25.11.2013 - 14:52 | Son Güncellenme:
AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, katıldığı bir panelde sivil anayasanın önemine değindi. Baş, “Geçmişle yeniden yüzleşme ve demokratikleşme sürecine gireceksek bunun en önemli anahtarı sivil anayasanın yapılabilmesidir.” dedi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Programı olarak, Gülçin Avşar tarafından hazırlanan ‘Ergenekon’un Öteki Yüzü, Faili Meçhuller ve Kayıplar’ başlıklı rapor Nippon Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda, AK Parti İstanbul Milletvekili Nimet Baş, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, gazeteci Oral Çalışlar ve hukukçu Mehmet Uçum panelist olarak yer aldı.
‘Ergenekon'un Öteki Yüzü, Faili Meçhuller ve Kayıplar’ başlıklı raporda geçmişin aydınlatılmasında en büyük engelin devlet sırrı olduğu belirtildi. Panelde konuşan milletvekili Nimet Baş, bazı meselelerin tek bir dava ile değil topyekün mücadele ile çözülmesi gerektiğini söyledi. Darbe Komisyonlarının sonuç ve önerilerinde elde edilen en önemli yapılanmanın sivil anayasa yapılma süreci olduğunu belirten Nimet Baş, “Son dönmede sivil anayasanın askıya alındığı söylense de özellikle 12 Eylül döneminden kalmış böyle bir anaysa ile Türkiye’nin idare edilemeyeceği ortadadır. Yeniden yüzleşme ve demokratikleşme sürecine gireceksek bunun en önemli anahtarı sivil anayasanın yapılabilmesidir. Aynı zamanda gerçekleri araştırma komisyonları açılmasıdır. Yargı boyutunun dışında da bir yüzleşme için gerçekleri araştırma komisyonunun kurulması gerekiyor.” diye konuştu.
Medya-devlet ilişkisinin sorunlu bir ilişki olduğunu aktaran Oral Çalışlar ise, "Her dönem kim güçlüyse medya da onunla işbirliği içine giriyor. Medyada devletin en büyük ayaklarından biri devlet dışında bir medya kolay kolay teşekkül etmiyor.” ifadelerini kullandı.
'Ergenekon'un Öteki Yüzü, Faili Meçhuller ve Kayıplar' raporunu açıklayan Avukat Gülçin Avşar Demokratikleşme Programı'nın insan hakları alanında yayınlanan yeni raporun, "Fırat'ın Doğusundaki Ergenekon'u ortaya çıkarmak için Ergenekon Davası'nda açığa çıkan bilgileri derlediğini söyledi. Geçmişin aydınlatılmasında en büyük engelin devlet sırrı olduğunu belirten Avşar, “Arif Doğan’ın Beykoz’da bulunan evinde yapılan arama ile dokuz çuval belge soruşturma kapsamında ele geçirilmiş, JİTEM arşivi denilen bu belgeler devlet sırrı gerekçesi ile kamuoyu ile paylaşılmamıştır. İnceleme olanağı olmayan bu dosyalar hak ihlallerinin araştırılmasına engel olmaktadır.” dedi.
Avşar, yalnızca hükumete yönelik işlenen suçlarla yargılama yapılan Ergenekon davasında devlet sırrı gerekçesiyle ortaya çıkan kritik delillere bu tür cinayetleri soruşturan diğer mahkemelerin ulaşamamasına önemli bir engel teşkil ettiğini belirtti. Avşar, “Faili meçhul cinayetler ve kayıplarla ilgili soruşturmaların açılmasında, derinleştirilmesinde faillerin bulunmasında hükumete, yargıya, avukatlara ve hak savunucularına önemli görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu.