SiyasetErdoğan çifti evlerini de taşıyor

Erdoğan çifti evlerini de taşıyor

14.08.2014 - 23:47 | Son Güncellenme:

Emine Hanım hangi konuta taşınacak?

Erdoğan çifti evlerini de taşıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 10 Ağustos’ta yapılan seçimin ardından Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle birlikte Çankaya Köşkü'ne taşınıp taşınmayacağı merak konusu haline gelmişti. Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Başbakanlığı döneminde kullandığı evinden taşınacağını açıkladı. Ancak yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çankaya’nın yeni hanımefendisi (First Lady) Emine Erdoğan'ın, Mustafa Kemal Atatürk'ün ikamet ettiği Çankaya Köşkü'ne mi yoksa Gül ve eşinin tercih ettiği sonradan Cumhurbaşkanlığı’na tahsis edilen eski Dışişleri Konutuna mı taşınacağı yeni merak konusu haline geldi.

KÖŞK'E İLK FİKRİYE HANIM ÇIKTI
Resmi kayıtlara göre; Çankaya Köşkü'nün ilk hanımefendisi Latife Hanım. Ancak Cumhuriyet öncesinde milli mücadele yıllarında Çankaya Köşkü'ne Mustafa Kemal ile birlikte taşınan ilk kadın Fikriye Hanım oldu. Sonra Köşk'e dönüşecek Çankaya'daki bağ evinin ilk hanımefendisi gönüllerde hep Fikriye Hanım olarak kaldı. Resmi olarak ilk hanımefendi olan Latife Hanım ile Atatürk'ün evliliği iki yıl sürdü. Çankaya Köşkü'nün hanımefendileri daha sonra sırayla Mevhibe İnönü, Reşide Bayar, Melahat Gürsel, Atıfet Sunay, Emel Korutürk, Sekine Evren, Semra Özal, Nazmiye Demirel, Semra Sezer ve Hayrünnisa Gül oldu.

SEKİNE EVREN KÖŞK'E TAŞINMADI
Kenan Evren darbeden sonra ilk önce devlet başkanıydı. Felçli olan eşi Sekine Evren, Köşk'e çıkmayı redetti ve lojmanda yaşadı. Sekine Evren, 1982 yılında vefat etti. Hayrünnisa Gül ise cumhurbaşkanlarının ikametgah olarak kullandığı Çankaya Köşkü'ne taşınmadı.

EMİNE ERDOĞAN TAŞINACAK MI?
Çankaya Köşkü, Atatürk'ten sonra Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen sırasıyla İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal, ve Süleyman Demirel'e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet verdi. Köşk, yeni hizmet binasının tamamlanmasıyla Demirel ve Sezer tarafından yalnızca ikametgâh olarak kullanıldı.
Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde ise Çankaya Köşkü ikametgah olarak kullanılmadı. Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Dışişleri Konutu'nu ikametgah olarak kullanmayı tercih etti. Bu konut, Dışişleri Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı'na verilerek, böylece Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri içine alındı.

Çankaya'nın yeni hanımefendisi Emine Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nü ikametgah olarak kullanıp kullanmayacağı merak konusu haline geldi.
Erdoğan, Ak Parti'de bu akşam verilen veda resepsiyonunda, 28 Ağustos'ta resmen Cumhurbaşkanı olduktan sonra taşınacağını açık bir dille ifade etti. Erdoğan, Başbakan olduktan sonra Keçiören Subayevleri'ndeki evinde eşiyle birlikte kalmaya devam etmişti. Erdoğan, Çankaya'daki Başbakanlık Konutu'nu ikametgah dışında resmi görüşmeleri ve davetleri için kullanmayı tercih etmişti. Kulislerde, Erdoğan çiftinin Çankaya Köşkü'ndeki eski ikamet olarak kullanılan Köşk'e mi yoksa Gül çiftinin kullandığı konuta mı taşınacağı merak konusu haline geldi.

ARTIK SUBAYEVLERİ OLMAZ!
Erdoğan, şunları söyledi:
"Ev konusunda da herhalde Subayevleri olmaz. Çünkü artık gelenimizle gidenimizle olay farklı bir yerde. Bu Türkiye'nin vizyonudur, burada temsil söz konusu. Mevcut yerde eşim sürekli görüşmelerini resmi konutta yapmıştır, biz de orayı kullanmadık ama bütün resepsiyonlarımızı dar şartlar altında orada verdik. Bundan sonraki süreçte olay farklı olacak. Gerek başbakanın şartları, gerek cumhurbaşkanının şartları daha farklı olması lazım. Çünkü bu Türkiye'nin vizyonudur. Türkiye bir yerlere mesajını verirken şunu unutmayalım ki bu duruş, bu vizyon bütün dünyada, ülkelerde farklı bir cazibe oluşturmaktadır. Onun için önümüzdeki süreci 2023'e kadar çok iyi işlememiz lazım. Türkiye'nin belirlediği 2023 vizyonuna da ulaşması lazım."