle devam etti:
“Sergi, devlet büyüklerinin teşrifleriye açıldı. Biz İzmir'i demokrat olarak biliyoruz. Bütün fikir, inançlara tahammül eden bir kent olarak biliyoruz. Sabah pankartımızı tekrar astık. Manisa, Denizli gibi çevre illerden de binlerce kişi sergiyi izlemeye geliyor. Kamu alan diye bir şey yok. Burası bir işletmedir. Biz de burayı kiraladık. Burada sanat, kültür faaliyeti var. Bunun ne olduğunu bilmeden, tek bir satırını okumadan, Said Nursi'nin hayatıyla ilgili tek bir cümlelik fikri olmadan, sadece duyumlarla ya da ideolojik olarak yaklaşıp yorumlar yapmak doğru değil. Ben de CHP'lilerin tepkisini anlamadım. İzmir'de ilk kez bu sergiyi düzenledik.”