13.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Meriç Tafolar
7 Haziran seçimlerinden sonra Ankara’nın kilitlendiği yeni hükümetin nasıl kurulacağı senaryoları çerçevesinde, iş dünyasından gelen baskı ve Ak Parti’den gelen, “CHP ile koalisyon olabilir” ifadelerine rağmen, CHP yönetimi, 63. Hükümet’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başbakanlığında kurulması yönündeki hakim kanının değişmediğini ifade ediyor.
Kılıçdaroğlu’nun pazartesiden bu yana yakın kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda, Ak Partili bir seçeneğe soğuk baktığı mesajını verdiği ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun, “7 Haziran öncesi meydanlarda verdiğimiz sözleri tutamazsak, iktidar olmanın bir anlamı yok. Halkın bize verdiği mesaj da taleplerimiz de net. İktidar olmak için iktidar olunmaz. Partiyi yıpranacağı koalisyonların içine sürüklemem” sözleriyle Ak Partili seçeneğe bu aşamada kapıyı kapadığı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına önceki koalisyon hükümetlerinden örnekler verdiği de ifade ediliyor.
Çoklu diplomasi
Kılıçdaroğlu’nun parti içinde çalışmaların ortak akılla sürdürüldüğü yönündeki mesajının altından da çoklu diplomasi çıktı. Gayrıresmi olarak milletvekilleri, parti yöneticileri ve deneyimli siyasetçiler, hem Ak Parti, hem MHP, hem de HDP’de siyaset yapan isimlerle zemin yokluyor. Buradan çıkan sonuçlar Kılıçdaroğlu’na iletiliyor. Kılıçdaroğlu’nun da CHP’lilerin dışında, merkez sağ ve merkez solda siyaset yapmış deneyimli isimlerle istişarelerini sürdürdüğü öğrenildi.
Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti ve bazı parti yöneticilerinin demeçleri nedeniyle kamuoyunda oluşan Ak Parti-CHP koalisyonu ihtimali, parti içindeki sol kanat temsilcilerini ayaklandırdı.
Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Analara sözümüz var. Katillerle ittifaka değil, hesap sormaya geliyoruz” ifadesini kullandı. Parti içinde sol kanadın ağırlıklı olduğu Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığını isteyen ekip, MHP ve HDP’yi ikna etmek için kullanılacak, ortak talepleri içeren restorasyon paketinin bir an önce kamuoyuna açıklanarak olası bir Ak Parti-MHP koalisyonunun önünün kesilmesini istiyor. Olası pakette, 17/25 Aralık iddiaları, İç Güvenlik Paketi, sosyal politikaların geliştirilmesi taleplerinin olması bekleniyor. Parti içinde bir ekip, “kırmızı çizgi” ifadesini kullanmasa da kamuoyuna açıklanacak restorasyon paketinin, mecbur kalınması durumunda Ak Parti ile olası ittifakta da gündeme geleceği ve Ak Parti’nin bu talepleri kabul etmesi durumunda ittifak yapılabileceği görüşünü dile getiriyor.
‘Ortak temizlik’
Çoğunluğu ekonomi bürokrasisinden gelen ekip ise, “Ak Parti’nin 13 yıllık tahribatı, Ak Parti’nin de olduğu bir koalisyon ile temizlenebilir” görüşünü dile getirirken, “Erken seçim olasılığındansa, Ak Parti-CHP koalisyonu yeğdir. Ülke 6 ay içinde iki seçimi kaldırmayacaktır” temasını işliyor. Partide azımsanmayacak bir ekip de, bu grubu, “kırmızı plakalı heveslisi” olmakla suçluyor.
Muhalefette kalalım
Parti içinde bir diğer grup ise, CHP’nin muhalefette kalması gerektiğini ve bu süreçten güçlenerek çıkmasını tercih ediyor. Ancak kulislerde Ak Parti-CHP hükümetinin son seçenek olduğu ve ancak hükümet kurmak için gerekli 45 günün son günlerinde gündeme gelebileceği konuşuluyor.
Partide pazartesi günü Kılıçdaroğlu başkanlığında Parti Meclisi toplanacak. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurmak için tam yetki verilmesi bekleniyor.
İnce’den mesaj
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise “Seçimlerin ortaya çıkardığı bir tek gerçek vardır; AKP’nin 13 yılda inşa ettiği düzenle hesaplaşmak. Bu hesaplaşma, yolsuzluklarla, hukuksuzluklarla, gericilikle, tek adam iktidarıyla hesaplaşmaktır. CHP’nin önünde bir tek seçenek vardır. Bu hesaplaşmanın iktidar adresi olmaktır” dedi. Eski Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, istişare için Küçük Kurultay’ın toplanmasını isterken, PM üyesi Umut Oran ise, “AKP ile yol arkadaşlığına başlayacak partinin yapılacak ilk seçimde baraj altına çakılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok” ifadesini kullandı.