SiyasetErdoğan’dan Lukaşenko’ya FETÖ’yle mücadele teşekkürü: Bizi yalnız bırakmadı

Erdoğan’dan Lukaşenko’ya FETÖ’yle mücadele teşekkürü: Bizi yalnız bırakmadı

17.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadele konusundaki kararlı tutumundan dolayı Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’ya teşekkür etti. Erdoğan Belarus ile ticaret hacminde 1.5 milyar dolarlık hedef bulunduğunu hatırlatarak, “Türkiye ve Belarus bunu gerçekleştirebilecek imkâna sahiptir” açıklaması yaptı

Erdoğan’dan Lukaşenko’ya FETÖ’yle mücadele teşekkürü: Bizi yalnız bırakmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ konusunda Belarus’a verdiği destek için teşekkür ederek, “Belarus bu mücadelede bizi yanlış bırakmamış gerekli adımları atmaktan kaçınmamış, FETÖ bağlantılı derneklerin tasfiyesini sağlamıştır” dedi. İki ülke arasında bilim ve teknoloji alanında işbirliğinin artırılmasını hedeflediklerini de söyleyen Erdoğan, “Belarus’ta Türk Kültürü ve Türkçeye olan ilgi ve Belaruslu turistlerin en çok tercih ettikleri ülkelerden birinin Türkiye olması memnuniyet vericidir. Turist sayısının daha da artacağına eminim” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Erdoğan, Lukaşenko ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Erdoğan, şu mesajları verdi:

GELECEĞE YÖNELİK ADIMLAR: 2016 yılında Belarus’u ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı olmuştum. Lukaşenko da muhtelif başka ziyaretlerde yapmakla birlikte Türkiye’ye 23 yıl sonra ilk kez devlet başkanı resmi ziyaret gerçekleştirmektedir. Bugünkü görüşmelerimizde Türkiye-Belarus arasında siyasi, askeri, ekonomik, ticari kültürel tüm konuları ele alma fırsatı bulduk. Geleceğe yönelik ne gibi adımlar atacağız değerlendirme fırsatı bulduk. Belarus’un bağımsızlığını tanıyan il ülkeyiz. 27 yıldır ilişkilerimiz ortak anlayış karşılıklı saygı ve güven çerçevesinde devam etmektedir. Türkiye ve Belarus arasındaki işbirliğini daha ileri taşıma gayretinde olacağız. Ekonomi alanında değerlendirmeyi bekleyen ciddi bir potansiyel söz konusu. Ankara’da karma ekonomik komisyon toplantısı geçen hafta yapıldı.

Haberin Devamı

HEDEF 1.5 MİLYAR DOLAR: Ticaret hacmimiz gelişme eğiliminde. 2016’da 1 milyar dolar hedefini belirledik ama hedefe ulaşamadık. Daha fazla çalışılması gereğini de ortaya koyduk. Yeni hedefimiz 1.5 milyar dolarlık bir hedef. Türkiye ve Belarus bunu gerçekleştirebilecek bir imkana sahiptir. İş dünyamızın temsilcilerini teşvik etmeyi sürdürebiliyoruz. Son örneğini dün Kırıkkkale’de Belarus-Azerbaycan ortak yatırımı ile açılan traktör fabrikası teşkil etmiştir. İlk üretim bu ay içinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

BİLİMSEL İŞ BİRLİĞİ: Savunma ve ulaştırma başta olmak üzere işbirliği çeşitlendirilmesi ele aldığımız konular arasında. Bilim ve teknoloji alanındaki ilişkilerimiz müstesna bir niteliğe sahiptir. Türkiye-Belarus ortak bilim ve teknoloji komitesi ilk toplantısını kasım ayında yaptı. Belarus son yıllarda bilim ve teknoloji alanında, bilişim sektöründe kayda değer gelişmeler sağlamıştır. Yüksek teknolojili ürünlerin üretimi, tarımsal araştırmalar, tıp ve eczacılık önemli işbirliği alanıdır. Bilim ve teknoloji alanında imzalanan anlaşma ve Antarktika’daki bilimsel işbirliği anlaşması işbirliğimizin göstergesidir.

Haberin Devamı

TURİST MESAJI: Belarus’ta Türk Kültürü ve Türkçe’ye olan ilgi ve Belaruslu turistlerin en çok tercih ettikleri ülkelerden birinin Türkiye olması memnuniyet vericidir. Vizesiz seyahat imkanı ile 2016 yılında 113 bin misafirlerimizin sayısı 2018’de 245 bine ulaşmıştır. Bu ayın sonunda turizm karma komisyonu toplantısı ile bu sayının daha da artacağına eminim. Yoğun ve somut gündeme sahip Türkiye ve Belarus ilişkileri sağlam temellerde gelişme kaydetmektedir. Ahdi zeminini de pekiştirecektir.

ÖRNEK DAVRANIŞA TEŞEKKÜR: FETÖ ile mücadelede görüşmelerde yer aldı. Belarus bu mücadelede bizi yanlış bırakmamış gerekli adımları atmaktan kaçınmamış, FETÖ bağlantılı derneklerin tasfiyesini sağlamıştır. Belarus makamlarına gösterdikleri hassasiyet ve örnek duruş sebebiyle teşekkür ediyorum.

Erdoğan’dan Lukaşenko’ya FETÖ’yle mücadele teşekkürü: Bizi yalnız bırakmadı

‘Bakış açımız aynı’

Haberin Devamı

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko da ortak basın toplantısında şu mesajları verdi:

GÜZEL PERSPEKTİFLER YOKTU: 23 yıl sonra Ankara’daydım. Ne kadar geç kalmışım. Arkadaşım sen henüz Cumhurbaşkanı değildin. Böyle güzel perspektifler yoktu. Türk halkının sana anayasa kabulünde desteklerinden dolayı kuvvetten dolayı tebrik ediyorum. Türkiye ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz.

DAHA FAZLASINA LAYIK: Ticaret hacminin 1,5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Bizim ilişkilerimizde kapalı ve gizli konular olmayacak. Savunma sanayi başta olmak üzere her alanda radikal ve ciddi adımlar atılmasından yanayız. Şu andaki rakamlar iki ülkenin potansiyelini yansıtmıyor. Daha fazlasına layık ve biz de bunu yapacağız. Bizim görüşmelerimiz her alandaki gelişmenin yeni sayfasını açtı. İlişkilerimizin gelişmesi ve yakınlaşmamız cesur hedeflere yönelmemizi işaret ediyor. 5 yıl içinde yüzde 50 ticaret hacmi artırmanızı hedefliyoruz.

İHTİLAFINIZ YOK: Bizim hiçbir konuda ihtilafımız yok. Bütün konulara bakış açımız aynıdır. Hiçbir konuda görüş farklılığımız yoktur. İlişkimizin temeli ekonomidir. Orta yatırımlar konusunda, tarım, kimya, tekstil tüm konularda bunları ele aldık. Kurduğumuz traktör fabrikamız da bunlardan biridir. Başka projelerde de çalışmayı sürdüreceğiz. İlk traktörleri üretmeye başladık. Sizin bankalarınızı Belarus’a bekliyoruz. Belarus bankalarının hisselerini almak için bekliyoruz. Teknoloji, inovasyon ve eğitim konularında işbirliğine hazırız. Türkiye bizim için öncelikli bir ülke olduğunu dostluğumuzu yüksek değerleri olduğunu beyan ediyorum. Arkadaşım Erdoğan, Belarus’a güven sarsıldığını düşünmüyorum. Dostane yaklaşım sergiliyoruz.

Haberin Devamı

7 bakan katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lukaşenko ile görüşmesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.