30.03.2011 - 09:34 | Son Güncellenme:
Seyhan, ANKA’ya yaptığı açıklamada seçim sonuçlarına dışarıdan müdahale yapılabileceğini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Seçim Sistemi Otomasyonu Projesini (SEÇSİS) kullandığını belirten Seyhan, söz konusu sistemin bilgisayar teknolojisinin niteliği gereği, sisteme her an dışarıdan müdahale edilebileceğini belirterek, "Seçim şaibeli olabilir" diye uyardı.
-"MUTLAKA SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİR"-
Sayım düzenleme sisteminde ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çeken ve sistemin değişmesi gerektiğini belirten Seyhan, şöyle dedi:
"İlçe seçim kurulları Windows ortamında tutuyor, Windows ortamındaki terminallere mutlaka müdahale edilebilir. Bu nedenle dünya Windows kullanmaktan vazgeçti. Bu sistemler müdahaleye açıktır. En zafiyeti yüksek sistemlerdir. Mutlaka sistemin değiştirilmesi gerekir. İlçe seçim kurullarında bu güvenliğin sağlanabilmesi çok zordur. Sıkıntılar buradan kaynaklanmaktadır. Buralara yönelik tedbirlerin alınması lazım. Eğer alınmazsa seçimde şaibe tartışmaları seçimin bittiği günden itibaren yeniden başlayacak."
-"AVRUPA’DA YASAKLANDI"-
SEÇSİS projesinde işletim sistemi olarak, merkezde Unix-Linux ve ilçelerde ise Microsoft ürünü Windows XP yüklü Intel işlemcili bilgisayarlar kullanıldığına işaret eden Seyhan, şöyle dedi:
"Bilgisayar teknolojisinin niteliği gereği sisteme her an dışarıdan müdahale edilebilmesi teknik olarak mümkündür. 5-6 yıldan beri Avrupa ülkelerinde ve birçok büyük ülkede devlet kurumlarında Microsoft’un kullanımı yasaklanmış ve Linux sistemlere geçilmiştir."
-"PARMAK BOYAMA SİSTEMİ UYGULANMALI"-
Seyhan, mükerrer kayıt ihtimaline karşılık bu seçimde yeniden parmak boyama sisteminin güncel hale getirilmesini isteyerek, şöyle dedi:
"Mükerrer kayıt imkansız deniliyor. Ancak boş binalar da oturan kişiler gösterilmiş, buralarda kayıt var, bazı binalar da eksik kayıt var. Dolayısıyla bu seçim dönemi de bir mükerrer fazla kayıt ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle bu seçimde yeniden parmak boyama sisteminin güncel hale getirilmesi lazım."
-"MÜKERRER OY OLABİLİR, TOPLAMLARDA FARKLILIKLAR OLABİLİR"-
Gerekli önlemlerin alınmaması halinde mükerrer oy olabileceğini vurgulayan Seyhan, "Ara toplamlar alınırken toplamlarda farklılıklar gösterilebilir. Genel toplamlar alırken farklılıklar gösterebilir. Hiçbir siyasi partinin sandık sandık kayıtların sonuçları alıp bunları anında denetleme imkanı yok" dedi.
-"GÜNEYDOĞU’DA HANGİ SANDIĞA KİMİ GÖNDERECEKSİNİZ?"-
"Güneydoğu’da hangi sandığa kimi göndereceksiniz? Güvenlik nedeniyle bazı girilemeyen mahalleler var" diyen Seyhan, "Buraları denetleyebilmenin tek yolu sistem güvenliğini önceden sağlayabilmek, ilçe seçim kurullarında da bunun diğer siyasi partiler tarafından denetlenmesini sağlayabilmektir" diye konuştu.
-"SİSTEM ZAYIF, SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR"-
Dışarıdan müdahale ile seçim sonuçlarının değişebileceğine dikkat çeken Seyhan, şöyle dedi:
"Küçük oranlardaki oynamaları dışarıdan hissetmek mümkün olmayabilir. Sistem zayıf, sonuçlar üzerinde değişiklik yapmak mümkün. Yüzde 1 dediğimiz iktidardan eder. Bölgeden bölgeye bile oy kaydırıldığında milletvekilleri değişir, sayıları değişir. Yüzde 1-2’yi fark etmek zordur. Dışarıdan müdahale olabilir. İçeriden fark etmezler. Ara toplamlara müdahale edilebilir. Genel toplamlara müdahale edilebilir. Partilerin oyları yer değiştirilebilir. Sandığın oy sayısı aynıdır ama A partinin oyunu B’ye yazarsanız seçimin kaderini değiştirirsiniz. Sandık toplamlarını kontrol ettiğimizde aynı çıkar, ama sandıklarda partilerin oyunu kontrol ettiğimizde farklı çıkar. Geçen seçimde gördük. CHP’nin oyu bağımsıza yazılmıştı. Bir başka sandıkta bağımsızın oyunun AKP’ye yazıldığını gördük."
İki yönlü kontrol sisteminin oluşturulmasını isteyen Seyhan, "Eğer siz giriş anında bunu ekrandan yayınlarsanız benim oyumun başka partiye yazıldığını görebilirim" dedi.