SiyasetFaili meçhul davasında Kıyat’ın tanıklığı istendi

Faili meçhul davasında Kıyat’ın tanıklığı istendi

08.08.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Şırnak’ta işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili davada mağdur ve sanık avukatları “Faili meçhul cinayetler bir devlet politikasıydı” diyen emekli Koramiral Atilla Kıyat ’ın tanık olarak dinlenilmesi talep etti

Faili meçhul davasında Kıyat’ın tanıklığı istendi

Şırnak’ta 1993-95 yıllarında işlenen faili meçhul cinayetlerin sorumlusu olduğu iddiasıyla Cizre eski belediye Başkanı Kamil Atak ve PKK itirafçılarıyla birlikte tutuklu bulunan Albay Cemal Temizöz’ün yargılanmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklar Temizöz, Kamil Atak, Tamer Atak, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kukel Atak hazır bulundu.

‘Kıyat dinlensin’
Mağdur avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, bir gazeteye verdiği demeçte, “Faili meçhul cinayetlerin bir devlet politikası” olduğunu söyleyen emekli Koramiral Atilla Kıyat ’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Kozağaçlı, “Kıyat açıklamalarında bu davayı ilgilendiren beyanlarda bulunmuştur. Bu nedenle Kıyat ’ın tanık olarak dinlenmesini talep ediyoruz” dedi. Sanıklardan Hıdır Altuğ ve Fırat Altun ’un avukatı Murat Çekiç de, Kıyat ’ın tanık olarak dinlenilmesini isteyerek, “Basında yer alan açıklamaları nedeniyle kendisinin ya tanık olarak mahkemenizce dinlenilmesini, veya mahkemenize yönelik adil yargılamayı etkilemek suçundan dolayı suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Mahkeme, bu talebin daha sonraki duruşmalarda değerlendirilmesini kararlaştırdı.

‘Kişisel görüşleri’
Kıyat’ın sözlerini değerlendiren sanık Temizöz ise, beyanları Kıyat’ın kişisel görüşleri olduğunu belirtti. Temizöz, devletin böyle bir politikasının olmadığının ortada olduğunu ifade ederek, “Ben Cizre’ye kendimi verdim. Şimdi keşke diyorum. Ben Cizre halkını kendimi feda edecek kadar sevdim. Ben vatandaşın canına malını korumak için yeminime sadık kaldım. Üzülerek söylüyorum; devletin bazı kademeleri örgütün taktik ve yöntemlerini hâlâ anlamış değil. PKK’yı kimse doğru dürüst bilmiyor ve anlamıyor. KCK şehir yapısı denilip duruluyor. Bunlar görünen şeyler” dedi.
Mahkeme tutuklu 7 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi.


Yine beyaz Toros
Temizöz davasında Cizre’deki işyerinden silahlı kişiler tarafından alınan ve daha sonra cesedi bulunan Ramazan Elçi cinayeti ile ilgili tanıklar dinlendi. Elçi’nin komşusu Abdullah Gök, “İşyerinin önüne beyaz renkli Toros marka bir araba durdu. Silahlı iki kişi Ramazan’ı alıp götürdü. Ramazan birkaç gün sonra ölü bulundu. Cizre’de dolaşan Toros marka aracın JİTEM’e ait olduğunu herkes biliyordu” dedi. Sanık Temizöz ise, “Toros bir tek bizde mi var, herkeste var. Şimdi o araca binenler geri gelmiyordu deniyor. Cizreliler nereye gidip geri gelmiyorlardı?” diye konuştu.

İHD: Şentürk’ün faili meçhulleri var
Şanlıurfa’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi üyeleri kayıp yakınlarıyla birlikte 17. kez ‘Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın’ eylemi yaptı. İHD Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, Balyoz davası kapsamında geçtiğimiz günlerde tutuklanan emekli Albay Ahmet Şentürk’ün, Siverek ilçesinde görev yaptığı yıllarda onlarca faili meçhul cinayete imza attığını ileri sürdü. Babaoğlu, “Şentürk, 1992-1993 yıllarında Siverek’te teğmen olarak görev yapmıştır. Bu dönemde onlarca faili meçhul cinayete imza atmıştır. Hüseyin Taşkaya 1993’te bizzat Şentürk’ün komutanlığında bir operasyon yapılarak gözaltına alındı ve daha sonra kendisine ulaşılamadı” dedi.