03.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Kıvanç El / ANKARA
Başbakan Binali Yıldırım’ın BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmesinde ana gündemi anayasa değişikliğinin ardından gerçekleştirilecek uyum yasaları oluşturdu. Destici, “Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu ile ilgili birtakım yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorduk. Bunları beş maddede ifade ettik” dedi. Destici görüşmede ayrıca OHAL’in kalkması gerektiğini ifade ederken, Şırnak ve Hakkâri’nin il statüsünün korunmasını da istedi. Destici ayrıca bedelli askerliğin çıkması durumunda elde edilen gelirin SMA hastalarına aktarılması talebini de Başbakan’a iletti. Destici’nin talebi, “Gündemde bedelli mi var?” tartışmalarına yol açtı
Başkanlık sisteminin 16 Nisan’daki halk oylamasında geçmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelen Yıldırım, dün de Destici ile görüştü. Görüşme talebinin Yıldırım’dan geldiği ifade edildi.
‘OHAL kalkmalı’
Görüşmenin ardından açıklama yapan Destici, görüşmenin ana gündeminin anayasa değişikliğinin ardından gerçekleştirilecek uyum yasaları olduğunu ifade etti. Destici, “Siyasi Partiler Yasası ve Seçim kanunu ile ilgili birtakım yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyorduk. Bunları da Başbakan’a ifade ettik. Bunlar, ilki, seçim barajının kaldırılması, ikincisi milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, üçüncüsü her partinin kendi amblemiyle katılacağı seçim ittifaklarının önünün açılması, dördüncüsü seçime katılan tüm partilere seçim yardımı yapılması, beşincisi de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda uyum yasaları çerçevesinde yargıya olan güvenin artırılması” dedi. Görüşmede Destici, OHAL’in kalkması gerektiğini de söyledi. Destici, “Yüksekova ve Cizre il olabilir, ancak Şırnak ve Hakkâri’nin il statüsünün korunmasını da talep ettik” dedi.
Bedelli sohbeti
Görüşmede Yıldırım ile Destici arasında dikkati çeken bir bedelli sohbetinin yaşandığı öğrenildi. Destici, bedelli askerliğe karşı olduklarını, ancak bedelli askerliğin çıkması durumunda elde edilen gelirin SMA hastalarına aktarılmasını istediklerini de iletti. Destici, gazetecilerin, “Bedelli askerlik gündemde mi?” sorusuna, “Milyonların talebi var, SMA hastaları ile ilgili böyle bir teklifte bulunduk. Geçmişte 1-2 defa çıktı. Savunma Sanayi’nin de kaynağa ihtiyacı var. İki kesim arasında paylaştırılabilir. Eymen bebek 800 bin lira bulunamadı diye hayatını kaybetti. 2 bin tane böyle çocuk var. 80 milyonluk ülke 2 bin hastasını tedavi ettiremiyor mu?” karşılığını verdi. “Bedelli konusunda Başbakan bir adım atılacağını söyledi mi” sorusu üzerine ise Destici’nin, “Ben o konuda iyimser olduğunu gördüm. SMA hastalarına verilmesi konusunda” yanıtını vermesi dikkati çekti.
‘Hükümet takipte’
Destici, 13 şehit verilen helikopter kazasıyla ilgili olarak da, “Araştırmanın yapılması, sonucunu beklemek lazım. Gizli kapaklı kalmaması lazım. Bu şüpheler bize de geliyor. Kaza kırım raporu ortaya konmalıdır. Bu konuda Genelkurmay çalışma yapıyor, hükümet de takipte” dedi.